Liderul taliban le ordonă tuturor femeilor
să poarte acoperitoare din cap până în picioare și burka.
Este cea mai recentă restricție impusă femeilor de noii talibani „moderați”.
Liderul suprem al Afganistanului, Hibatullah Akhundzada, a emis decretul.
Drepturile femeilor au fost anulate de când talibanii au reluat țara.
Talibanii le- au ordonat femeilor să poarte din nou burka, care acoperă toată capul până la picioare, în una dintre cele mai dure restricții impuse femeilor în Afganistan de când fanaticii religioși au revenit la putere.
Liderul suprem al Afganistanului și șeful talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a emis decretul.
Vestea a fost ca o lovitură zdrobitoare pentru multe dintre cele 20 de milioane de femei din țară care s-au bucurat de libertate și egalitate relativă sub administrația anterioară susținută de SUA.
Drepturile femeilor din Afganistan au fost anulate de când talibanii au preluat controlul asupra țării în septembrie anul trecut, promițând inițial să respecte drepturile fundamentale ale femeilor.
Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, luat în 2016. „Femeile ar trebui să poarte un chadori (burqa din cap până în picioare), deoarece este tradițional și respectuos”, a spus el într-un decret.
O femeie afgană îmbrăcată în burqa se plimbă cu un copil în Kabul. Drepturile femeilor din Afganistan au fost anulate de când talibanii au reluat controlul asupra țării în septembrie anul trecut, promițând inițial să respecte drepturile fundamentale ale femeilor.
Un luptător taliban stă de pază în timp ce oamenii așteaptă să primească rații de mâncare. Vestea decretului burka va veni probabil ca o lovitură zdrobitoare pentru multe dintre cele 20 de milioane de femei din țară care s-au bucurat de libertate și egalitate relativă sub administrația anterioară susținută de SUA.
Talibanii au fost alungați de la putere de SUA după atacurile teroriste din 911 și au fost forțați să se ascundă în munții Afganistanului timp de două decenii, în timp ce îi așteptau pe americani să plece.
Sub dominația talibană, femeile sufereau de o lipsă gravă a drepturilor de bază, inclusiv de a le interzice să iasă din casă fără o rudă de sex masculin, să lucreze sau să primească o educație după vârsta de opt ani.
Femeilor nu li s-a permis să primească tratament medical de la un medic de sex masculin și, având în vedere numărul mic de doctorițe din țară, le-a exclus efectiv asistența medicală.
Pedepsele publice pentru contravenienți erau aplicate în mod regulat, inclusiv tăierea vârfului degetului mare unei femei care purta lac de unghii.
Închisoarea și lapidarea erau, de asemenea, pedepse comune, precum și diverse forme de execuție.
Cu toate acestea, a existat optimism că un taliban nou și moderat ar permite femeilor să primească, educație și muncă.
Cu toate acestea, în cele nouă luni de la reluarea țării, talibanii au renunțat treptat la aceste promisiuni, în ciuda faptului că au pronunțat un decret potrivit căruia „femeile nu sunt proprietate” în decembrie.
Femeile îmbrăcate în burqa merg pe vârful dealului Nadir Khan, cu vedere la Kabul. Sub dominația talibană în anii 1990, femeile sufereau de o lipsă gravă a drepturilor de bază, inclusiv de a le interzice să iasă din casă fără o rudă de sex masculin, să lucreze sau să primească o educație după vârsta de opt ani.
Un luptător taliban stă de pază la un punct de control rutier din Kandahar. În cele nouă luni de când au reluat țara, talibanii au renunțat treptat la promisiunile de a respecta drepturile femeilor.
În martie 2022, talibanii au inversat brusc planurile de a permite fetelor să meargă la școala secundară și la învățământul liceal, ceea ce înseamnă că învățământul primar este maximul pe care îl poate atinge o fată odată ce cohorta actuală absolvă.
În martie 2022, talibanii au inversat brusc planurile de a permite fetelor să meargă la școala secundară și la învățământul liceal, ceea ce înseamnă că învățământul primar este maximul pe care îl poate atinge o fată.
În ciuda faptului că nu a reimpus inițial regulile inimaginabil de draconice din fostul guvern taliban din anii 1990, drepturile pe care le au femeile sunt reduse.
Dintre noile restricții instituite din septembrie anul trecut, femeilor nu li se permite să călătorească mai mult de 45 de mile fără o rudă de sex masculin; li se interzice apariția în filme și emisiuni TV; și nu li se permite să lucreze cu bărbați și nici să lucreze în guvern.
În ciuda aparentei dureri a acestor noi reguli, lor nu li se opune în mod universal populația afgană de 40 de milioane de oameni, dintre care 70% trăiește în localități rurale.
Doar 15% dintre bărbații afgani cred că femeilor ar trebui să li se permită să lucreze după căsătorie, iar două treimi s-au plâns că femeile afgane au „prea multe drepturi”, potrivit unui studiu realizat în 2019 de UN Women și Promundo, rezumat de Reuters.
Societatea afgană este extrem de patriarhală, iar conceptul de „onoare” este profund încorporat în ea, raportul DW . Simțul comunității și înțelegerea în cadrul comunității sunt de o importanță capitală pentru familii și indivizi.
Triburile și comunitățile etnice au adesea, de asemenea, propriile „hotărâri” formale cu privire la crimele și delictele percepute. Ei anulează legile guvernamentale – precum cele împotriva crimelor de onoare – și își pun în aplicare propria pedeapsă.
SURSA se poate citi AICI