11 din 12 pacienți cu cancer de prostată și-au văzut creșterea tumorală încetinită după administrarea de statine.
Acest lucru a indicat că observau o „stabilizare a bolii”, spun cercetătorii.
Medicamentele ar putea fi oferite pacienților „foarte repede”, dacă studiile ulterioare arată efectul.
Statinele ar putea ajuta mii de bărbați care se luptă cu cancerul de prostată, au sugerat astăzi cercetările.
Pastilele de reducere a colesterolului – luate de milioane de oameni din întreaga lume – s-au dovedit că înfometează tumorile într-un „primul studiu de acest fel”.
Toți, cu excepția unuia dintre cei 12 pacienți cărora li s-a administrat medicamentul, au văzut un beneficiu clar, au relevat rezultatele.
Organizațiile caritabile au numit descoperirile „încurajatoare”, având în vedere că medicamentele sunt ieftine și s-au dovedit a fi sigure.
Autorul principal, profesorul Hing Leung, de la Cancer Research UK Beatson Institute din Glasgow, a declarat că sunt necesare studii suplimentare.
Dar el a adăugat: „Am putea folosi foarte repede aceste medicamente deja aprobat, pentru a oferi pacienților opțiuni mai bune de tratament”.
Istoria statinelor
1976 – Biochimistul japonez Akira Endo izolează mevastatina – primul medicament cu statină – dintr-o ciupercă.
Studiile pe animale au arătat că medicamentul a scăzut colesterolul la câini, iepuri și maimuțe.
Cu toate acestea, medicamentul nu a fost niciodată comercializat după ce studiile pe șobolani au arătat că ar putea fi toxic.
1978 – Alfred Alberts a descoperit lovastatina în timp ce lucra la Merck Research Laboratories.
De asemenea, a fost descoperit independent de Dr. Endo pentru compania Sankyo în decurs de un an.
Merck a început studiile clinice în 1980, dar au fost întrerupte după ce testele Sankyo ale mevastatinei similare din punct de vedere chimic au descoperit că este toxică pentru animale.
Dar studiile asupra lovastatinei nu au găsit probleme similare și în 1983 dezvoltarea clinică a fost reluată de Merck.
1987 – Lovastatina devine prima statină aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).
A atins vânzări de peste 1 miliard de dolari (858 de milioane de lire sterline) în primul său an.
1997 – Atorvastatina este aprobată. Este vândut de Pfizer ca Lipitor și este cea mai populară statină utilizată astăzi.
A urmat aprobările pravastatinei în 1991 și fluvastatinei în 1994.
2012 – FDA introduce avertismente de siguranță privind statinele care afirmă un risc mic crescut de niveluri mai ridicate de zahăr din sânge și diagnosticarea diabetului de tip 2.
Aproximativ 52.000 de bărbați din Marea Britanie și 1650.000 din SUA sunt diagnosticați cu cancer de prostată în fiecare an.
De obicei, este tratată cu o combinație de radioterapie și terapie hormonală, în care nivelurile de testosteron sunt scăzute în organism pentru a încetini creșterea tumorii.
Cancerul de prostată are nevoie de androgeni, cum ar fi testosteronul, pentru a crește.
Sunt obținute din colesterolul din sânge și sunt produse de testicule.
Dar boala devine rezistentă la terapia hormonală în până la 20% din cazuri. Acesta este cunoscut sub numele de cancer de prostată rezistent la castrare (CRPC).
Profesorul Leung a susținut că acest tip de cancer de prostată este „în prezent foarte greu de tratat”.
Studiul, publicat în BJU International , a urmărit nivelurile de antigen specific prostatic (PSA) la 12 pacienți cu CRPC.
Nivelurile ridicate de PSA indică adesea cancer de prostată, deși pot crește și la persoanele cu prostată inflamată sau mărită.
Niciunul dintre participanți nu era deja pe statine înainte de începerea studiului de șase săptămâni.
Pacienților li s-a administrat o pastilă de atorvastatină de 40 mg în fiecare zi timp de șase săptămâni.
Medicamentele au fost distribuite împreună cu terapia tradițională de privare de androgeni, care scade androgenii în fluxul sanguin.
Rezultatele au arătat că 11 dintre cei 12 pacienți și-au văzut nivelurile PSA scăzute. Un pacient a văzut că nivelurile au scăzut cu 50%.
Acest lucru a indicat că observau o „stabilizare a bolii”, au spus cercetătorii.
Dr. Hayley Luxton, manager senior de impact al cercetării la Prostate Cancer UK, a declarat: „Suntem încântați că am finanțat acest studiu, care arată semne timpurii încurajatoare că statinele ar putea ajuta la încetinirea creșterii cancerului de prostată. Este necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege cel mai bun moment pentru a adăuga statine la tratamentul cancerului de prostată și pentru a testa această abordare într-un grup mult mai mare de bărbați”.
Statinele sunt un grup de pastile care opresc ficatul să producă colesterol „rău”, cunoscut sub numele de colesterol cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL).
De-a lungul timpului, acumularea sa poate duce la întărirea și îngustarea arterelor și la boli de inimă – una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Oamenilor li se prescriu în prezent statine dacă au fost diagnosticați cu boală sau au antecedente familiale ale acesteia.
John Culling, în vârstă de 64 de ani, servea în armată când a fost diagnosticat cu cancer de prostată în 2019.
Prima lui indicație a fost nevoia de a folosi toaleta noaptea într-o excursie la schi – ceva ce nu mai trebuia să facă până acum.
A pus-o la baza vârstei, dar când s-a întâmplat din nou într-o excursie ca instructor de mers pe deal în armată, un medic din grup i-a sugerat să-i ceară medicului său de familie să-și verifice prostata.
El a spus: „Nu am fost prea îngrijorat. Trebuia să mă trezesc doar o dată pe noapte, dar nu mai trebuia niciodată, așa că schimbarea m-a determinat să-l verific.
Ulterior, John a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer de prostată.
El a spus: „Diagnosticul a fost un șoc. Aveam 60 de ani, dar fusesem în armată toată viața, așa că eram în formă”.
John, care locuiește în Broughty Ferry, lângă Dundee, împreună cu soția sa Margaret, a urmat chimioterapie, radioterapie și tratament hormonal, care a avut succes și este acum monitorizat.
Tatăl a doi copii a spus: „Agresivitatea cancerului de prostată pe care îl am, înseamnă că există o șansă mare ca acesta să revină, așa că este un caz de așteptare și urmărire”.
John, originar din Jedburgh, în Scottish Borders, s-a alăturat armatei la 19 ani și a servit timp de 43 de ani până în august anul trecut, în ultimul rând ca căpitan și Quartermaster, în King’s Own Scottish Borders, apoi Regimentul Regal al Scoției.
El a spus: „Armata m-a sprijinit incredibil când treceam prin tratament”.
Bunicul a doi băieți, Mack în vârstă de trei ani și Blair în vârstă de două săptămâni, speră că cercetările actuale finanțate de Cancer Research UK ar putea ajuta la tratarea bolii și mai eficient în viitor.
El a spus: „Știind că oamenii de știință lucrează în laboratoare și spitale care efectuează cercetări și studii clinice, în special cu medicamente care sunt deja utilizate pentru alte afecțiuni, îmi dă speranță atât pentru mine, cât și pentru generațiile viitoare. Sperăm că astfel de cercetări înseamnă rezultate și mai bune pentru oricine ar putea fi nevoit să treacă printr-un diagnostic ca al meu”.