Traian Băsescu – Eșecul Schengen

Spread the love

Loading

Adrian-Nstase6-640x428Adrian Năstase, fostul premier aflat în detenție după ce a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calității”, îl acuză pe președintele Traian Băsescu de ratarea negocierilor pentru aderarea României în spațiul Schengen:

În perioada 2001-2004, eu am negociat cu succes – împreună cu guvernul pe care l-am condus :

 

  1. eliminarea vizelor de călătorie pentru români în spațiul Schengen;
  2. aderarea României la NATO;
  3. soluționarea datoriei “Suedeze”, coborând-o de la 1-3 miliarde dolari la 120 de milioane dolari, plătibili în doi ani;
  4. obținerea statutului de “economie funcțională de piață” de la SUA și UE;
  5. finalizarea negocierilor pentru 31 de capitole (inclusiv pentru “justiție și afaceri interne”) cu 25 de state membre în vederea aderării la UE.

Traian Băsescu a avut de negociat, timp de 8 ani, singura temă – intrarea deplină a României în Spațiul Schengen și a ratat-o în mod jenant.

Sigur, pentru rațiuni de ordin intern, legate de lupta cu adversarii politici, împreună cu Monica Macovei, el a folosit în acest scop MCV-ul. Ulterior, MCV-ul s-a întors împotriva sa, ca un bumerang. Din păcate, și împotriva României.

M-aș fi așteptat ca, după condamnarea mea “emblematică”, singurul obstacol în calea  obținerii unui MCV pozitiv intrarea în Spațiul Schengen să fie o joacă de copii. Uite că nu s-a întâmplat așa. De ce oare?

Sursa: http://nastase.wordpress.com/