Uica Mihai și cei trei mușchetari din Sacoșul Mare

Spread the love

Loading

cei trei muschetari

Vineri, 25 ianuarie 2014, la Lugoj, în holul Universității I.C. Drăgan a avut loc o lansare de carte reușită, ținând cont că nu s-au făcut în mod special invitații. Cele circa 70 de

persoane au citit în ziarul Redeșteptarea s-au au auzit de eveniment de la cei apropiați lui Uica Mihai. Evenimentul editorial a fost organizat de ziarul Redeșteptarea și moderatorul a fost chiar redactorul șef, Daniel Groza, care a făcut o scurtă prezentare despre cum l-a cunoscut pe Uica Mihai. Despre cartea „Bucătărind prin Banat a vorbit scriitorul Cristian Ghinea, care a arătat stilul curat și specific graiului bănățean, rețetele culinare sunt pigmentate cu întâmplări din viața autorului sau a persoanelor pe care le-a cunoscut.

Autorul a luat cuvântul și înainte de a mulțumi celor prezenți a chemat alături de el pe „Cei trei mușchetari” de la Sacoșul Mare, cum i-a poreclit el pe prietenii lui, care i-au dat un mare ajutor sufletes să ducă la îndeplinire mărețul plan de a scrie această carte. „Cei trei mușchetari” din Sacoșul Mare, ca și în romanul lui Dumas sunt patru: Ștef Ionel, zis Nelu Cocoș ar fi Athos, Drăgan Petru, zis Tuțu Brogiu, ar fi Aramis, Adam Ionel, zis Nonu lu, Păsulă, ar fi Portos, iar Ioniță Vasi, a lu Șionca, ar fi d’Artagnan. Un lucru inedit a fost recitalul la fluier, prin care Tuțu Brogiu ne-a obligat să-l ascultăm în tăcere, fiindcă muzica populară însoțește în surdină toate cuvintele din cartea lui Uica Mihai.

Uica Mihai a dezvăluit intenția ca împreună cu cei patru săcoșeni să scrie o carte “Manuscrisele de la Sacoșu Mare”, care să cuprindă tot ce se leagă de viața și trecutul acestui sat. Sacoșul Mare a intrat în tradiție cu câteva repere: e așezat pe șapte coline ca și Roma și are cu o uliță mai mult decât Budapesta.

Iar finalul a fost pe măsură, fiind udat cu răchie galbenă de prune și cu vin roșu din Buziaș, iar cei care au avut opreliști din varii motive au avut la îndemână sucuri și apă minerală, tot de Buziaș. Gustările dispăreau de pe platouri de parcă nu ar fi fost, gustări făcute chiar de mânuța lui Uica Mihai. În timp cei invitații s-au delectat cu bunătățile cinstite de scriitor, Uica Mihai a dat autografe și a făcut fotografii.

Și fiindcă imediat după Revoluția din decembrie 1989 Uica Mihai a editat la Reșița publicația Fruncea, vreau încă odată să reamintesc Tot Banatu-i Fruncea!”.

Nicolae TOMA