TRUPA DE TEATRU LUGOJEAN A STRĂLUCIT LA MEDIAȘ

Spread the love

Loading

Autor: Maria ROGOBETE,  Membru UZPR             

  

Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj a participat la Festivalul de Teatru „ProActoria” Mediaș care s-a ținut săptămâna trecută, de vineri până duminică, 14-16 iunie la Sala Traube, Teatrul Popular Mediaș aniversând 60 de ani de la înființare.

Evenimentul a adus pe scenă trupe talentate din întreaga țară și a oferit o varietate de spectacole pentru toate gusturile. Festivalul de Teatru ProActoria a debutat vineri după-amiază de la ora 16:00, atunci a avut loc și deschiderea oficială. Astfel că Trupa de teatru „Noi și…atât” a prezentat piesa „O inspecție școlară” de Dumitru D. Pătrășcanu, ora 16.30. De la ora 18:00, a urmat Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman cu piesa „Ultima șansă”, o adaptare după Mihail Zadornov. La ora 20:00, Trupa de teatru „Redoute” din Brașov a prezentat piesa „Se caută un mincinos”, o adaptare după Dimitris Psathas. La sfârșitul serii, Trupa Milenium din Mediaș a ținut un concert extraordinar începând cu ora 21:00.  Ziua de sâmbătă a început cu Trupa de teatru „ProActoria Junior” din Mediaș care a prezentat piesa „Copiii din ziua de azi”. De la ora 17:30, Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” din Lugoj a jucat „Hangița” de Carlo Goldoni. Trupa de teatru „Joker” din Medgidia a prezentat spectacolul „Nimic nu-mi scapă”, ora 19:00, adaptare după Adolf de Herz. Ziua de duminică a umplut sala de copii, la ora 11:00, Trupa de teatru „Joker” din Medgidia a jucat piesa „Pinocchio” de Carlo Collodi. La ora 18:00 a fost programată piesa de teatru „Certificatul” de Venerus Popa, Trupa de teatru „ProActoria” din Mediaș.

Bucurie mare în rândul actorilor lugojeni, minunații actori amatori ai Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, după aproximativ cinci ani de zile, iată că a venit clipa fericirii și au participat în cadrul acestui festival cu piesa „Hangița” de Carlo Goldoni, scenografia și regia Maria Voronca. În distribuție: Ileana Căprariu, Tudor Trăilă, Lăcrămioara Bercean, Cristina Velici, Maria Rogobete, Constantin Goloșie, Cristian Alexandru, Cristian Ioschici, Marian Costea, Gabriela Hlușcu, Sorin Palciuc. În perioada pandemiei acest sector cultural a avut momente grele, spectatorii nu au mai avut șansa să intre în sălile de teatru, actorii nu au mai putut să facă repetiții, să ofere spectacole, dar nici după pandemie situația nu s-a îmbunătățit foarte bine. Teatrul nu moare niciodată, teatrul renaște în fiecare clipă, în fiecare suflet de spectator și actor, teatrul este poezie, cântec, dans, este dascălul de la care învățăm ce înseamnă un sentiment, este prietenul care ne ajută la rezolvarea problemelor de viață, teatrul ne transformă, el înseamnă cultură, iar o piesă jucată cu actori buni clădește scena teatrului. Acest festival a însemnat pentru actorii Teatrului Municipal Lugoj foarte mare bucurie, prietenie, fericire și dulce revedere! Dar cum să nu te bucuri în asemenea momente? Fiecare trupă de teatru vine cu sufletul curat și înflăcărat pentru a oferi cât mai multă poftă de viață spectatorilor, colegilor de scenă, tuturor celor care participă la festival. Cum să nu iubești teatrul? Cum să nu simți pulsul unui spectacol și să pleci acasă total schimbat, în deplină armonie cu tine însuți, cu natura, cu ființele din jur, să simți legătura puternică între tine și stradă, între spațiu și timp, între dragoste și speranță? Cum să nu te îndrăgostești de teatru? El este artă, este terapie pentru om. Teatrul atinge sufletul omului, ne regăsim în jocuri, muzică, măști, povești, ne tratăm sufletul cu această funcție terapeutică care realizează un echilibru în viața noastră, o legătură între trup și suflet. Cu ajutorul teatrului oamenii își dezvoltă posibilitățile creative, dar și imaginația, oferă o perspectivă asupra sentimentelor produse de problemele, experiențele lor. Teatrul oferă actorilor, dar și spectatorilor să-și pună în oglindă calitățile, defectele, frumosul și urâtul, teatrul înseamnă iubire, emoție, schimb de idei, de gânduri, de trăiri, de iubire…multă, multă iubire! Teatrul te cizelează, te sensibilizează, te ordonează și te disciplinează, ca OM și ca ARTIST! Teatrul face parte din viața orașului și va rămâne pansamentul tuturor cuvintelor nerostite, sentimentelor singuratice, gândurilor fără cuvinte și timpului oprit pe marginea malului Timișului, acolo unde bustul marelui tenor Traian Grozăvescu ne salută ori de câte ori îi trecem prin față.

Teatrul lugojean are o istorie foarte bogată, a reușit de-a lungul timpului să se facă cunoscut în țară și în străinătate, să promoveze limba română, să contribuie la istoria locală și națională. Am fost cândva mulți, astăzi am rămas o mână de oameni care speră la revenire, la pași spre viitor, dar un viitor scris cu litere de aur pe cortina sălii de teatru lugojean, a multor săli de teatru din lume, în ropot de aplauze și lacrimi de bucurie actorii își culeg roadele, fericirile, toate astea nu se compară cu nimic, e prea multă bucurie în piepturile lor, lumina ochilor dând naștere unui Luceafăr.

Festivalul de anul acesta a fost  unul special deoarece Teatrul Popular Mediaș a aniversat 60 de ani de la înființare, nu putem decât să le urăm: La mulți ani cu sănătate și multă putere de muncă!

„Trupa de teatru “Traian Grozăvescu” din Lugoj a adus pe scenă piesa „Hangița” de Carlo Goldoni. Cu un echilibru perfect între umor și emoție, au reușit să fascineze publicul medieșean prin interpretarea lor memorabilă.”

Foto: Teatrul Mediaș – Trupa „ProActoria”  Festivalul de Teatru ProActoria – 60 de ani de Teatru la Mediaș

Lugoj   18.06.2024

Tagged: