TĂIEREA CAPULUI Sf. IOAN BOTEZĂTORUL (29 AUGUST – STIL NOU/ 11 SEPTEMBRIE – STIL VECHI)

Spread the love

Loading

Autor: DR. ONUFRIE (OCTAVIAN) POP,
ARHIEPISCOP SI MITROPOLIT DE BERGAMO SI EUROPA (ITALIA)

Considerat Inaintemergătorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Iisus și-a început activitatea publică numai dupa moartea lui Ioan Botezătorul. Scripturile ni-l înfățișează drept un mare ascet, îmbrăcat în haina de păr de cămilă, cu cingătoare de piele, mâncând lăcuste și miere sălbatică.

El anunța venirea lui Iisus, spunând: Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, săi dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh SfÂnt

Ioan Botezatorul s-a născut în satul Ein-Kerem lângă Ierusalim și este fiul Elisabetei (verișoara Mariei, mama lui Iisus) și al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ șase luni înaintea lui IISUS.

În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru. Tăierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august, pe 1 septembrie începând un nou an bisericesc.

Potrivit tradiției, ziua de 29 august este una de post, în care este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că forma lor amintește de cea a capului.

Sursa foto: gandul.ro

Tagged: