Războiul Rusiei în Ucraina este în fruntea agendei la summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.
Șefii țărilor NATO se întâlnesc la Vilnius, Lituania, pentru două zile de discuții. Războiul Rusiei în Ucraina – și perspectiva ca națiunea distrusă de război să se alăture alianței de securitate – se află în fruntea agendei.
Kievul consideră aderarea drept elementul de descurajare suprem împotriva atacului Rusiei din nou din Ucraina, după ce a anexat Crimeea ilegal în 2014 și a lansat o invazie la scară largă în februarie anul trecut.
Dar Putin și Kremlinul susțin de mult timp că extinderea NATO spre est a fost unul dintre factorii care au declanșat decizia de a invada în primul rând.
Președintele american Joe Biden a declarat în acest weekend că Ucraina nu este încă pregătită pentru aderarea la NATO, argumentând că războiul cu Rusia trebuie să se încheie înainte ca alianța de securitate să poată extinde o invitație la Kiev.
Dar țările est-europene și baltice – ale căror granițe sunt mult mai aproape de ororile conflictului – sunt intenționate să ofere Ucrainei o foaie de parcurs clară pentru intrarea în NATO la summit-ul din Lituania.
John Kennedy, expert în Rusia și cercetător principal la RAND Europe, a explicat de ce este atât de importantă prezentarea unei opoziții unite față de invazia violentă a lui Putin.
„NATO și Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei pentru a demonstra că expansionismul armat în țările suverane nu va fi tolerat și că viitorul Europei trebuie să fie determinat de aceste țări, nu de Kremlin”.
Dar mai mulți experți au fost de acord că este foarte puțin probabil ca NATO să extindă o invitație Ucrainei până la încheierea războiului.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă NATO ar acorda cumva aderarea Ucrainei în timp ce luptele active cu trupele lui Putin dezlănțuie pe pământul ucrainean, Dr. Hall a spus: „În cel mai bun caz, Ucraina se alătură și Rusia încetează operațiunile militare… dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de 0,01. %.
În schimb, acordarea aderării Ucrainei înainte de sfârșitul războiului ar putea duce la riscul ca Rusia să fie pusă într-un colț și, atunci când se confruntă cu un război total împotriva puterii combinate a tuturor statelor NATO, să-l împingă pe Putin să deschidă servieta nucleară.
Comments are closed.