Autor: Mioara BACIU/UZPR
La ceas de mare sărbătoare creștinească – ,,Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, când vara se pregătea să predea ștafeta toamnei, începea Tabăra literară „Oprește-mă la tine Maramureș! Oprește-mă în tine, anotimp!”, ediția a treia.
Amfitrionul evenimentului derulat în perioada 29 august – 1 septembrie 2024, a fost cunoscutul și îndrăgitul scriitor, din Chiuzbaia, Baia Mare, Vasile Bele, poet, etnolog, publicist, membru al Ligii Scriitorilor Români (LSR), coordonator și redactor al revistei de cultură „Din Vatra Satului” (care apare sub egida LSR), membru al UZPR Filiala „Mihai Eminescu”, Timișoara și președinte ASCIOR-Asociația pentru Civilizație Ortodoxă, Aria Maramureș.
Pensiunea Izvoare Resort, așezată la o altitudine de peste 900 de metri și la cca 27 km de orașul Baia Mare, pe un platou vulcanic, între înălțimile vârfului Ignis, la marginea pădurii Poiana Soarelui, în partea de SV a Munților Gutâi, și-a așteptat oaspeții într-un peisaj de o rară frumusețe, în dăngănitul oițelor și al căprițelor aflate pe fascinantul plai mioritic.
Dorința de revedere cu prieteni dragi, voința de a cunoaște noi colegi de condei, de a schimba păreri, impresii, convingeri, trăiri, peisajul de o frumusețe covârșitoare, calitatea invitaților, au constituit suficiente motive pentru ca scriitorii să-și dorească cu ardoare să fie prezenți la acest eveniment.
Gătită de sărbătoare, în stil specific maramureșean, sala de conferințe era gata să-și primească invitații, astfel că, vizibil emoționat, Vasile Bele a urat bun venit acestora, prezentându-le programul taberei.
Activitatea a debutat cu vizionarea unui scurt-metraj video realizat de Gavril Babiciu, despre viața și personalitatea lui Vasile Lucaciu, Erou (băimărean) al Națiunii Române, pe care, acesta, le-a detaliat, într-un volum dedicat eroului, urmare unei laborioase și responsabile munci de cercetare, dăruindu-l tuturor celor prezenți.
În toate cele trei zile, scriitorii și-au prezentat cele mai noi apariții editoriale, după cum urmează:
☆ din Vâlcea:
– Luci Trușcă, – ,,Anotimpuri” și ,,Clipe”, editura Ecou Transilvan;
– Marinela Belu Capșa, Vâlcea – ,,India dincolo de timp”, editura Scrisul românesc; reviste literare care apar în județul Vâlcea: ,,Cultura Vâlceană”, ,,Povestea Vorbii” și ,,Forum Cultural”, redactor șef jurnalistul, poetul și sculptorul Petre Cichirdan; ,,Vâlcea literară”, redactor șef poetul Nicolae Nistor; ,,Seniorii”, revista Asociației Seniorilor din Învățământ, Știință și Cultură Vâlcea;
– Zenovia Zamfir, Vâlcea – ‚,Oameni, Locuri, Istorii’’, ,,Mărturii în lumina Icoanei Maicii Domnului’’, ,,Mărturii ale măreției trecutului îngropat de veacuri – comuna Glăvile’’, editura Proșcoala;
☆ din Turda:
– Marieta Coman – ,,Esențe în ecouri”, editura Ecou Transilvan;
☆ din Craiova:
-Leliana Rădulescu, Craiova – ,,Cui nu-i place hazu’, să nu ardă gazu’’, editura Pim;
-Cristian Mărgineanu, Craiova – ,,Poeme în oglindă”, editura Contrafort;
☆ din Timișoara:
– Dumitru Buțoi, președintele UZPR ,,Mihai Eminescu’’, Timișoara – revistele ,,Luceafărul de vest” și ,,VIP Seniorii”, care apar sub egida UZPR;
☆ din Petroșani:
-Carmen Pinte – ,,Gând înflorit’’, editura Inspirescu;
– Mirela Cocheci – ,,Flori de răsărit’’ și ,,Puterea Gândurilor’’, editura Castrum de Thymes;
☆ din Galați:
– Mioara Baciu – ,,Așezăminte sufletești’’, editura Armonii Culturale;
☆ din Hunedoara:
– Dumitru Tâlvescu – ,,Arcana animae’’ (,,Tainele sufletului’’), editura Cetate;
☆ din Brașov:
– Florentina Danu – ,,Dintr-o sută de cuvinte’’, editura Armonii Culturale;
☆ din (Republica Moldova):
– Maria Tomița Corini – ,,În liniștea gândului’’, editura Pontos Chișinău, ,,Trepte din gama sărutului’’, editura Armonii Culturale și cărțile pentru copii ,,Șoricelul și umbrela’’, ,,Ghicitori” și ,,Snop de raze aurii”, editura Elan Poligraf Chișinău;
☆ din Buzău
– Georgeta Tudor – ,,Viața o necunoscută la puterea plus infinit’’, editura Graph, ,,Maratonul vieții’’, editura Armonii Culturale și ,,Pe altarul culturii și neatârnării’’, editura Pim;
– Sofia Marin – ,,Din lada de zestre a memoriei’’, editura Cervantes;
☆din Medgidia:
– Natașa Peteu, istoric, laureat concurs Vasile Lucaciu (premiul cel mare) a prezentat personalitatea, viața, activitatea, rolul, contribuția lui Vasile Lucaciu la făurirea României Mari;
☆ Baia Mare:
– Vasile Bele – ,,Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp’’: ,,Acrostih și poezie – Portrete literare’’, ,,Oprește-mă la tine Maramureș, oprește-mă în tine anotimp’’: Concursul ,,Acrostih și poezie – Din vatra satului’’, vol. I, Chiuzbaia (Ediția 2023) și revista ,,Din vatra satului ’’.
– Gelu Dragoș – ,,Cronici din nord’’;
– Gavril Babiciu – ,,Vasile Lucaciu Erou al Națiunii Române’’ și ,,Șișești – Maramureș – În vâltoarea istoriei’’;
– Radu Botiș – „Sfaturi pentru mântuire, grija pentru suflet” și „În brațele luminii”, poezie împreună cu poeta Gentiana Muhaxhiri, din Kosovo;
– profesorul Cornel Cosmuța, scriitor, și-a prezentat activitatea literară ;
– scriitorul Mihai Marian, președintele Asociației Culturale ,,Ion al Anei”, Băsești – „Eu, Cain! Mi-am uitat pantofu-n tata”, „Marea Rătăcire”, „Ceața ca o bestie!”, editura Hernmann „Noua sclavie”, editura Hermannvet;
– profesor Olimpia Mureșan, scriitor și critic literar, și-a prezentat activitatea literară, fiindu-i alături soțul, preotul Mureșan, care și-a demonstrat calitățile de mare recitator;
A fost prezentă la activitățile taberei literare și Andrada Diaconescu, membră de onoare a Ligii Scriitorilor ,,Valeriu Anania”, Vâlcea, fiica regretatei scriitoare Ligya Diaconescu, inițiatoare a legiferării Zilei Limbii Române în data de 31 August, alături de scriitorii Alexandru Florin Țene și Corneliu Leu.
Andrada Diaconescu a rostit, emoționată, câteva aprecieri despre activitatea literară a mamei sale, care a condus filiala LSR Vâlcea și care, a organizat întâlnirile de Ziua Limbii Române.
Au fost, de asemenea prezențe active în tabăra literară: Flavia Foltoș, coordonator Secțiunea tinere speranțe ale literaturii, care a venit împreună cu profesorii și copiii de la Școala Gimnazială Satulung, Maramureș, copii ale căror desene au fost tipărite în volumul Acrostih și poezie-Portrete literare” (Lorena și Renata Sălăjean, Kuszko Sofia, Pasca Luana, Polgar Miruna, Mihali Adrian, Haidu Elisa, Butcure Sara), coordonat de către Vasile Bele și lansat în cadrul taberei literare.
Un element de noutate privind modul de desfășurare al taberei a fost faptul că, Flavia Foltoș, poet și editor, a prezentat un proiect cultural, „Tinere speranțe-Dialog cu îngerii” și a organizat un concurs fulger de proză și poezie, la care au participat elevii de la Școala gimnazială din Satulung, cordonat de către profesorii Claudia Chioran și Adela Maria Borșe și jurizat de către scriitori, profesori de limba română, care i-au răsplătit pe elevi cu premii, constând în diplome și cărți.
Cristian Maris, reprezentant al Editurii „Maris” din Baia Mare, a anunțat noi apariții editoriale.
S-au înmânat diplome și premii pentru cele două concursuri organizate și coordonate de către Vasile Bele și revista ,,Din vatra satului „: Concurs de Tautograme; Concurs – Personalitatea lui Vasile Lucaciu.
Un loc aparte în cadrul taberei, l-a ocupat Sărbătorirea Zilei Limbii Române, în incinta Schitului de maici ,,Izvoare”, unde au fost comemorați clasicii literaturii române, precum și scriitori contemporani mutați la cer, printr-o slujbă de pomenire. Apoi, scriitorii prezenți au dedicat un moment literar special, Limbii Române.
Expoziția de pictură a poetei cu suflet de pictor, Carmen Pinte, elevii (cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani) ai Școlii Populare de Artă din Baia Mare, ai Școlii gimnaziale din Satulung-Maramureș, ai Grupului „Sonore” din Baia Mare, formația Mara Music Band (soliști: Nicu Libotean și Diana Borodi, vioară: Ferent Giulia, saxofon: Ferent Florin, orgă: Petru Bude), precum și cantautorul Eugen Marchiș au adus un plus de frumusețe evenimentului literar.
Ultima seară s-a terminat în jurul unui superb foc de tabără, într-un regal de poezie, muzică și armonie, cu făgăduința unei viitoare reîntâlniri, pe meleaguri de poveste, din dragoste pentru Bele, pentru colegii de condei, pentru împreunăsimțire.
Partenerii evenimentului au fost:
-A.N.C.M.R.R., Filiala ,,Pintea Viteazu”, Maramureș;
-Asociația Culturală ,,Ion al Anei”, Băsești;
-Editura ,,Ecou Transilvan”, Cluj-Napoca;
– ASCIOR-Asociația pentru Civilizație Ortodoxă;
-Editura Armonii Culturale, Slobozia-Urechești;
-Editura Casa Cărților, Baia Mare;
-Blogul ,,Moara lui Gelu”, Lucăcești;
-Revista ,,Mărturii Maramureșene”, Ulmeni;
-Revista ,,Luceafarul de vest”, Timișoara;
-Revista ,,VIP Seniori”, Timișoara;
-Cenaclul Scriitorilor din Maramureș;
-L.S.R., filiala Maramureș.
MULȚUMIRI ȘI RECUNOȘTINȚĂ ORGANIZATORULUI VASILE BELE ȘI TUTUROR PARTENERILOR ȘI PARTICIPANȚILOR!