Ultimele cuvinte ale lui George Floyd. Violența unui polițist din SUA a declanșat proteste violente în 140 de orașe. Armata intervine

Spread the love

Loading

Un bărbat de 46 de ani a murit sufocat, după ce un polițist american l-a pus la pământ și l-a țintuit cu genunchii în gât timp de aproape nouă minute:

„E fața mea, omule
Nu am făcut nimic grav, omule
Te rog
Te rog
Te rog, nu pot să respir
Te rog, omule
Te rog, am nevoie de ajutor
Te rog, omule
Nu pot să respir
Nu pot să respir
Te rog
(Neinteligibil)
Omule, nu pot să respir, fața mea
Ridică-te
Nu pot să respir
Te rog, un genunchi pe gâtul meu
Nu pot să respir
La dracu’
O să
Nu pot să mă mișc
Mamă
Mamă
Nu pot
Genunchiul meu
Gâtul meu
Nu mai pot
Nu mai pot
Sunt claustrofob
Mă doare stomacul
Mă doare gatul
Totul mă doare
Ceva apă, sau ceva
Te rog
Te rog
Dom’ polițist, nu pot să respir
Nu mă omorî
Mă omoară, oameni buni
Hai, omule
Nu pot să respir
Nu pot să respir
Mă omoară
Mă omoară
Nu pot să respir
Nu pot să respir
Te rog, domnule
Te rog
Te rog
Te rog, nu pot să respir”

Apoi ochii i se închid și rugămințile se opresc. George Floyd a fost declarat mort la scurt timp după aceea.
Videoclipul filmat pe telefonul mobil îl arată pe George Floyd, încătușat și fixat pe pământ, cu un ofițer de poliție – Derek Chauvin – îngenuncheat pe gât timp de opt minute și 46 de secunde. Două minute și 53 de secunde din momentul în care Floyd a murit sufocat.
Floyd a fost arestat de patru polițiști pentru că ar fi folosit o factură falsificată de 20 de dolari la un magazin. Primarul Frey, din Minneapolis, a cerut să fie acuzat ofițerul de omucidere și a spus „Vreau să văd dreptatea pentru George Floyd”. S-a dezvăluit că Chauvin, ofițerul care l-a ucis pe Floyd, avea 12 rapoarte de conduită în perioada 2001 – 2020.
Derek Chauvin, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat sub acuzația de omor este acuzat pentru moartea lui Floyd, dar protestatarii cer ca și colegii săi să fie urmăriți penal. Toți patru au fost concediați. Derek Chauvin este mutat într-una dintre cele mai sigure închisori din SUA înaintea primei sale înfățișări judecătorești pe 8 iunie.

Proteste violente în SUA

SUA au fost zguduite de modul cum a murit George Floyd, un bărbat de culoare, care a fost ucis în Minneapolis, după ce un ofițer de poliție l-a fixat pe pământ, cu genunchiul pe gât. Floyd, care era în cătușe la acea vreme, a murit după ce ofițerul alb a ignorat strigătele lui Floyd că nu putea să respire. Moartea sa a fost surprinsă de un cetățean, care a filmat cu telefonul mobil și a postat pe internet. Videoclipul a stârnit proteste în Minneapolis, care apoi s-au răspândit rapid în mai multe orașe din America.
Demonstranții din SUA au devenit violenți și un ofițer de poliție este împușcat în cap în Las Vegas, patru ofițeri sunt împușcați în St Louis și polițiștii sunt tot mai îngroziți, iar jefuitorii răscolesc Manhattan-ul. Hoții au jefuit magazinele de lux, inclusiv magazinul emblematic Macy, din New York, două nopți la rând fără să intervină forțele de ordine. Și în timpul zilei au avut loc distrugerile și furturile, unele chiar în prezența ofițerilor NYPD.
Conflictele dintre poliție și protestatari au izbucnit și în alte orașe, inclusiv Minneapolis, Chicago, Washington DC și Philadelphia. Două persoane au fost împușcate și ucise într-o suburbie din Chicago, iar cel puțin 60 de persoane au fost arestate. În St Louis, tre ofițeri au fost împușcați în picior și unul în braț, după ce protestanți înarmați au deschis foc.

Șeful poliției, John Hayden, a declarat că un protest pașnic a fost înlocuit de revolte care „În mod evident nu aveau intenția de a protesta sau de a face ceva constructiv și au început să jefuiască în centrul orașului. Aruncau focuri de artificii asupra ofițerilor, focuri de artificii explodau pe ofițeri, erau pe uni ofițeri au turnat benzină și încercăm să ne dăm seama ce se întâmplă cu adevărat. Toate acestea pentru că oamenii au decis să fure și să spargă vitrinele și să jefuiască. Nu înțeleg ce are asta cu moartea domnului Floyd. Unii protestanți lași au tras cu arme în polițiști și acum avem patru în spital și mulțumim Domnului că sunt în viață”.
În New York City, protestele pașnice de luni după-amiază au fost urmate de rapoarte de jafuri după apusul soarelui. Magazinele de pe aleea 5 și de pe Madison au fost acoperite cu placaj pentru a împiedica jefuitorii. Polițiștii au început să stea de gardă lângă magazine cu vitrinele deja spulberate, inclusiv magazinul Nintendo, Michael Kors, Kate Spade și Barnes & Noble.


În Cicero, Illinois – aproximativ 15 mile de Chicago – patru persoane au fost împușcate luni în timpul protestelor. Purtătorul de cuvânt al orașului, Ray Hanania, a confirmat că două dintre aceste persoane au murit și au spus că cel puțin 60 de persoane au fost arestate – inclusiv trei suspecți implicați în împușcare. Hanania a declarat pentru WGN că „agitatorii externi” au intrat în Cicero. Peste 100 de polițiști locali patrulează în prezent pe străzile Cicero cu asistența a aproximativ 120 de polițiști.
În timp ce poliția din unele locuri a încercat să calmeze tensiunile mărșăluind în solidaritate, ofițerii din alte părți au fost acuzați că ar trata protestatarii cu același fel de tactici dure care au contribuit la tulburările în primul rând. Protestatarii au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov în poliția din Philadelphia, au dat foc în apropierea Casei Albe și s-au jefuit magazinele din Los Angeles, fugind cu pe cât puteau transporta. Cel puțin 4.400 de persoane au fost arestate pentru infracțiuni, cum ar fi furt, blocarea autostrăzilor și jefuirea mașinilor parcate pe străzi. Un ofițer din NYPD a fost bătut brutal de protestatari și ținut pe podea, în timp ce un bărbat l-a lovit în mod repetat cu un obiect mare.

Trump amenință cu armata
Președintele Trump a amenințat că va invoca Legea Insurecției din 1807, prin care are dreptul să mobilizeze „mii și mii” de soldați pentru a instaura ordinea în orașele din țară și pentru a „pune capăt revoltelor și fărădelegilor”. În ciuda amenințărilor forței militare ale lui Donald Trump revolta continua de șapte zile. Departamentul de Poliție din New York a trimis un grup numeros de polițiști în încercarea de a preveni distrugerea din noaptea de duminică spre luni, dar un polițist a fost bătut pe un trotuar, în timp ce alții au fost neputincioși să oprească jefuirea.
Trump a declarat jurnaliștilor că administrația sa este „pe deplin angajată” în servirea justiției pentru George Floyd, dar a spus că crede că jefuitorii și protestele violente distrag de la acest obiectiv. „Toți americanii sunt revoltați pe bună dreptate de moartea brutală a lui George Floyd. Administrația mea este pe deplin angajată pentru a se face lumină și dreptate pentru familia lui. Nu a murit în zadar. Dar nu putem permite ca strigătele drepte ale protestatarilor pașnici să fie înecate de o gloată furioasă. Cele mai mari victime ale revoltelor sunt cetățenii iubitori de pace din comunitățile noastre cele mai sărace. Și în calitate de președinte al acestora, voi lupta pentru a-i păstra în siguranță. Voi lupta pentru a-i proteja. Sunt președintele dvs. de drept și ordine și un aliat al tuturor protestatarilor pașnici. Dar, în ultimele zile, națiunea noastră a fost prinsă de anarhiști profesioniști, mafioți violenți, incendiari, jefuitori, criminali, revolte, Antifa și alții ” a spus Trump.
Și a continuat pe același ton „Cei care amenință viața și bunurile vor fi arestați, reținuți și urmăriți penal în măsura legii. Vreau ca organizatorii acestei terori să fie prinși și anchetați și să fie pedepsiți penal sever și pedepse îndelungate în închisoare”.


Este de așteptat ca trupele militare să ofere securitate în capital SUA, dar nu vor îndeplini sarcini de aplicare a legii, cum ar fi arestarea și reținerea protestatarilor, conform CNN.
Legea insurecției invocată de președintel Trump va permite militarilor să preia o autoritate de poliție, pe care altfel nu i s-ar permite, aplicând legile statului și legile federale, a declarat Stephen Vladeck, profesor universitar de drept al Universității din Texas, specializat în drepturi de securitate constituțională și națională. Statutul „este în mod deliberat vag” atunci când vine vorba de situațiile în care Legea Insurecției ar putea fi folosită, a spus el.
Guvernatorul statului ar putea cere lui Trump să ia măsuri sau Trump ar putea acționa asupra propriei autorități dacă este hotărât că autoritățile locale sunt atât de copleșite încât nu pot aplica în mod adecvat legea, a spus Vladeck. „Dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru apărarea vieții și a proprietăților rezidenților lor, atunci voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema pentru ei”, a declarat Trump în timpul unor scurte observații la Casa Albă.
Fostul președinte Barack Obama a condamnat utilizarea violenței la protestele la nivel național pentru inegalitățile rasiale și forța de poliție excesivă, în timp ce a lăudat acțiunile protestatarilor pașnici care solicită reformă.

Fratele lui Floyd pledează pentru liniște
Luni, la Minneapolis, fratele lui Floyd, Terrence, a pledat pentru pace pe locul unde fratele său a fost fixat pe trotuar de către ofițerul Derek Chauvin, spunând că violența „nu o să-mi aducă deloc fratele înapoi”.
În timpul unei elogii improvizate, Terrence Floyd a îndemnat oamenii să oprească violența și să-și folosească puterea la urne.
Până în acest moment în cel puțin 25 de orașe impun stare de urgență, deoarece protestele și manifestațiile continuă. În 11 state și Districtul Columbia activează Garda Națională și este dislocată la Los Angeles pe fondul protestelor – prima dată în aproape 20 de ani de la revoltele din Los Angeles din 1992
Garda Națională este activată la Casa Albă, în timp ce agenții Serviciilor Secrete încearcă să identifice implicațiile externe.
Cel puțin cinci persoane sunt ucise în timpul protestelor din Indianapolis, Chicago, Oakland, Detroit și Oakland. Protestele s-au întins și în alte 140 de orașe.
Peste 250 de persoane sunt arestate în New York, șase ofițeri din NYPD sunt răniți și jafurile vizează magazinele de lux din SoHo
Protestele lui George Floyd și Black Lives Matter s-au răspândit pe plan internațional, cu manifestații la Londra, Amsterdam și Berlin.
Sursa – dailymail.co.uk

Tagged: