Stare de urgență: iată cum puteți obține documente de la Casa de Sănătate rapid și sigur

Spread the love

Loading

Românii interesați să obțină diferite documente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au acum o cale mai simplă de a face acest lucru.

Potrivit unui act normativ oficializat recent, cei interesați pot trimite solicitările către Casa Națională de Asigurări de Sănătate documente prin mijloace electronice. Măsura a fost luată în contextul stării de urgență, în scopul limitării interacțiunilor umane, pentru a se evita extinderea epidemiei de coronavirus.

Vorbim despre Ordinul CNAS nr. 442/2020 în baza căruia este permis acum persoanelor asigurate să ceară și să primeacă online adeverința de salariat eliberată de angajator.

De asemenea, cei asigurați în sistemul național de sănătate pot solicita de-acum CNAS transmiterea online a următoarelor documente:

  • adeverința de asigurat, cu valabilitate de 3 luni, pentru asigurații care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național;
  • adeverința de asigurat, numai în situația în care cardul național de asigurări de sănătate nu a fost emis, respectiv până la data la care asiguratul intră în posesia acestuia, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii;
  • adeverința de înlocuire a cardului național, pentru situațiile în care se solicită emiterea cardului duplicat.

Se mai pot transmite online către casele de asigurări de sănătate documentele necesare eliberării adeverinței de asigurat pentru cei ale căror carduri nu au fost emise încă, printre care se numără și actul de identitate, adeverința de salariat de la angajator, dovada depunerii declarației unice sau orice alt act care demonstrează că solicitanții fac parte dintr-o categorie de persoane asigurate.

Foarte important! Potrivit Ordinului menționat, Casele de Sănătate au obligația să îndeplinească orice demers, potrivit domeniului lor de competență, în așa fel încât să nu fie împiedicat procesul de eliberare a adeverințelor de asigurat sau de acordare a calității de asigurat în cazul persoanelor care au solicitat adeverințele prin mijloace electronice.

Tagged: