Autor: Constanța Sylvia Hârceagă
UZPR Filiala „Valeriu Braniște” Timișoara
Cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Herculane – arcade în timp”,desfășurat în perioada 22-23 Iunie 2023, în Salonul restaurantului Casino din Băile Herculane, a stat sub semnul major al atestării epigrafice a stațiunii, care a împlinit 1870 de ani.(153 d. Hr- 2023). Eveniment care a fost marcat prin patru importante manifestări cultural-artistice; o comunicare științifică „Herculane, 1870 de ani de atestare epigrafică” susținută de muzeograful Dorin Bălteanu și trei expoziții, care au pus în valoare vechimea Băilor Herculane, istoria dezvoltării lor în timp, frumusețea și importanța ce o au în contextul actual, când se fac eforturi ca aceste locuri minunate să revină la statutul de odinioară. Expoziția de documente „Herculane, 1870 de ani de atestare epigrafică (153 d. Hr.-2023)”, prezentată de dr. Dacian Rancu, manager Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș, a adus în prim – plan acele înscrisuri, surse epigrafice primare, care atestă vechimea localității, expoziția de pictură „Herculane, lumini și culori din Centrul istoric”, prezentată de artiștii plastici Eleonora și Gabriel Hoduț” au încântat privirile cu luminoase policromii, iar d-l Iacob Sîrbu prin colecția sa de fotografii „Herculane – interbelic” a prezentat o pagină din istoria stațiunii.
Organizat ca de fiecare dată de Primăria Băilor Herculane în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură, Caraș-Severin, Episcopia Caransebeșului și A.L.Z.I.A.R. (Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România) și din inițiativa d-lui Dorin Bălteanu, muzeograf, scriitor, publicist, manager pentru activități turistice, simpozionul a înscris pe agenda sa, activități care au îmbinat istoria cu poezia și muzica, știința cu arta, comunicările științifice cu secvențele artistice, turismul cu tradițiile etnografice.
Secțiunea „Cultură și istorie la Băile Herculane” a început cu poezia „La Herculane”, din volumul „Poemele Cernei”, autoare Constanța Sylvia Hârceagă și cu un moment special, sub genericul „Herculane pe aripi de vals”, dedicat împlinirii a 120 de ani de la lansarea la Băile Herculane a valsului „Souvenir de Herkulesbad”, creație a compozitorului și dirijorului vienez, Jakob Pazeller, moderator d-l Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, care a prezentat și câteva momente importante din viața și activitatea compozitorului, mesajul video al lui Friedrich Pazeller, nepotul lui Jakob Pazeller, la rândul său compozitor și dirijor al orchestrei „Jakob Pazeller Orchestra” din Baden Baden, Germania.
Secțiunea „Secvențe artistice” moderată de dr. ist. Dana Bălănescu a cuprins un recital de pricesne, în interpretarea grupului vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și un recital al formației camerale „Cvartet Nuevo”, care a încântat auditoriul și cu celebrul vals al lui Jakob Pazeller, devenit Imnul oficial al stațiunii.
Desigur că, simpozionul pune de fiecare dată accentul pe partea de comunicări științifice, căreia i se acordă un spațiu generos, unde o contribuție intelectuală și de prestigiu o au istoricii, cercetătorii, muzeografii, scriitorii și publiciștii, implicați permanent în munca de cunoaștere și dezvoltare a culturii și civilizației românești, au sarcina de a consfinți memoria perenă a pulsului istoric, a vieții sociale, dar și sub aspect cultural și economic a Băilor Herculane. Moderată de dr. Dacian Rancu, manager al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, secțiunea a cuprins comunicările: „Monumente romane descoperite la Băile Herculane și expuse la Muzeul Banatului Montan din Reșița”, prezentată de d-na dr. Livia Magina, muzeograf al acestui muzeu reșițean; „Harta Tolvay. Document arhivistic important ce reliefează vestigiile romane din Centrul istoric Băile Herculane”, comunicare a prof. dr. Iulian Lalescu, Liceul „Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia; „Portret Gh. Tolvay”, prezentare de colecționarul Iacob Sîrbu, Băile Herculane; „Vizitele regale la Băile Herculane” cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la vizita regelui Carol al II-lea al României, prezentare de muzeograful Dorin Bălteanu; „Comunitatea de avere și dezvoltarea turismului în stațiunea Băile Herculane în perioada interbelică”, prezentată de dr. Ovidiu Roșu, șef Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, Caraș Severin; „Regele Carol al II-lea pe Valea Almăjului”, comunicare a d-lui prof. Ghe. Rancu din Șopotul Vechi, Caraș-Severin. Comunicările au fost foarte condensate în informații, unele cu impact inedit, care au dat naștere și unor fructuoase schimburi de opinii și completări valoroase.
Ziua a II-a a simpozionului a cuprins un moment poetic „Poemele Cernei”, prezentat de Sylvia Hârceagă, președinta Cenaclului literar „Seniorii” din Timișoara și prezentare de carte – „Prin veșnicia unei clipe”, autoare Constanța Sylvia Hârceagă, membru UZPR Filiala „Valeriu Braniște” Timișoara, prezentare făcută de d-l Nicolae Toma, poet, ziarist, publicist, UZPR Timișoara.
În cadrul secțiunii „Turism și Cultură la Băile Herculane” moderată de d-l Gabriel Popescu, consilier la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, reprezentantul ministerului în zona de Vest a României, a fost lansată ruta cultural-turistică „Herculane pe aripi de vals”, autor Dorin Bălteanu, a fost prezentată comunicarea „Turism cultural în zona Vrancei”, a d-lui Valentin Muscă, manager al Muzeului Vrancea din Focșani și „Poezie, iubire și reverie. Mihail Sadoveanu la Băile Herculane” a d-nei ing. Adriana Telescu, membră UZPR, Reșița.
Agenda simpozionului înscrie de fiecare dată pe pagina sa, probleme importante legate de dezvoltarea stațiunii, reunite sub titlul „Herculane- viziuni arhitecturale”. Moderată de d-na arh. Ioana Mihăiescu din Reșița, secțiunea a analizat probleme de urbanistic, arhitectură, proiectele și stagiul lor de dezvoltare, propuneri de dezvoltare în viitor a stațiunii. „Stagiul de realizare a Proiectelor Primăriei Băile Herculane și perspective de dezvoltare” întocmit de primarul Cristian Miclău a fost prezentat de consilierul primăriei, d-l Dan Buru și tot dânsul a prezentat comunicarea „Primirea stațiunii Băile Herculane în Asociația Orașelor Termale și Istorice din Europa”, un demers ce va proiecta stațiunea pe harta europeană a importantelor orașe – stațiuni de renume european.
D-na prof. Despina Bălteanu a fost prezentă în cadrul simpozionului cu o frumoasă colecție de ii și costume populare, intitulată „Tradiție în expoziție”, cu invitația de a vizita muzeul de artă populară „Casa de la Podu Roșu”, unde a adunat felurite exponate, lucrături, cusuturi, țesături care împodobesc casele țărănești.
Simpozionul s-a încheiat cu un concert cameral susținut de „Cvartet Nuevo”, care a încântat auditoriul aflat în Parcul Central, printre compozițiile prezentate regăsindu-se cele ale renumitului prof. compozitor, dirijor emerit, Sabin Păutza din Reșița, care a onorat cu prezența sa această manifestare. Ne-au încântat virtuoșii instrumentiști: Laura Ristic- vioară, Marko Ristic- acordeon, Cristian Roșoagă- pian și Eduard Gentile Ailenei- contrabas.
Au fost înmânate Diplome de participare celor prezenți la această activitate cultural-științifică și artistică, importantă și unică în același timp prin profilul ei, dar și de mare anvergură, cu răsunet național și internațional, care aduce o contribuție remarcabilă la istoria culturală a românilor și care se bucură de un interes deosebit, atât pe plan local cât și național și internațional. Este o dovadă a faptului că, există oameni cu dăruire și har, cu reală vocație constructivă, care își pun talentul și pasiunea în slujba binelui comunității, care fac bine ținutului în care locuiesc și muncesc, sunt oameni ziditori de fapte bune, pe care merită să-i cinstim.
Comments are closed.