Ucraina – Iulia Timoşenko “Dictatura s-a prăbuşit cu ajutorul oamenilor”

Spread the love

Loading

627x0 2Peste 80 de morți în Ucraina și 577 de răniți au deschis drumul spre libertate
Situația explozivă din Ucraina ne dă o lecție împotriva totalitarismului unui președinte rusofil, tiranic și nebun. Și când te gândești că și președintele nostru, pardon guvernatorul nostru Traian Băsescu era cât pe aci să ne pună pumnu în gură. Deși are puteri mai limitate, mai avem doar câteva luni să-i vedem moaca securistă și să-i auzim tiradele neconstituționale.
La începutul acestei săptămâni în Ucraina au avut loc luptele violente între protestanții pro UE și forțele de ordine pro ruse. În trei zile pe străzile din Kiev s-au presărat cu peste 100 de morți, și peste 577 de răniți, majoritatea dintre ei împușcați de lunetiști.

Piata Independenței, supranumită

Euromaidanul, a fost un teatru de razboi, unde protestatanții s-au baricadat, au construit ziduri de apărare din pietrele din pavaj, din mașini răsturnate și alte obiecte adunate din casele cetățenilor.
Iulia Timoşenko a fost eliberată după mai bine de doi ani în care a stat în închisoare. Parlamentul a votat eliminarea legii care a fost invocată în cazul Timoşenko.
„Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara”, a declarat Iulia Timoşenko. Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a părăsit, sâmbătă, spitalul din Harkov unde era deţinută, într-un scaun cu rotile şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră. Coafată în stilul ei tradiţional, Timoşenko le-a făcut cu mâna din maşină jurnaliştilor şi susţinătorilor său care o aşteptau în faţa spitalului închisorii unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Ea va lua avionul pentru a merge la Kiev, în Maidan, a anunţat aliatul său Arseni Iaţeniuk. Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie pentru eliberarea imediată a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, prevede „eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko, pe baza unei decizii a Curţii Supreme.
Viktor Ianukovici „nu acceptă” decizia prin care a fost demis de către parlament, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean, citată de BBC News online, în ciuda votului în unanimitate. Parlamentarii l-au acuzat pe preşedinte că este incapabil din punct de vedere constituţional să-şi îndeplinească atribuţiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat şi au cântat imnul naţional.

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai. Rezultatul a fost de 328 de voturi pro şi 14 abţineri. Ianukovici a fost îndepărtat de la putere pe baza acuzaţiilor că „nu a reuşit să-şi îndeplinească îndatoririle”, existând suspiciuni asupra constituţionalităţii acestei motivaţii. De asemenea, printre membrii opoziţiei a apărut şi teama că Viktor Ianukovici va refuza să accepte decizia parlamentului şi că ar putea să se folosească de influenţa pe care încă o mai are în partea de est a ţării şi să ceară asistenţă militară din partea Rusiei.
Ianukovici a ţinut un discurs televizat, în care a dat vina pe „bandiţi” pentru escaladarea tensiunilor din ţară. El a calificat situaţia din Ucraina drept „o lovitură de stat”. A refuzat să demisioneze, în direct, şi a promis că va face orice este necesar pentru a opri vărsarea de sânge. În plus, Ianukovici a spus că propria sa viaţă a fost în pericol, deoarece s-a tras asupra maşinii sale atunci când era înăuntru. „Dar nu îmi este teamă”, a subliniat preşedintele. El a adăugat că purtătorul de cuvânt al parlamentului, Volodimir Ribak, a fost atacat, iar membrii Partidului Regiunilor, aflat la guvernarea ţării, au fost nevoiţi să părăsească Kievul din cauza ameninţărilor cu moartea. acelaşi motiv l-a invocat şi pentru zecii de deputaţi care au schimbat taberele politice în ultimele zile, renunţând la afilierea cu partidul de guvernământ pentru a se alătura opoziţiei.

Sâmbătă seară, acesta a încercat să fugă din ţară cu avionul, cu destinaţia Rusia, dar a fost oprit de grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov.
Lista oficialilor ucraineni care părăsesc ţara creşte. Primarul oraşului Harkov, Ghenadii Kernes, şi şeful administraţiei regiunii, Maihailo Dobkin, au fugit din Ucraina, prin punctul de trecerea frontierei cu Rusia de la Hoptivka.

Opozanta Iulia Timoşenko a depus flori la un memorial de pe strada Gruşevski din Kiev, în drum către Piaţa Independenţei, unde a adresat câteva cuvinte mulţimii adunate în jurul ei.
Şi ucrainenii şi-au arătat solidaritatea şi au depus sute de flori şi lumânări în Piaţa Independenţei, în memoria celor aproape 80 de persoane ucise în confruntările violente care au avut loc în cursul săptămânii în Kiev.
Iulia Timoşenko a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, anunţate pentru 25 mai. Aceasta a lansat declaraţia la întâlnirea cu presa, după ce a fost eliberată din închisoare din Harkov.
Protestatarii se aşteaptă ca Timoşenko să devină imaginea opoziţiei unite printr-o coaliţie, potrivit declaraţiilor manifestanţilor postate pe Twitter.
Liderii trupelor speciale Berkut şi ale poliţiei au renunţat la supunerea faţă de guvern şi s-au alăturat protestarilor şi naţiunii. De asemenea, ministerul de Interne al ucrainei a declarat tot că poliţia se află în serviciul naţiunii şi că „împărtăşeşte în totalitate aspiraţiile” poporului. Şi armata ucraineană a anunţat ulterior, printr-un comunicat, că „nu se va implica în conflict”, dar că „va păstra ordinea constituţională”.
Ministrul ucrainean al Apărării Pavlo Lebedev a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva. Între timp, adjunctul ministrului Apărării, Volodimir Mojarovski, „distruge toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului”, potrivit unei surse din interiorul ministerului.

Liderul opoziţiei şi afaceristul ucrainean Petro Poroşenko a spus în Parlament că preşedintele Viktor Ianukovici a revenit asupra promisiunii de a-şi prezenta demisia şi nu plănuieşte să renunţe la putere.
Sute de persoane au intrat sâmbătă în incinta reşedinţei preşedintelui ucrainean, situată la 15 kilometri de Kiev, fără să aibă acces însă în interiorul clădirii. Intrarea în complexul prezidenţial este restricţionată de unităţi de „autoapărare” ale protestatarilor antiguvernamentali.
Sursa: adevarul.ro, directproprietar.ro, 9am.ro