Știi cum să vezi un narcisist? Psihologul dezvăluie 10 semne revelatoare care indică că cineva are o tulburare de personalitate – și împărtășește sfaturi simple pentru a vă ajuta să le faceți față

Spread the love

Loading

Psihologul Dr. Kushnick, din New York, dezvăluie trăsături narcisiste commune.

„La fel ca păunii, narcisiștii se vor face orice pentru a obține admirație”, spune dr. Kushnick.

El spune să eviți să împărtășești sentimente cu un narcisist, deoarece aceștia se folosesc de slăbiciunile omenești. 

Narcisiștii au avut „anul la soare” în 2022, potrivit revistei Politico – care i-a numit pe  Meghan Markle , Donald Trump , Kanye West , Elizabeth Holmes și Sam Bankman-Fried  printre unii dintre cei mai mari infractori din ultimele 12 luni.

Dar cum putem identifica partenerii, prietenii sau colegii care au această tulburare complexă de personalitate ?

Dr. Greg Kushnick, un psiholog din New York, a dezvăluit pentru DailyMail.com 10 trăsături pe care narcisiștii le prezintă de obicei și cele mai bune moduri de a trata astfel de personaje.

De la o lipsă de empatie până la o preocupare pentru propriile lor talente, citiți mai departe pentru semnele narcisistice revelatoare ale doctorului Kushnik…

 

  1. O obsesie pentru putere și succes

Mulți oameni narcisiști sunt obsedați să câștige putere și succes. Se pare că vor face orice pentru a merge înainte și nu vor avea nicio reținere în a răni oamenii în acest proces. De obicei, ei vor încerca să-i controleze pe alții pentru câștigul lor personal. S-ar putea să folosească tactici lipsite de etică pentru a obține ceea ce își doresc, prin denaturarea devărului și prin manipulare.

  1. O nevoie de admirație

La fel ca păunii, narcisiștii se vor încerca de a obține admirația și atenția celorlalți și au un sentiment exagerat de importanță personală. Ei ar putea demonstra o serie de comportamente de căutare a atenției pentru a obține atenția de care cred că simt că o merită sau de care au nevoie. Ar putea implica totul, de la purtarea unei ținute scumpe până la conducerea unei mașini sport strălucitoare. Atenția ajută la ascunderea temerilor lor reale de a nu fi suficient de buni sau de nedorit.

 

CUM SĂ TRATȚI CU UN NARCISIST 

 

Dr. Greg Kushnick este un psiholog din New York

Dr Kushnick oferă trei sugestii cu privire la abordarea unui narcisist atât pe plan personal, cât și profesional:

Cunoaște-te pe tine însuți 

Află ce contează cu adevărat pentru tine – valorile, interesele și opiniile tale. Acest lucru vă va permite să observați când un narcisist îți pune la îndoială realitatea sau încearcă să te facă să te îndoiești de tine. Mai important, cunoaște-ți valoarea, astfel încât să nu poată fi pusă la îndoială. Terapia este o modalitate excelentă de a obține o mai mare conștientizare de sine și de a învăța ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Învață-ți limitele

Cunoaște-ți limitele și învață să recunoști când limitele tale sunt ignorate sau puse la îndoială. Decideți ce sunteți dispus să faceți și ce este considerat inacceptabil. Cunoașterea limitelor vă permite să vă susțineți limitele și să nu vă simțiți vinovat sau să vă îndoiți de sine atunci când un narcisist profită de tine sau împinge lucrurile într-un loc inconfortabil.

Nu împărtăși sentimentele 

Evitați să vă împărtășiți sentimentele cu un narcisist. Ei vor vedea asta ca pe o slăbiciune și vor ignora ideea pe care încerci să o faci. Vorbește dintr-un loc la alegere. În loc să spun: „Mă simt rănit și trist pentru că mă tot dobori, așa că trebuie să mă protejez și să mă retrag”, elimină sentimentul. În schimb, declara: „Aleg să mă distanțez de tine. Nu merge pentru mine.

  1. Insuflarea îndoielii de sine  

Indivizii narcisici tind să folosească îndoiala de sine ca o armă. Ei te vor pune la îndoială sau te vor critica pentru a te face să te îndoiești de tine, ceea ce le dă putere asupra ta. Cel mai mare lucru pe care îl fac este să se joace cu nesiguranța și slăbiciunile tale. Ei vor lua notă de lucrurile pe care le menționezi, fie că este vorba de o nesiguranță legată de greutatea ta sau de performanța ta la locul de muncă, și vor juca cu asta la o dată ulterioară pentru a te slăbi.

  1. Lipsă de empatie   

Oamenilor narcisici le lipsește empatia pentru ceilalți și au probleme în a se conecta la situațiile altora. Este într-adevăr cazul pur și simplu al lipsei de grijă, mai ales dacă gândurile sau sentimentele cuiva nu se potrivesc cu ale lor. Acest lucru poate fi înfricoșător pentru a fi martori, deoarece vor refuza să înțeleagă, să asculte sau să fie acolo pentru a sprijini cealaltă parte.

  1. Totul este despre ei  

Dacă împărtășiți o poveste sau un comentariu în jurul unui narcisist, ei vor face tot posibilul pentru a face totul despre ei înșiși. Acest comportament auto-referențial este o altă formă de control și căutare a atenției. Poate fi foarte obositor, deoarece este aproape imposibil să scoți un cuvânt pe margini odată ce au preluat controlul asupra conversației.

  1. Un obicei de a aprinde cu gaz 

Dacă ajungi să cunoști bine un narcisist, mai ales în contextul unei relații romantice, s-ar putea să devină un obicei de a te aprinde, ceea ce implică să te hărțuiască pentru a-ți pune la îndoială propria realitate și să te întrebi dacă îți pierzi mintea. Acest lucru se realizează prin contestarea constantă a versiunii tale a adevărului, distorsionarea faptelor și crearea unei narațiuni false.

  1. Un sentiment de drept  

Oamenii cu trăsături narcisice cred că merită un tratament special și sunt preocupați de propriile lor talente, pe care au tendința de a le celebra excesiv. Au o puternică convingere de sine că sunt mai importanți și mai buni decât alții. Acest lucru poate fi intimidant.

  1. Au întotdeauna dreptate 

Oamenilor narcisici le place să-i greșească pe alții. Le place să aibă dreptate. Îi judecă liber pe ceilalți, mai ales atunci când se simt provocați sau depășiți. Dacă ești într-o relație cu această persoană, te poate face să te simți prost cu tine însuți și să-ți influențeze imaginea de sine, deoarece vei simți că ai greșit mereu.

  1. Sunt pricepuți la „faking viitor” 

În relații, narcisiștii se angajează adesea în falsuri viitoare. Îți promit lumea după ce i-ai cunoscut de puțin timp. Ei vă convin că veți călători prin lume împreună sau o altă promisiune incredibilă, dar în cele din urmă veți scăpa microfonul. Ei pleacă brusc când tocmai îți numeai copiii cu ei. Cu alte cuvinte, ei spun orice trebuie să spună pentru a te agăța de ei și de relație, dar nu se termină bine.

  1. Totul este să ia, să ia, să ia 

Dacă ești un coleg de muncă, prieten sau iubit cu un narcisist, vei descoperi că le servești în mod constant nevoile cu o reciprocitate limitată sau deloc. A fi într-o relație cu un narcisist poate fi, prin urmare, o sarcină deosebit de ingrată. S-ar putea să le oferiți sprijin emoțional sau să le umpleți cu cadouri, dar nu vă așteptați la nimic în schimb. Narcisistul va lua, va lua, va lua fără să se oprească să spună mulțumesc.

SURSA se poate citi AICI

 

Tagged: