Tabăra de vară „Hristos mărturisit în Dobrogea”

Spread the love

Loading

Autor: Preot Ionel Rusu, membru U.Z.P.R. – Galați

Parohia „Sfântul Nicolae” Sulina 2, păstorită de părintele paroh Vasile Olaru, a găzduit în perioada 28-31 august 2023, o Tabăra de vară în cadrul Proiectului „Hristos mărturisit în Dobrogea”. Grupul de pelerini format din copii, părinți și bunici, a participat zilnic la Sfânta Liturghie și a avut parte de activități cultural-spirituale-recreative. Proiectul se înscrie în tradiția creștină a Bisericii, deoarece comunicarea duhovnicească îi duce pe oameni spre comuniunea întru Hristos. Încă din anul 2016, a existat un parteneriat între Parohia „Sfânta Ana” din Galați și Parohia „Sfântul Nicolae”. În cadrul Sfintei Liturghii din ziua de 29 august, copiii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Pentru buna desfășurare a lucrării filantropice, a fost nevoie de efortul susținut al ambelor parohii dar și de ajutorul unor enoriași voluntari. Scopul inițierii acestui proiect a fost familiarizarea copiilor și tinerilor cu viața duhovnicească din Biserică în general și, mai ales, pentru faptul că în Biserica „Sfântul Nicolae” se află Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, numită „Myrdiotissa”, descoperită în Grecia la 1340 și adusă în Sulina odată cu construirea bisericii.

Participanții s-au bucurat de mirajul Deltei și de nisipul mării, descoperind pe Dumnezeu prin intermediul naturii mirifice, prin observarea directă a florei și a faunei specifice zonei. Întâlnirea dintre cele două comunități a fost îmbogățită prin seri cultural-artistice animate de profesorul Marin Oanea și moderate de Daniela Vlad, jurnalist și realizator de emisiuni la Radio „PRO LIDER FM”.

În ziua de 30 august, membrii grupului din proiectul „Hristos mărturisit în Dobrogea” a primit binecuvântarea Preasfințitului Visarion al Tulcei cu ocazia Hramului „Sfântul Ierarh Alexandru” al Parohiei Sulina I. Preasfinția Sa a vizitat ulterior șantierul de lucru al bisericii grecești și a dat binecuvântarea arhiereascaă pentru restaurarea plăcii de marmură de pe Sfânta Masă, din Sfântul Altar.

Obiectivele atinse în proiect au fost: Mănăstirea Cocoș, care adăpostește într-un baldachin părticele din moaștele sfinților Zotic, Atal, Camasis și Filip, Bazilica Paleocreștină de la Niculițel, Mănăstirea Celic-Dere și Cetatea Enisala.

O contribuție deosebită la desăvârșirea acestui eveniment din cadrul proiectului, a venit în mod substanțial și din partea Asociației „Iubim toți oamenii”, condusă de Laura și Cristian Cuțov, prieteni duhovnicești ai Parohiei „Sfânta Ana” din Galați.

Este de menționat faptul ca după multe încercări și suferințe prin care a trecut Biserica „Sfântul Nicolae” din Sulina, mai exact după 156 de ani, în prezent ea se află într-un proces amplu de restaurare, de punere în valoare a ansamblului monument istoric. În prezent, Parohia Sfântul Nicolae are mare nevoie de o contribuție financiară benevolă, pentru ca, în cele din urmă, biserica monument istoric să se bucure de strălucirea pe care o merită.

Cei interesați și care doresc să devină ctitori, pot dona în contul BCR cu numărul de cont RO75RNCB0258016215760001.

      

     

 

Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii

Catedrala Sfântul Alexandru și Sfântul Nicolae din Sulina

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *