Un concurs transfrontalier de desene sub genericul „Banatul meu drag” în cinstea zilei de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu Novac

Un concurs transfrontalier de desene presupune multă dăruire, foarte multă muncă și coordonare perfectă între partenerii de proiect mai ales atunci când este vorba de cei mai mici școlari care trăiesc competiția cu multe emoții.

Concursul de desene „Cinste ție, copilarie” a fost inițiat în urmă cu 17 ani de președintele Forumului german din Banatul Montan, Erwin Josef Țigla, dar în ultimii 4 ani a fost extins pe tot spațiul Banatului istoric, până la Petrovasâla.

Concursul  de desene în creion sau acuarela este organizat în cinstea zilei de 1 Iunie,  la care pot participa copii între 7- 10 ani.

Genericul concursului este „Banatul meu drag” și se adresează copiilor din Banatul istoric din Serbia ,România și Ungaria.

Noi, organizatorii ne dorim sa-i simțim mai aproape pe copiii noștri prin aptitudinile lor demonstrate cu orice prilej. Se vor decerna  trei premii, 1, 2 și 3, mențiuni și premii speciale pentru categoriile de vârstă 7 – 8 ani și 9 – 10 ani.

Lucrările pot fi trimise în România la adresa:

 

Biblioteca germană „Alexander Tietz”,

Bulevardul Revoluția din Decembrie, nr.22 ,

Reșița

Județul Caraș Severin

 

și în Serbia, Voivodina la adresa

 

Casa de Presă și Editură „Libertatea”

Strada Zarka Zrenjanina, nr. 7,

26 000 Pancevo

Voivodina – Serbia

 

Desenele vor fi trimise până la data de 10 mai.

 

Juriul competent și imparțial va stabili premianții. Cadourile sunt oferite de inițiatorii concursului din Reșița. Lucrările micilor artiști pot fi văzute în expoziție. Programe artistice sunt organizate la Biblioteca germană din Reșița în cinstea celor care au fost premiați de artiști plastici competenți, printre care Ovidiu Iovănel, președintele Asociatiei acuareliștilor din România.

 

În Serbia, în 2021, copiii talentați au primit cadourile la Vârset, în 2022, la Școala din Sân- Mihai, o OAZĂ locuită de români, cu grădiniță și toate cadrele didactice de origine română.Acolo ai sentimentul ca ești în România.

Anul trecut, în 2023, premierea micilor artiști a avut loc în sala de ceremonii a Centrului cultural din Plandiște în prezența președintelui municipiului Plandiște, Iovan Repac și a reprezentantului Consulatului Român și alte oficialități. Președintele municipiului a spus: „Anul acesta, pentru prima dată, Municipiul Plandiște este gazda unui eveniment atât de mare, când 1 Iunie este sărbătorită ca „Ziua internațională a copilului”.

Gazdele noastre s-au întrecut, ca de fiecare dată în ospitalitate: doamna Mariana Stratulat, directoarea CPE „Libertatea” din Panciova, doamna Eugenia Mihailov de la grădinița din Plandiște.

Au venit copii de toate etniile, au cântat în limba lor și au primit premii după talentul lor.

Premiul special pentru cele mai multe lucrări trimise la concursul „Cinste ție, copilarie”, editiaXVI,2023 a mers la Școala elementară „Dura Jaksic” din Cuvin/ Kovin.

E posibil ca ei sa fie organizatorii premierii din acest an de 1 Iunie,în Serbia.

Așteptăm desenele copiilor talentați din tot Banatul istoric cu toată  dragostea și interesul nostru.

Desenați, desenați, desenați!

Corul în limba sârbă de la evenimentul din Plandiște

Oficialii prezenți la Premierea elevilor la Plandiște – 2023

Copiii români premiați la Plandiste, 2023

Cei trei oficiali din Reșița, care am premiat copiii: Erwin Țiglă, Clara Maria Constantin, manager Biblioteca județeană și subsemnata, profesoara Maria Radu, legătura Forumului german cu Serbia.

Eu cu mamele celor doua fetite de origine română: doctorița Adriana Micsa, mana Petrei din Sân -Ianoș și Sofia Kadar, mama Adrianei. Sofia și soțul ei au cetățenia românî. Doctorița si-a făcut studiile la UMF.Timisoara.

 

2023.Spectacol în cinstea premianților la Biblioteca germană din Reșița.

2022.Premiere la Sân- Mihai.