Vineri, 25 ianuarie 2014, la Lugoj, în holul Universității I.C. Drăgan a avut loc o lansare de carte reușită, ținând cont că nu s-au făcut în mod special invitații. Cele circa 70 de
persoane au citit în ziarul Redeșteptarea s-au au auzit de eveniment de la cei apropiați lui Uica Mihai. Evenimentul editorial a fost organizat de ziarul Redeșteptarea și moderatorul a fost chiar redactorul șef, Daniel Groza, care a făcut o scurtă prezentare despre cum l-a cunoscut pe Uica Mihai. Despre cartea „Bucătărind prin Banat” a vorbit scriitorul Cristian Ghinea, care a arătat stilul curat și specific graiului bănățean, rețetele culinare sunt pigmentate cu întâmplări din viața autorului sau a persoanelor pe care le-a cunoscut.
Autorul a luat cuvântul și înainte de a mulțumi celor prezenți a chemat alături de el pe „Cei trei mușchetari” de la Sacoșul Mare, cum i-a poreclit el pe prietenii lui, care i-au dat un mare ajutor sufletes să ducă la îndeplinire mărețul plan de a scrie această carte. „Cei trei mușchetari” din Sacoșul Mare, ca și în romanul lui Dumas sunt patru: Ștef Ionel, zis Nelu Cocoș ar fi Athos, Drăgan Petru, zis Tuțu Brogiu, ar fi Aramis, Adam Ionel, zis Nonu lu‘, Păsulă, ar fi Portos, iar Ioniță Vasi, a lu‘ Șionca, ar fi d’Artagnan. Un lucru inedit a fost recitalul la fluier, prin care Tuțu Brogiu ne-a obligat să-l ascultăm în tăcere, fiindcă muzica populară însoțește în surdină toate cuvintele din cartea lui Uica Mihai.
Uica Mihai a dezvăluit intenția ca împreună cu cei patru săcoșeni să scrie o carte “Manuscrisele de la Sacoșu Mare”, care să cuprindă tot ce se leagă de viața și trecutul acestui sat. Sacoșul Mare a intrat în tradiție cu câteva repere: e așezat pe șapte coline ca și Roma și are cu o uliță mai mult decât Budapesta.
Iar finalul a fost pe măsură, fiind udat cu răchie galbenă de prune și cu vin roșu din Buziaș, iar cei care au avut opreliști din varii motive au avut la îndemână sucuri și apă minerală, tot de Buziaș. Gustările dispăreau de pe platouri de parcă nu ar fi fost, gustări făcute chiar de mânuța lui Uica Mihai. În timp cei invitații s-au delectat cu bunătățile cinstite de scriitor, Uica Mihai a dat autografe și a făcut fotografii.
Și fiindcă imediat după Revoluția din decembrie 1989 Uica Mihai a editat la Reșița publicația Fruncea, vreau încă odată să reamintesc “Tot Banatu-i Fruncea!”.
Nicolae TOMA
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Setari CookiesACCEPT
Politica de Confidentialitate
Privacy Overview
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența în timp ce navigați pe site. Din aceste cookie-uri, cookie-urile care sunt clasificate ca fiind necesare sunt stocate pe browser-ul dvs., deoarece sunt esențiale pentru funcționarea funcționalităților de bază ale site-ului. De asemenea, folosim cookie-uri terțe care ne ajută să analizăm și să înțelegem cum utilizați acest site web. Aceste cookie-uri vor fi stocate în browserul dvs. doar cu acordul dumneavoastră. De asemenea, aveți opțiunea de a renunța la aceste cookie-uri. Dar renunțarea la unele dintre aceste cookie-uri poate avea un efect asupra experienței dvs. de navigare.
Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.
Orice cookie-uri care nu pot fi deosebit de necesare pentru funcționarea site-ului web și sunt utilizate special pentru colectarea datelor cu caracter personal ale utilizatorului prin intermediul analizelor, anunțurilor și al altor conținuturi încorporate sunt denumite cookie-uri inutile. Este obligatoriu să obțineți consimțământul utilizatorului înainte de a rula aceste cookie-uri pe site-ul dvs. web.