Sub semnul poeziei sacre la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023

Spread the love

Loading

Autor : Preot Ionel Rusu, membru UZPR

În perioada 16 – 19 septembrie a. c. la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, s-a desfășurat ediția a-III-a a întâlnirii poeților teologi din Romania si diaspora. Au participat:  pr. Vasile D. Suciu – Timișoara, pr. Constantin Sandu Gabriel – Tulcea, pr. Theodor Damian – New York, Dan Dumitru Gârjoabă – Timișoara, Pr. Nicolae Jinga – Orșova, pr. Marcel Miron – Huși, pr. Augustin Florian Motoc – București, pr. Cornel Paiu – Roman, pr. Ioan Petraș – Timișoara, pr. Ionel Rusu – Galați, pr. Călin Sămărghițan – Sibiu.

În seara zilei de 16 septembrie, scriitorii s-au bucurat de primirea ospitalieră de la Muzeului Vânătoresc din comuna Pișchia, în jurul unui atractiv foc de tabără.

S-au rostit poezii cu caracter mistic religios și patriotic și s-au cântat arii din opera lui Carl Maria von Veber și Giuseppe Verdi.

În ziua de 17 septembrie, poeții clerici au luat parte la Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Timișoara. După încheierea slujbei, musafirii s-au îndreptat spre statuia poetului național Mihai Eminescu din Parcul Catedralei unde s-a înfiripat un scurt cenaclu literar artistic în memoria Luceafarului poeziei românești pentru care s-a săvârșit un trisaghion.

În ziua următoare invitații au fost oaspeții filialei Timișoara a Academiei Române unde în sala Aula Magna s-a lansat Antologia poeților teologi din România intitulată Lumini de candele, ediție bilingvă româno – spaniolă, apărută la editura Kult din București. Cartea a fost prezentată de părintele Vasile D. Suciu și traducătoarea Carmen Bulzan, directoarea editurii.

La pupitru au luat cuvântul o parte din poeții prezenți care au prezentat maximum două cărți recente și au recitat cele mai frumoase creații din operele lor lirice. La întâlnirea culturală din aulă a contribuit pentru reușita actului cultural artista populară Nicoleta Spătar și minicorul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul gazdă, condus de părintele professor Popa Laurean. La eveniment au fost de față și au luat cuvântul următorii: dr. Ioan David, CS II, Directorul Bibliotecii Academiei Române – Filiala Timișoara și președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști – Filiala „Valeriu Braniște” Timișoara, viceprimarul comunei Giarmata Vii, preotul poet Vasile D. Suciu, coordonatorul proiectului cultural, doamna profesor universitar dr. Carmen Bulzan (poeta Carmen Peregrina) și președintele filialei Timiș a Uniunii Scriitorilor din România, domnul Cornel Ungureanu.

În decursul aceleiași zile după vizita la Muzeul Ștefan Popa Popa’s din localitate, grupul a fost găzduit la domiciliu de însuși domnul ambasador al culturii în lume, Ștefan Popa Popa’s și s-a dialogat interesant pe tema artei caricaturistice.

În ultima zi a taberei culturale Liceul „Nikolaus Lenau” i-a primit pe oaspeții poeți în amfiteatru prezentând elevilor și profesorilor un regal liric precedat de intervenția de excepție a domnului actor și poet Dan Șalapa. Acesta în premieră a alcătuit pentru auditoriu un mega poem de inspirație eminesciană, stănesciană si blagiană cu caracter compilatoriu din creațiile celor două zeci și unu de autori care compun Antologia ,,Lumini de candele”.

Înainte de apusul soarelui în mod simbolic participanții s-au bucurat de o romantică plimbare cu vaporetul pe canalul Bega.

Într-o atmosferă de înaltă ținută academică organizatorii au acordat diplome de participare și Premiul Carmen Peregrina, părintelui Cornel Paiu din Roman, consemnând-se impresii în Cartea de Aur a Întâlnirii. Evenimentul cultural literar a fost mediatizat de Radio Timișoara, secția cultură reprezentată de Veronica Balaj, care a intervievat pe fiecare poet cleric în parte, împărtășindu – se impresiile de final.

În Anul Omagial închinat Sfinților imnograf de către Sfântul Sinod al B. O. R. Evenimentul ce s-a derulat cu responsabilitate și profesionalism a fost o demonstrație a faptului că poezia creștin ortodoxă astăzi răspunde nevoilor sufletești ale credincioșilor si promite cu nădejde că va înfrumuseța societatea secularizată.

Din toată inima adresez felicitări sincere, în primul rând parohiei ortodoxe Giarmata Vii – Uberland și deopotrivă tuturor partenerilor de proiect.

Tagged: