Autor: Ionel Rusu, membru UZPR – Galați
În fiecare an, pe 2 iulie, sub patronajul primăriei Umbrărești are loc o manifestare de suflet pentru poporenii aflați sub ocrotirea Sfântului Voievod Ștefan. Comuna Umbrărești a fost înființată de însuși Ștefan al Moldovei în urma unei bătălii poposind în codrii Umbrăreștilor și oferind teritorii cu zapițe lui Umbrea și Condrea, doi sfetnici prin care au fost împroprietăriți răzeșii luptători. Cel mai vechi document oficial ți cel mai important privind atestarea documentară a localității este omenește data de 28 noiembrie 1635 din timpul domniei lui Vasile Lupu. Pe teritoiul comunei a ființat o mănăstire numită Bârlojița potrivit documentului de la 15 iulie 1548 până în anul 1802 în urma unui cutremur devastator de 10 grade pe scara Richter și care i-a pus capăt.
După istoricul Ion T. Sion așezarea e veche de 2000 de ani potrivit cercetărilor arheologice care au descoperit elemente ale multor culturi. În prezent numără peste 7000 locuitori, are două gări (Umbrărești și Condrea), o fabrică de vin pentru export, două râuri (Siret și Bârlad), o balastieră, țapte biserici, două școli gimnaziale, trei grădinițe, stadion comunal cu echipă, o bibliotecă și un cămin cultural în renovare, un dispensar și drumuri asfaltate, 20 de troițe.
După săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica din deal cu hramul „Sf. Ștefan cel Mare” a urmat începând cu orele 1500 pe un teren special amenajat și o scenă un program cultural-artistic.
Copiii de la grădinița din satul Torcești, elevii de la Școala Gimnazială Nr.1 și de la Școala „Sf. Stelian” au încântat publicul cu cântece și dansuri specifice copilăriei. Apoi au urcat pe scenă doamnele Mioara Velicu, tonu Vasilica, Gherghelău Niculina Mitria, stindarde ale folclorului moldovenesc autentic și care au atrasla horă publicul spectatoc cu portul lor autentic.
Doamna Vasilica Tonu s-a întors cu drag în satul său natal. Este cetățeancă de onoare a comunei din 2014, un competent profesor de muzică la Școala Gimnazială Nr.28 din Galați, cu multe trofee în străinătate. Promovează folclorul autentic cu timp și fără timp, iubește muzica patriotică și transmite publicului dragostea față de credința străbună, față de satul românesc, față de părinți și îndeosebi față de familia tradițională românească.
Pe aceeași linie a tradiției folclorice sănătoase se înscrie cu brio și doamna Gherghelău Niculina Mitria, mare iubitoare a costumului popular românec, cetățeancă de onoare a comunei din 2014 și mereu prezentă la activitățile culturale din așezarea ștefaniană umbrăreșteană dar și în alte locuri sau televiziuni cu emisiuni folclorice. A mărturisit dânsa cu mari emoții: „Am venit cu gânduri bune, cu drag și respect față de cei care fără ei aș fi fost nimic. Publicul umbrăreștean m-a primit cu toată căldura sufletească și-l reprezint cu respect și stimă. Umbrăreștenii sunt oameni inimoși, harnici și la mare sărbătoare sunt veseloși. Am folclorul meu autentic care mă reprezintă oriunde m-aș afla. Îl iubesc pe Dumnezeu, iubesc oamnenii, îmi iubesc neamul, cultul, arta, glia și portul. Nimic nu am mai mult decât acest grai românesc. Dacă sunt mulțumită de ceea ce se face în Umbrărești, răspund că este loc mereu de mai bine. Mă mândresc cu oamenii de aici care sunt gospodari”.
Doamna Carmen Vasilica Nedelcu, de 50 ani, absolventă a Școlii de artă a Cntrului Cultural din Galați, secția canto a încântat publicul cu două piese: „Așa-i hora din Moldova” și „Dragu-mi-i drag să petrec”. Și dânsa a ținut foarte mult să dea un sfat: „Le transmit oamenilor tineri să ducă mai departe tradiția horei și a cântecului românesc și să nu le fie rușine cu ceea ce au primit în dar de la înaintași și să lupte să fie apărători ai credinței străbune și culturii național autentice, în duhul Sfântului Ștefan cel Mare”.
Pe aceeași scenă au cântat și câțiva copii ai grupului de cateheză al parohiei Umbrărești I. Prezentul program a ținut până la orele 2300, la eveniment luând parte formații artistice din țară, oferta a fost pentru toate categoriile, iar în final s-au lansat salve de petarde. Estimatic, publicul spectator a numărat cifra de două mii de persoane. Pe bună dreptate, comuna Umbrărești merită aplativul de „cetate culturală rurală” a județului Galați.
Autoritățile locale au premiat pe copiii premianți la învățătură oferindu-le recompense.
Comments are closed.