Trupele ruse sunt împinse înapoi la graniță în unele regiuni, cu oamenii lui Putin „fug ca sprinterii olimpici” – în timp ce armata lui Putin furioasă lovește rețeaua electrică cu rachete ca răzbunare

Spread the love

Loading

Forțele ucrainene au urmărit trupele rusești înapoi peste granița din apropiere de Harkov,

după un contraatac uimitor.
Soldații s-au filmat la punctul de control, smulgând steaguri rusești și înlocuindu-le cu cele ucrainene.
Ecouri din scenele anterioare, când avansul rapid a capturat teritoriul în timp ce oamenii lui Putin „fugeau ca sprinterii olimpici”.
Rusia a blocat apoi centrale electrice și aprovizionarea cu apă în regiune în ceea ce a fost numit „răzbunarea lașului”

Ucraina a urmărit trupele rusești înapoi peste graniță, după ce a recucerit zeci de orașe și orașe cheie într-un contraatac uimitor care a adus încă o înfrângere umilitoare armatei lui Putin.
Petro Kuzyk, un comandant ale cărui trupe au participat la ofensivă, a declarat pentru Financial Times că rușii au fugit atât de repede încât mâncarea era încă pusă pe mese când au sosit oamenii lui.
„Speram la succes, dar nu ne așteptam la un astfel de comportament laș”, a spus el. „Și-au abandonat tancurile și echipamentul … chiar unii au fugit pe biciclete pentru a scăpa. Că armata rusă este complet degradată ne-a ușurat munca; au fugit ca sprinterii olimpici”.
Este doar cea mai recentă încercare a câmpului de luptă pentru armata asediată a lui Putin, care a lovit peste noapte centrale electrice și instalații de alimentare cu apă din regiunea Harkov, ca represalii. Trei persoane au fost ucise

.
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Zelensky, a spus că atacurile au fost „răspunsul lașului la fuga propriei armate [Rusia] de pe câmpul de luptă”.
Președintele Zelensky a condamnat ceea ce el a numit atacuri „teroriste” menite să priveze civilii de căldură și lumină, jurând că Rusia nu va rupe niciodată spiritul poporului ucrainean.
„Frigul, foamea, întunericul și setea – pentru noi nu e la fel de înfricoșător și mortal precum „prietenia și fraternitatea voastră”, a scris el pe rețelele de socializare. „Istoria va pune totul la loc. Și vom fi cu gaz, lumini, apă… și FĂRĂ tine!”.
Între timp, în sudul Ucrainei, un al doilea contraatac în apropierea orașului Herson face progrese constante, Nataliya Humenyuk – purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din sud – spunând că unele trupe rusești încearcă să negocieze capitularea.
Humenyuk a spus că soldații ruși sunt blocați pe malul de vest al râului Nipru. Nu au nicio cale de evacuare după ce Ucraina a folosit rachete americane HIMARS pentru a distruge toate punctele principale de trecere.
Un raport al serviciilor secrete britanice de luni dimineață spunea: „În fața progreselor ucrainene, Rusia a ordonat probabil retragerea trupelor sale din regiunea Harkovului.
„În acest sector rămân buzunare izolate de rezistență, dar de miercuri, Ucraina a recucerit un teritoriu de cel puțin două ori mai mare decât Marea Londra. În sud, lângă Herson, Rusia se luptă probabil să aducă rezerve suficiente peste râul Nipru spre linia frontului. Un pod plutitor improvizat, început de Rusia cu peste două săptămâni în urmă, rămâne incomplet; Artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune lovește acum probabil punctele de trecere ale Niprului atât de des încât Rusia nu poate efectua reparații la podurile rutiere avariate. Succesele rapide ale Ucrainei au implicații semnificative asupra designului operațional general al Rusiei. Majoritatea forței din Ucraina este foarte probabil forțată să acorde prioritate acțiunilor defensive de urgență. Încrederea deja limitată pe care trupele dislocate o au în conducerea militară înaltă a Rusiei este probabil să se deterioreze în continuare”.
Ministerul rus al Apărării a încercat să joace înfrângerea ca o „regrupare” a trupelor din orașele Balakliya și Izyum până la Donețk, din apropiere, pentru a „sprijini eforturile în zonă”.

SURSA se poate citi AICI

Tagged: