Interviu realizat de Maria Radu Novac
Maria Radu Novac: Bună dimineața,Sani! Ai extins mult activitatea ta în fermă în ultimul an. Suntem interesați să cunoaștem ce ai cultivat.
Mihai Buna: Bună dimineața! Activitatea a fost extinsă și diversificată anul acesta. Spre deosebire de anul precedent, în acest an am cultivat pe lângă prețioasele tomate și ardei gras, vinete, castraveți și ceapă. Atat în solarii caâ și în camp.
Maria Radu Novac: Există un mare interes pentru legumele bio. Spune-ne cum procedezi tu să le fertilizezi și să le aperi de dăunători?
Mihai Buna: Legumele bio sunt privite cu dispreț de către producătorii convenționali din cauza faptului că este dificil, costisitor și necesită o mare cantitate de informație și adaptabilitate. În cazul culturilor mele pot sa mă exprim sincer și să împărtășesc unele lucrări.
În primul rând este necesară prezența zilnică și supravegherea pentru a putea fi capabil sa depistez și să răspund prompt patogenilor. Faptul ca locuiesc la țară îmi oferă un avantaj în cazul obțineri fertilizanților naturali, care sunt mult mai benefici și mai ușor asimilabili de către plante. Folosim macerat de gunoi de păsări, cenușă, bicarbonat de sodiu, lapte pentru tratarea ciupercilor, macerat de urzică și decoct de coada calului. Există o mare varietate de opțiuni în cultura bio. Singura regulă este că totul trebuie făcut la timp.
Maria Radu Novac: Cum e o zi pentru tine? Cum reușești să înveți și să lucrezi?
Mihai Buna: Nu pot spune că există miracole și că am o sursă inepuizabilă de energie.
Este cat se poate de simplu. Principalii factori sunt: Consitența, voința, ambiția, perseverența și disciplina. Ar fi imposibil să învăț în sesiune 8 ore pe zi și să lucrez 10-12 ore în fermă. Strategia mea este să învăț 2-3 ore zilnic, de la începutul semestrului pană la sesiune ( rezultatele sunt uimitoare) Deci consistența, disciplina și continuitatea dau roade.
Maria Radu Novac: Ai notele cele mai mari la facultate. Faptul că ești șeful de an universitar îți impune și obligații. Ai o strategie?
Mihai Buna: Da, mereu am o strategie. Este reprezentată de implicarea mea în mobilizarea colegilor. Mereu îi informez explicit asupra activităților și a sarcinilor individuale. Centralizez și afișez informațiile eficient. Astfel că totul decurge de obicei fără probleme.
Maria Radu Novac: În proiectele tale de viitor intră și o carieră didactică? Vei lua elevi în practică?
Mihai Buna: În opinia mea, nimic nu poate fi mai valoros pentru lume decat experiența pe care o putem împărtășii și sentimentul contribuției la un viitor mai bun. Viitor care stă în mâinile tinerilor elevi, studenți dornici de cunoaștere. Deci pe scurt îmi doresc să pot împărtăși.
Maria Radu Novac: Comunitatea satului natal este foarte importantă pentru tine. Transporți gratis legume la săteni, mai ales la bătrâni.
Mihai Buna: Comunitatea și relaționarea bună a acesteia este esența unui sat după părerea mea. Fiecare ar trebui să procedeze asemenea și să ofere tot ce e posibil pentru a veni în ajutorul comunității din care face parte.
Maria Radu Novac: Care sunt proiectele voastre? Cu ce ne mai ajuți în comunitate?
Mihai Buna: Avem foarte multe proiecte. O parte din ele în demarare fizică, o parte puse pe planuri de afacere și o mai mare parte prezentă în mințile și discuțiile noastre. Un proiect important care vine în ajutorul satului este închiderea cercului de producție. Prin asta vreau sa spun ca pe lângă faptul ca în momentul actual producem legume, ne dorim ca în viitorul apropiat să facem un depozit frigorific și o fabrică de procesare. Astfel alți agricultori vor putea să producă fără griji, știind că prin intermediul nostru își vor valorifica marfa mai ușor și profitabil. Prin acest proiect se vor oferi 5 locuri de muncă pentru oamenii din comunitatea noastră.
Maria Radu Novac: Aveți respectul comunității noastre. Sunteți modele pentru tineri prin muncă, perseverență și o bună organizare. Planificați ceea ce dezvoltați ca proiect. Cine va sprijină?
Mihai Buna: Singurul și cel mai important sprijin este cel oferit de familie și de comunitate. Familiile noastre alături de cei care ne cunosc povestea și ambițiile sunt cei care ne încurajează când avem cea mai mare nevoie.
Consider că este cel mai de preț lucru pe care îl putem primi. Asta ne ajută să înaintăm și să depășim diferite obstacole.
Maria Radu Novac: În gospodărie creșteți peste o sută de păsări, iepuri, aveți animale de companie. Aveți livadă cu pomi fructiferi. V- ați gândit să treceți la prepararea sucurilor naturale combinate, legume și fructe?
Mihai Buna: Ce ar fii viața la țară fără animale de companie și animalele care aduc mâncare în casă, recicleză eficient deșeurile bio, etc. Le iubim și prețuim.
În privința sucurilor naturale avem deja un plan de afacere bine pus la punct și calculat. Acesta va fi introdus în proiectul cu fabrica de procesare. Oferind astfel posibilitatea de a valorifica și fructele inestetice, nepotrivite pentru consum imediat. Sucurile naturale vor fi făcute la comanda consumatorului, după rețetele alese de el.
Maria Radu Novac: Viața voastră se împarte între ferma de la Ticvaniu- mic, studiile la Timișoara și alte activități la Oravița. Cum vă petreceți timpul liber?
Mihai Buna: Din păcate nu pot da un răspuns plăcut pentru cei care ar vrea să înceapă o activitate similară. Timp liber nu este. Pentru visul meu și ambiția de a ajuta lumea am renunțat aproape complet la viața personală și la bucuria tinereții. Dar dacă avem un scop în viață, se merită să dăm tot ce e mai bun din noi.
Maria Radu Novac: Tu ți-ai luat responsabilitatea familiei tale, ai o comoară de bunic de 97 de ani, cea mai importantă ființă pentru tine. Vorbeste-ne despre el.
Mihai Buna: Bunicul meu Buna Gheorghe, în ciuda vârstei deosebit de înaintate adesea mă ajută cu sfaturi și gânduri pe care doar înțelepciunea dată de vârstă le poate oferi. Țin foarte mult la el și îmi face plăcere că îi pot oferi produse sănătoase chiar din ferma noastră. Îmi doresc să îl fac mandru de mine și afacerea mea. Este lângă mine cand am nevoie și eu lângă el.
Maria Radu Novac: Ai început proiectul cu legume bio împreună cu colegul și prietenul tău din liceu, Andrei Cosmin. Cum vă împărțiți munca?
Mihai Buna: Munca noastră este împărțită în funcție de particularitățiile noastre individuale în mare parte. Dacă activăm în domeniul pe care îl îndrăgim, calitatea muncii va fi superioară. Apoi munca necesară zilnic o facem împreună în măsuri egale sau diferite în funcție de situațiile respective.
Colaborarea și întelegerea sunt cele mai importante pentru armonie și evoluție.
Maria Radu Novac: Cum vă descurcați cu finanțarea? Va rugăm sa nuanțați.
Mihai Buna: Finanțarea inițială a fost din capital propriu. Capital pe care eu și Cosmin l-am acumulat în timpul perioadei petrecute în Anglia. Totul a fost investit. Din momentul primului venit și pană acum totul a fost reinvestit pentru dezvoltarea fermei. În ciuda eforturilor noastre financiare și fizice. Dezastrele provocate de vant ne-au forțat să luăm un credit pentru a continua activitatea. Din fericire creditul a fost achitat și ferma merge înainte.
Maria Radu Novac: Vântul și ploile abundente v-au dăunat? Cum ați reușit să treceți peste impedimente?
Mihai Buna: Vântul ne-a afectat în mod drastic 2 ani la rând. Pierderile suferite au fost mari și recuperările greoaie. Cu trecerea timpului am înteles cum trebuie să amplasăm solariile pentru a face față vantului. Ploile nu ne-au afectat, chiar pot spune că ne-au ajutat, mai ales în acest an, avand acces la apă aproape de legumele cultivate.
Maria Radu Novac: Ați rămas pe soiurile de roșii cultivate anii trecuți sau ați ales și alte soiuri? Când intrați pe piață cu legumele noi?
Mihai Buna: În mare parte am rămas la aceleași soiuri ca și în anii precedenți. Pe langă acestea am adăugat unele soiuri autohtone de roșii care sper că vor fi apreciate de consumatorii noștri.
Maria Radu Novac: Ce ați dori să le transmiteți cititorilor noștri?
Mihai Buna: Aș dori să le transmit mulțumirile mele pentru susținere în primul rând.
Mi-aș dori să închei cu un mesaj pozitiv și încurajator. Deși am trecut prin multe greutăți și nimic nu a mers din prima încercare, am fost legat la mâini și la ochi în multe situații. Suntem dovada că orice este posibil prin persevernță, voință, ambiție, consitență și determinare. Dacă aveți un vis și credeți cu adevărat că acesta va ajuta lumea, nu ezitați să îl puneți în practică. Și orice ar intervenii, nu renunțați. Perseverați pană veți reuși. Succesul este pentru cei care nu se dau bătuți.