Sfaturi utile pentru reducerea facturilor la gaz și electricitate

Spread the love

Loading

sfaturi-utile-pentru-reducerea-facturilor-la-gaz-si-electricitateFiecare grad în plus peste temperatura de 19 °C poate să însemne o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 8%, iar că folosirea unui termostat de ambianță poate determina o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire, explică compania E.ON Energie într-un comunicat de presă.

Documentul conține și 20 de măsuri simple și eficiente prin care consumatorii își pot reduce substanțial facturile pentru energie electrică și gaz.

Recomandările pentru a reduce factura de gaz:

1. Izolați îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix).În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticla simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. 

 

2. Reglați temperatura din locuința dumneavoastra în funcție de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

3. Deschideți larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spațiile să se aerisească și să se încălzească mai repede.Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsați ferestrele intredeschise pe perioade lungi de timp.

4. Izolați conductele de agent termic, mai ales în cazul celor care traversează spații neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de căldură.

5. Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură, aerisiți și caloriferele de câte ori este cazul.

6. Setați din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apă rece.Trebuie menționat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât și apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

7. Folosiți un termostat de ambianță care comandă funcționarea centralei ținând cont de temperatura setată în camera în care se montează și care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire. 

8. Montați robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.

9. Izolați termic pereții, acoperișul și ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.

10. Asigurați-vă de funcționarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz.Solicitați sprijinul instalatorilor autorizați pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă și a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitați consumul excesiv de gaze naturale.

11. În măsură posibilităților, înlocuiți centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrala termică cu tiraj forțat și cameră etanșă de ardere (randament de aprox. 90%) sau cu o centrală termică în condensație (randament de aprox. 96%), pentru a obține o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.

Recomandările pentru reducerea facturilor la energia electric:

12. Utilizați becuri economice sau becuri cu LED.De exemplu un bec clasic de 100W consumă anual circa 100 kWh, din această cantitate doar 6% fiind transformată în lumină, restul de 94% se pierde prin căldură.

13. Alegeți puterea becurilor în funcție de nivelul de lumină necesar.Nu este necesar să folosiți becuri de 100 W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mică.

14. Utilizați iluminatul local pentru anumite activități. Pentru a citi se poate folosi o lampă de birou, nu e nevoie de o lustră cu 5 becuri de 100 W.

15. Folosiți lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor.

16. Amplasați aparatele de răcit, congelator, frigider la distanță de sursele de căldura.De evitat amplasarea acestora în bătaia directă a razelor solare sau în medii în care apare efectul de seră cum sunt balcoane închise.

17. Achizitionați aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară A++ sau A+++, pe termen lung reprezintă alegerea corectă, costurile fiind amortizate deoarece consumă mai puțin și sunt mai eficiente.Conform specialiștilor, un sfert din consumul de curent din gospodării este dat de funcționarea frigiderului/congelatorului iar 10% de cea a mașinii de spălat.

18. Aparatele electrocasnice lăsate în stand by consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite.

19. Deconectați echipamentele care nu le folosiți, ca de exemplu încărcatoarele pentru telefoanele mobile, acestea consumă energie chiar dacă nu vă încărcați telefonul.

20. Verificați periodic instalația – contactele imperfecte, defectele de izolație.

 Sursa: avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *