Sfântul Dimitrie, Izvorător de Mir

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

Cine a fost Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir? A fost fiul voievodului cetății Tesalonicului, sfânt militar din secolul al III-lea, care a trăit în vremea împăraților Maximian Galeriu și Dioclețian în cetatea Tesalonic, devenind, prin faptele sale, un martir creștin, motiv pentru care, care a fost și martirizat în jurul anului 306.

Pe vremea sa, creștinii erau progoniți, de aceea Dimitrie a fost botezat în taină de către părinții săi, care i-au propovăduit despre sfânta credință, facerea de bine și milostenia pentru cei săraci, într-una dintre cămările ascunse ale palatului, ceea ce a făcut ca darurile lui Dumnezeu să lucreze, să sălășluiască în el.

Când a venit vremea, a devenit moștenitor al averilor materiale și spirituale ale părinților săi, chiar voievod al Tesalonicului, numit de însuși împăratul.

Cetățenii l-au primit cu mare cinste  și bucurie, iar Dimitrie a continuat să propavaduiasca dreapta credință, aducându-i pe mulți la credință în Hristos.

Aflând că este creștin, împăratul Maximian a poruncit să fie închis în temniță, unde acesta a continuat să facă fapte creștinești, care i-au adus sfârșitul.

Se pare că, în biserica de pe locul unde a fost ucis cu sulițe, din moaștele Sfântului Dimitrie a izvorât și izvorăște și azi, mir, care amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu, este dăruit pentru vindecarea bolnavilor.

În fiecare an, la data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman sărbătoresc pe Sf. Dimitrie, fiind considerat unul dintre cei mai mari sfinți militari.

Creștinii ortodocși care se țin calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.

Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie marchează începutul iernii, fiind și ziua, în care, se spune, că ciobanii află cum va fi iarna, în funcție de culoarea oii care se așează pe cojocul așternut în mijlocul acestora. Astfel: dacă oaia va fi neagră, iarna va fi blanda iar dacă oaia care se așează pe cojoc va fi albă, iarna va fi aspră; dacă oaia care se trezește prima e albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea, iar dacă cea care se va trezi prima va fi o oaie neagră și va pleca înspre nord, iarna va fi blandă.

La scurtă vreme după moartea sa, la Salonic, a fost ridicată o bazilică pe mormântul Sfântului Dumitru, devenind un mare centru de pelerinaj.

Bazilica a fost transformată în moschee, după anul 1430, când Tesalonic a fost cucerit de turci, redevenind biserică după dobândirea orașului de către greci (1912), (în timpul Primului Război Balcanic) și principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru.

Edificiul paleocreștin original există și astăzi. Este principalul sanctuar dedicat Sfântului Dumitru, păstrând la loc de cinste moaștele sale.

Tagged: