Autor: Nicolae TOMA
Nu mă sfiesc să spun că prietena mea Garofița Jianu din Constanța mi-a făcut o mare bucurie, mai precis trei bucurii, trei în una, o spun în glumă.
Prima bucurie, o antologie despre Tabăra „Poeme Danubiene” din Delta dunării din anul 2021. Am avut onoarea și bucuria să fiu invitat să particip de Cornel Pulbere și Garofița Jianu și după câteva zile de literatură și de vizitat minunea lumii, Delta Dunării, am rămas profund impresionat pe viață. Participanții la „Poeme Danubiene” și-au publicat gândurile în această carte și au lăsat o urmă în scris despre cea mai frumoasă tabără literară la care eu am participat. A fost atât de perfect și parcă toți ne cunoașteam de când e lumea. În această amtologie am semnat un text de suflet pe care îl voi publica și aici. Antologia este coordonată de Garofița Jianu și de Cornel Pulbere și este realizată impecabil precum o carte de colecție sau o carte rară ce va sta în biblioteca mea în cel mai vizibil loc.
Mulțumesc participanților pentru prietenia voastră și în mod deosebit doamnei Garofița Jianu și domnului Cornel Pulbere și îi asigur de prețuirea mea și mai ales de prietenia mea pentru „curajul” de a mă invita să văd o măreție a naturii românești văzută lângă oameni de suflet, oameni care iubesc și citesc cartea și mai ales oameni care scriu.
A doua bucurie, o carte semnată de Garofița Jianu. Cu titlul „Arta cuvântului scris” include o cronică la o carte de a mea scrisă cu poeta Mihaela Huțanu cu titlu „Niciodată nu vine prea târziu”, apărută la Editura Castrum de Thymes din Giroc în 2020. Voi publica aici această cronică și las cititorii să aprecieze cât de frumos și cât suflet a pus la scrierea acestor gânduri despre o carte scrisă de mine.
Cele două cărți minunate tipărite în condiții grafice deosebite au apărut la Editura Pim din Iași
Și a treia bucurie e revista „Metafora” din Constanța. O așteptam cu nerăbdare pentru că știam intenția Garofiței Jianu de a pune pe picioare Fundația „Metafora” și de o a readuce în lumea literară revista cu același nume.
Delta Dunării un miracol pentru poezie
Pentru mine, anul 2021 nu a însemnat anul pandemiei. Această boală a fost acoperită de un sejur literar în Delta Dunării. Am cunoscut femei cu suflet de poet, bărbaţi iubitori de frumos, iar în serile petrecute cu aceşti „îngeri literari” îmi doream să am puterea să pot opri timpul. Atât de impresionat am fost încât nu am putut să scriu mult timp despre miracolul din deltă. Vreau să mulţumesc Garofiţei Jianu şi lui Cornel Pulbere pentru această călătorie literară, iar celorlalţi pe care i-am cunoscut îi ameninţ cu o prietenie pe viaţă.
Proiectul taberei „Poeme danubiene” s-a derulat în perioada 8-11 iulie 2021. Trebuie să recunosc că am avut o surpriză când am fost invitat de Garofiţa Jianu şi Cornel Pulbere să particip la această tabără ca şi invitat special. Nu am mai fost niciodată în Delta Dunării, aşa că nu am mai stat pe gânduri şi am onorat invitaţia. Această tabără a fost cea mai frumoasă şi împlinită participare a mea la o întâlnire cu scriitori şi oameni de suflet. Poeta Garofiţa Jianu şi poetul Cornel Pulbere au anunţat reînfiinţarea Fundaţiei „Metafora Constanţa” şi bineînţeles continuarea revistei „Metafora”.
Tabăra literară „Poeme danubiene” a fost atât de densă încât nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. Trei zile de activitate continuă. Dimineaţa, vizitam cu şalupa frumuseţile Deltei şi când pluteam pe canale înecate de verdeaţă, aveam impresia că sunt pe o altă lume, departe de covid şi de toate răutăţile şi de toate lipsurile materiale. Iar seara aducea bucuria literaturii, bucuria poeziei şi când îi priveam cum se bucură de fiecare cuvânt rostit, credeam că sunt în cer printre îngeri. Am cunoscut oameni minunaţi, iar pe unii i-am redescoperit, deşi îi cunoaşteam şi în acest context, nu pot să nu declar că am fost onorat de aceşti truditori ai scrisului si de câteva persoane care iubesc literatura şi pe cei care îşi exprimă gândurile în scris.
Au fost seri minunate cu poezia ce plutea în aer şi, toţi care am participat eram încărcaţi atât de pozitiv încât ne doream să nu se mai termine niciodată. Practic sufăr că nu sunt în stare să mă exprim aşa cum a fost călătoria, pentru a arăta exact atmosfera acestor zile, care a depăşit tot ce am trăit şi am văzut în viaţa mea. La întoarcere am vizitat „Monumentul Independenţei” din Tulcea, despre care, spre ruşinea mea, nici nu ştiam prea multe. A urmat o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie, şi la Acvariu din Tulcea.
La reuşita acestei tabere au contribuit Garofiţa Jianu şi Cornel Pulbere, care, pe tot parcursul călătoriei a fost un ghid pentru tot ce am văzut; i se vedea bucuria de tulcean, născut şi crescut, dar mai ales educat în apropiere de Delta Dunării. închei cu un îndemn: fiecare român ar trebui să fie obligat ca măcar odată în viată să vadă acest miracol al naturii:
Delta Dunării. Şi bineînţeles că promit să mă întorc!
Toma Nicolae
Niciodată nu vine prea târziu”
Autori: Nicolae Toma şi Mihaela Huţanu
Sunt ferm convinsă, de faptul că, poeţii, nu pot concepe viaţa, lumea înconjurătoare, decât prin prisma propriilor fantezii, prin filtrul propriilor vise! Azi, am plăcerea să regăsesc acest colţ de rai, refugiu pentru suflete pereche, în volumul de versuri „Niciodată nu vine prea târziu” – semnat de poeţii Nicolae Toma şi Mihaela Huţanu, editura „Castram de Themes-Giroc” 2020. Acest volum are o tuşă inconfundabilă, deoarece vibraţiile afective, ale celor doi poeţi, creazâ o punte magică către sufletul cititorului! Este o plăcere să citeşti împletirea gândurilor, compatibilitatea şi parfumul cu iz de suflet, pe tot parcursul volumului. în poemele celor doi autori te regăseşti ca om, ca spirit… un întreg curcubeu afectiv!
Aşa cum observăm, vers cu vers, poezie cu poezie, cei doi poeţii se regăsesc pe ţărmul poetic cu aceeaşi flacără neatinsă, pentru frumos, fără să le pese de lumea frumoasă şi totodată atât de aspră a
cuvântului liber exprimat. Citind poemele cu atenţie, vom observa omogenitatea celor două stiluri, într-un vers modern cu rădăcini adânci în sfera cunoaşterii şi aprofundării sufletului uman, având în prim plan o materie primă atent cizelată, pe fondul unui talent indiscutabil. Un mic univers, într-o lume ideală în care versurile se adună, se completează, se armonizează stilistic şi transmit emoţii!
„De parcă iubirea are lege/ sau limite-n profunzimea gândului’- (poezia „De parcă iubirea are lege – autor Nicolae Toma).
„şiJac altarul meu din tine/ mă dăruiesc doar ţie să nu rătăceşti/ nicicând cărări străine ‘, poezia („Declaraţie de dragoste”- autor Mihaela Huţanu)
Se observă o paletă tematică, cu structură lirică, ce se menţine pe tot parcursul volumului de versuri, accentuând astfel, dulcele liric în timpul lecturării.
Poeţii noştri trec pe rând de la agonie la extaz, de la dorinţă la încredere, astfel avem o poezie transparentă şi bine conturată, din care, nu lipsesc metafora, comparaţia, asumarea eului, bazată pe talent şi ingeniozitate!
.am zidit o temniţă pentru suferinţa altora în fiecare apus/ dărâmându-l la prima geană a zilei/ ca şi cum m-ar fi năucit întunericul din tine” – (poezia „Ikebana2” autor Mihaela Huţanu)
Iubeşte-mă la miezul nopţii/ când gândurile rele se strivesc/ sub povara unei iubiri neslârşite” – (poezia „Iubeşte-mă” – autor Nicolae Toma).
Volumul de versuri „Niciodată nu vine prea târziu” este format din poezie care se etalează un ritm ascendent, prin mintea şi sufletul uman, în care dragostea şi viaţa ne apar ca două faţete, ale unui demers unic! Cei doi poeţi, vin în lumea poetică cu o tentă particulară, unde spiritul şi materia lac, cerc comun, în zborul spre infinit. Conţinutul poeziilor învăluie într-o aură poetică, ludică şi magică sentimentul! Cu siguranţă veţi simţi bucuria şi bogăţia sufletească, de care avem cu toţii nevoie!
Când iubirea devine un tot unitar, atunci magia ne coboară în suflete şi totul capătă sensuri magice! Felicitări din suflet celor doi zburători prin timp şi spaţiu!
Garofiţa Jianu