Turkmenistanul a interzis folosirea cuvântului „coronavirus”

Spread the love

Loading

Autoritățile din Turkmenistan, un stat din Asia Centrală condus de un președinte autoritar, susțin că pe teritoriul țării nu există niciun caz de infectare cu coronavirus. Dar, dacă se întâmplă să rostești cuvântul „coronavirus” în timp ce aștepți autobuzul în capitală, la Așhabad, sunt șanse mari să fii arestat.
Aceasta, din cauza faptului că Turkmenistanul, condus din 2006 de către Gurbangulî Berdîmuhamedov, a interzis folosirea cuvântului „coronavirus”, potrivit organizației media
Citând rapoarte publicate de Chronicles of Turkmenistan (una dintre puținele surse independente de știri din această țară restrictivă și al cărei site nu poate fi accesat din Turkmenistan), organizația pentru libertatea presei spune că guvernul lui Berdîmuhamedov a interzis ziarelor și televiziunilor controlate de stat să scrie sau să rostească în emisie cuvântul „coronavirus”.
Mai mult, a fost ordonată eliminarea oricărei referiri la virus din broșurile distribuite în spitale și în școli.
Turkmenii nu au dreptul să poarte mască
Corespondenții Radio Europa Liberă din Așhabad relatează că ofițerii de poliție îmbrăcați în haine civile pot aresta și persoanele care poartă măști pe față sau discută în public despre pandemie.
„Arestează oamenii pentru orice discuții despre virus. Se ascultă conversațiile telefonice, discuțiile oamenilor din stațiile de autobuz, din autobuz”, a relatat un jurnalist de la Radio Azatlyk, potrivit CNET.
Cetățenii turkmeni au acces doar la informații unilaterale despre epidemia de coronavirus, în timp ce, potrivit autorităților, până în prezent, nu a fost detectat niciun caz în Turkmenistan.
Președintele, cunoscut și sub titulatura de „părinte protector”, a ordonat pe 13 martie 2020 ca spațiile publice să fie dezinfectate, ca măsură de protecție, cu o plantă numită „iarbă tătărască”.
Situat pe ultimul loc în clasamentul mondial al libertății presei, Turkmenistan este una dintre cele mai închise țări din lume.
Guvernul controlează toate mijloacele de informare în masă autohtone. Puținii oameni care au acces la internet pot accesa doar o versiune cenzurată.

SURSA – incredibilia.ro

Tagged: