Autor: Vasilica MITREA
Col.(r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria, filiala județeană Constanța, este, de-acum, un scriitor bine cunoscut cititorului constănțean și nu numai. Autorul scrie multe volume din perspectiva istoriei și artei militare. În toate cărțile sale am luat la cunoștință despre informații deosebite privind operațiile armatei române, cauzele reale ale unei bătălii și luptele pierdute, așa încât ne ajută să ne formăm o opinie despre cauzele și efectele fiecăreia, dar și luptele duse de poporul nostru pentru apărare.
În volumul de față, „Stan Poetaș, denumit și generalul nepereche”, autorul ne aduce în prim plan acțiunile și misiunile de care generalul s-a achitat în mod ferm și onorabil, dar ne vorbește și de caracterul său demn, care a reușit să cucerească simpatia celor cu care a venit în contact. De asemenea, sunt inserate școlile, funcțiile și gradele ofițerului Stan Poetaș, aducând în sprijinul acestor informații notările de serviciu și alte însemnări a celor care l-a cunoscut.
În toamna anului 1916, pe atunci comandant de brigadă, colonel Stan Poetaș, a condus cu responsabilitate și eficiență focul mijloacelor de artilerie proprii și acțiunile infanteriei din lucrările de fortificații ocupate. În timpul acestei bătălii, „aproximativ 1500 de soldați ai Brigăzii 17 Infanterie, compusă din Regimentul 40 Infanterie Călugăreni și Regimentul 9 Vânători, au rezistat eroic trei zile atacului Diviziei 271 Infanterie germană, sprijinită de toată artileria grea, germană și bulgară, din Dobrogea”. Autorul a studiat și a cules date despre faptele de armă, cariera militară extraordinară a generalului Stan Poetaș din campania 1916-1919 și realizează această excepțională operă.
Generalul Stan Poetaș s-a născut la 5 decembrie 1870 în comuna Ulmu, plasa Balta, județul Brăila. În 8 iulie 1889 devine elev al Școlii de militare de ofițeri. Ieșit din Școala Militară de ofițeri, ca sublocotenent, este notat ca fiind „un ofițer bun în toate privințele” și îl propune la gradul de locotenent. A fost situat printre primii la examenul de admitere în Școala Superioară de Război, pe care a absolvit-o în anul 1904. A fost notat de comandantul diviziei Nicolae Cica, în 1906, având „aptitudini fizice excelente, facultăți intelectuale bine dezvoltate… Prea bune aptitudini militare; facultăți morale bine echilibrate. Servește cu zel și pricepere…”
După examenul de maior și obținerea gradului, absolvă cu mențiunea „bine” obținerea brevetului de stat major. Comandantul Diviziei, generalul Costescu, consemnează: „este susceptibil de înaintare excepțională…, căci are menirea să ajungă la cele mai înalte trepte ale ierarhiei”. Va participa la Campania din 1913 în Bulgaria, în funcția de comandant de batalion. „Pe timpul campaniei, în marșuri și staționări, maiorul Poetaș s-a arătat același conducător sigur, energic, priceput și autoritar, care știe să ducă la isbândă trupa ce comandă…”. „Îl propun la înaintarea excepțională la gradul de locotenent-colonel și la decorarea cu Steaua României de Război”, consemnează colonel, Nicolae Petală. Numit, ulterior, ca șef al Biroului de informații, în cadrul Marelui Stat Major, generalul Constantin Cristescu, consemnează: „Locotenentul colonel Poetaș este un ofițer eminent, atât pentru comanda trupelor, cât și pentru serviciul de stat major și care merită înaintarea excepțională”.
Este numit, în 26 septembrie 1914, comandant al Regimentului 40 Infanterie „Călugăreni”. „Din ordinul M.S. Regele veți cunoaște ca comandant al corpului pe domnul locotenent colonelul Stan Poetaș și-i veți da ascultare la orice vă va comanda în interesul serviciului și pentru executarea regulamentelor militare” îi anunță, pe ofițerii, subofițerii, caporalii și soldații, aflați în fața platoului, colonelul Constantin Scărișoreanu. „Acesta este momentul esențial al carierei militare a lui Stan Poetaș”, ne spune autorul. Evenimentul numirii s-a desfășurat cu mult fast. La numai o lună, la 1 decembrie 1914, M.S. Regele, l-a decorat cu medalia „Bărbăție și credință” pentru modul cum și-a îndeplinit serviciul în Campania bulgară 1913”.
La 1 aprilie 1915 este avansat la gradul de colonel. În cadrul încorporării din noiembrie 1915, regimentul, primește 1060 recruți de la Centrele de recrutare București, Ilfov, Ialomița și Dolj. În tot acest timp, principala preocupare a fost instruirea și educarea militarilor privind misiunea detașamentului de „a apăra Dobrogea de est de un atac al inamicului dinspre sud”, relatează autorul.
Generalul Arghirescu Nicolae împreună cu coloneii Romulus Scărișoreanu și Stan Poetaș, se deplasează pe frontieră au automobilul pentru recunoașterea zonei și fixeaxză trei sectoare de acoperire: Dunekler, Bazarcic și Balcic, în ziua de 5 iulie 1916. „Bulgarii nu ne pot bate, nu ne pot bate – spunea el românilor din Bazargic”, el dedicându-se cetățenilor, studiind chestiunile cărora le dedicase timp. La 28 august 1916, Marele Cartier General decide înlocuirea generalului Nicolae Arghirescu cu, colonelul Stan Poetaș, la comanda Diviziei 19 Infanterie. Dar, până la această numire, autorul, col.(r) Remus Macovei, descrie luptele din zonele Balcic și Bazargic: „La 15 august 1916, ora 21.00, aviația germană a bombardat Balcicul, iar trupele bulgare, ocupă prin surprindere pichetele grănicerești de la Ekrene, Ceatal – Cișme și Călugăreni”. Bande de jefuitori bulgari și turci din Bazargic, au devastat gara orașului și tabăra militară. Sunt arestați 22 de indivizi care vor fi executați. La 19 august 1916, Bulgaria declară război României. Colonelul Stan Poetaș ordonă ca două companii… să elibereze Balagea. După eliberare, comuna a fost incendiată, din ordinul generalului Arghirescu, (aflat în funcție) pentru că locuitorii acesteia au executat focuri de armă asupra militarilor români. Cu talent și bine documentat, autorul povestește, cu lux de amănunte, operațiunile militare desfășurate pe teritoriul Bulgariei. Acest volum merită să fie citit, deoarece cuprinde în amănunt date și ore, lupte, cuceriri, manevre, deplasări, numiri, dezamăgiri și pierderi ale ostașilor români, refaceri și reorganizări ale armatei române. Participarea la luptele de la Mărășești, dezarmarea trupelor rusești, deplasarea în Basarabia, ocuparea județului Hotin, ultimele zile ale generalului Stan Poetaș, asasinarea și moartea eroică a generalului Stan Poetaș. Din perspectiva istoriei militare, autorul ne pune în ipostaza de a analiza și înțelege mai bine cauzele reale ale unor bătălii, dar și lupte pierdute, operațiuni de apărare a Dobrogei, amănunte la nivel tactic și strategic, nivelul de pregătire al regimentelor și brigăzilor de infanterie, succesul dar și insuccesul luptelor acestora. Cartea cuprinde facsimiluri, fotografii, hărți de o mare însemnătate, care te edifică asupra realităților din perioada respectivă. Nimeni nu o putea face mai bine decât colonelul (r) Remus Macovei, militar de carieră. Recomand tuturor să citească această carte, indiferent de domeniul în care a lucrat, deoarece deschide o perspectivă de lucru a ofițerului de carieră și a armatei române. Îl felicit și aștept următorul său volum.
Vasilica MITREA
Președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni