Autor: Ion Teca
Se știe că artileria este o specialitate militară care, datorită gabaritului acesteia, a condus-o, pe bună dreptate, către sintagma de armament greu.
De aici au derivat câteva expresii, care dau culoare exprimării verbale în orice ipostază care descrie o situație mai specială: „au folosit artileria grea”, „au pus tunurile pe ei”, „a fi carne de tun”, etc.
Însă, există și expresii a căror semantică nu se poate exact să se descifreze, deoarece nu au nicio legătură cu obiectul în sine, tunul: „a dormi tun”, „a fi sănătos tun”, „a fi înghețat tun”, și, nu în ultimul rând, mult mai frecvent uzitatul „au dat un tun”.
Aș încerca, totuși, să fac o corelare între un fenomen local cu o expresie „tun”-ată.
Am participat la un eveniment internațional care s-a întâmplat la Lugoj, acum câteva zile și care a adunat reprezentați ai unor instituții de seamă din România, dar și din alte patru țări, iar în deplasările mele în perioada premergătoare și de desfășurare a acestuia, prin zona centrală a orașului, m-am intersectat cu grupuri de persoane, a căror prezență, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, a suscitat interesul.
Am întrebat ce se întâmplă, iar răspunsul a făcut să genereze un scârțâit din direcția podului de fier, la auzul explicației… „este Festivalul Podul de Fier”.
Anul acesta s-au co-finanțat multe evenimente, și foarte bine, mai mult sau mai puțin culturale, dar unele dintre ele nu s-au încadrat, nici pe departe, în această categorie.
Și trecând pe înserat, tot pe platou era un foc, unde bătea unul cu ciocanul…
Și atunci, gândul zboară și te duce într-o apreciere a faptului, că și acest eveniment se încadrează, clar, în categoria filantropică de a dărui, numai că aici avem de-a face cu „a dărui tunuri”.
Chiar așa! Înțeleg, sprijinim orice formă de exprimare și manifestare, dar mai discret și cu opritor, oameni buni.
Trecând peste realitatea „kitsch”-ului, în care se încadrează evenimentul, totuși, singura realitate rămâne suma pe care lugojenii au dat-o acestui eveniment, 89550 de lei, adică, aproape 900 de milioane vechi.
Și atunci te întrebi, oare, cine a dat și cine a luat tunurile?
* Acest subtitlu a fost pus de administratorul site-ului – Festivalul „Podul de Fier” din Lugoj … o glumă finanțată de primăria liberalilor pentru acapare de fonduri și Unde se aruncă banii lugojenilor …