Se confirmă că cel puțin 3.000 de persoane au murit după ce două cutremure catastrofale au devastat luni părți din Turcia și Siria. În zilele următoare ar putea fi descoperiți mii de morți, după cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 în sud-estul Turciei, care au provocat prăbușirea clădirilor peste oameni în timp ce dormeau în paturile lor la primele ore ale dimineții.
Martorii descriu că pământul s-a „zdruncinat ca un leagăn” când a avut loc primul cutremur sever, ale cărui precipitații au lăsat mulți oameni fără adăpost, în timp ce furtunile de zăpadă de iarnă și temperaturile înghețate au lovit regiunea.
Victimele prinse în clădirile prăbușite au cerut ajutor în timp ce salvatorii încearcă cu disperare să le elibereze – unii oameni chiar transmit pe Facebook Live în timp ce sunt blocați pentru a încerca să primească ajutor.
Fotografii și videoclipuri sfâșietoare au arătat că serviciile de urgență au scos cadavrele copiilor de pe dărâmături din mai multe orașe, precum și salvări miraculoase.
Cutremurele de luni au fost resimțite în mai multe țări din Orientul Mijlociu, Turcia și vecinul său sudic, ruinat de război, Siria, fiind cel mai grav afectate.
Se știe că cel puțin 3.000 de persoane din ambele țări au fost ucise – dintre acestea 1.762 în Turcia, peste 700 de persoane în Siria controlată de opoziție și 538 în zonele controlate de guvern din Siria, relatează Sky .
În Turcia blocuri întregi de apartamente s-au prăbușit la pământ în câteva secunde în urma cutremurelor, prinzând familii în interior și ucigând mii de oameni.
„A fost ca apocalipsa”, a spus Abdul Salam al-Mahmoud, un sirian din orașul Atareb, din nord. „Este un frig amar și plouă abundentă, iar oamenii au nevoie de salvare”.
Serviciul Geologic al Statelor Unite, care a înregistrat peste 60 de cutremure și replici în regiune în ultimele 24 de ore, a avertizat că decesele cauzate de cutremure ar putea ajunge până la 10.000.
Țări din întreaga lume au oferit ajutor, lucrătorii de salvare din Europa, Asia și America zburând cu toții pentru a ajuta eforturile serviciilor de urgență.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a decretat șapte zile de doliu național, în timp ce clădirile din Israel și Bosnia au fost iluminate în memoria celor decedați.
Cutremurul nocturn inițial de 7,8 magnitudini, urmat câteva ore mai târziu de unul puțin mai mic, a distrus secțiuni întregi din marile orașe turcești dintr-o regiune plină de milioane de oameni care au fugit de războiul civil din Siria și de alte conflicte.
Ultimul cutremur de 7,5 grade a avut loc la ora 13:24 (1024 GMT) la două mile și jumătate sud-est de orașul Ekinozu și la aproximativ 60 de mile nord de primul cutremur care a provocat devastații în Turcia și Siria .
Cutremurul de luni dimineață i-a trezit pe locuitori. Ei au fugit din casele lor îngroziți în noaptea rece, ploioasă și cu zăpadă din sud-estul Turciei și nordul Siriei, adăpostindu-se în mașini în timp ce mii de clădiri s-au prăbușit.
Pe măsură ce luni a continuat, îngrijorările au crescut pentru oamenii prinși sub dărâmături, în timp ce mii de salvatori pe o rază de 200 de mile au intrat în acțiune, căutând printre încurcături de metal și grămezi gigantice de beton pentru supraviețuitorii care puteau fi auziți strigând de sub epavă. .
Primul cutremur de luni a avut loc la nord de Gaziantep, Turcia, care se află la aproximativ 60 de mile de granița cu Siria, are o populație de aproximativ 2 milioane și găzduiește un număr mare de refugiați sirieni.
A lovit la ora locală 04:17 (0117 GMT) la o adâncime de aproximativ 11 mile, a spus US Geological Survey. O replici puternică de 6,7 a bubuit aproximativ 10 minute mai târziu, provocând mai multe ravagii. Propria agenție a Turciei a declarat că au fost resimțite 40 de replici.
S-a raportat că clădirile s-au prăbușit până la sud, până la orașele siriene Alep și Hama până la Diyarbakir din Turcia – la mai mult de 200 de mile nord-est.
Cutremurul – care a durat aproximativ un minut și ar putea fi cel mai mare din toate timpurile Turciei – s-a simțit la fel de departe ca Groenlanda, a declarat Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei. Oamenii au raportat, de asemenea, că au simțit tremurături în Egipt , Liban și, de asemenea, Cipru, în timp ce o avertizare de tsunami a fost emisă pentru scurt timp de autoritățile din Italia .
Orhan Tatar, un oficial al agenției turce pentru dezastre, a declarat reporterilor că cele două cutremure au fost independente unul de celălalt. Nu a fost imediat clar cât de multe pagube au fost provocate de cel de-al doilea cutremur, care, la fel ca primul, a fost resimțit în întreaga regiune și a pus în pericol salvatorii care se străduiau să scoată victime din moloz.
După ce un cutremur cu magnitudinea de 3,8 a lovit Buffalo, New York, în Statele Unite, meteorologul Tyler Metcalf a sugerat pe Twitter că cutremurul din Turcia ar putea „destabiliza defecte în întreaga lume”.
Agenția Turciei de Management al Dezastrelor și al Situațiilor de Urgență a declarat că au fost 1.541 de decese în urma cutremurului, cu alți 7.600 răniți, în zece provincii turcești. Președintele a descris-o mai devreme drept cel mai mare dezastru din țara din 1939 (când 33.000 de oameni au fost uciși în cutremurul de la Erzincan).
„Toată lumea își depune inima și sufletul în eforturi, deși sezonul de iarnă, vremea rece și cutremurul care are loc în timpul nopții îngreunează lucrurile”, a spus el reporterilor de la centrul de coordonare a dezastrelor din Turcia din Ankara.
„Nu știm cât de mare va crește numărul victimelor, deoarece eforturile de a ridica resturile continuă în mai multe clădiri din zona cutremurului”, a spus el.
Cutremurele majore mortale în ultimele două decenii
14 august 2021 – HAITI – Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a lovit sudul Haitiului, ucigând peste 2.200 de oameni și distrugând sau distrugând aproximativ 13.000 de case.
28 septembrie 2018 – INDONESIA – Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a lovit insula Sulawesi, soldând cu un tsunami de 1,5 metri și ucigând peste 4.300 de oameni. – 12 noiembrie 2017 – IRAN – Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a zguduit regiunea de est Kermanshah, ucigând peste 400 de persoane. Cel puțin șase persoane au murit în Irakul vecin.
19 septembrie 2017 – MEXICO – Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a lovit centrul Mexicului, ucigând cel puțin 369 de persoane și provocând mai multe devastări în capitală decât orice cutremur de la un cutremur din 1985 care a ucis mii de oameni.
24 august 2016 – ITALIA – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit un grup de comunități montane la est de Roma, în centrul Italiei, ucigând aproximativ 300 de persoane.
16 aprilie 2016 – ECUADOR – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit Ecuadorul, ucigând peste 650 de persoane pe coasta Pacificului.
26 octombrie 2015 – AFGANISTAN – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit nord-estul afgan, ucigând aproape 400 de persoane în țară, precum și în nordul Pakistanului.
25 aprilie 2015 – NEPAL – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a devastat Nepalul sărac, ucigând aproape 9.000 de oameni și perturbând viețile a peste opt milioane.
3 august 2014 – CHINA – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a devastat sud-vestul Chinei, ucigând cel puțin 600 de oameni într-o zonă îndepărtată din provincia Yunnan.
24 septembrie 2013 – PAKISTAN – Cutremurele gemene, cu magnitudinea de 7,7 și 6,8 grade, au zguduit provincia sud-vest Balochistan, ucigând cel puțin 825 de persoane.
11 august 2012 – IRAN – Două cutremure puternice, cu magnitudinea de 6,4 și, respectiv, 6,3, au ucis cel puțin 300 de persoane în apropierea orașului Tabriz din nord-vestul Iranului.
23 octombrie 2011 – TURCIA – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,2 a zguduit sud-estul Turciei, ucigând peste 600 de persoane.
11 martie 2011 – JAPONIA – Un cutremur cu magnitudinea de 9,0 și un tsunami au lovit nord-estul Japoniei, ucigând aproximativ 15.690 de persoane și rănind 5.700. Cutremurul a declanșat și cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl în 1986.
22 februarie 2011 – NOUA ZELANDA – Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a lovit Christchurch, ucigând cel puțin 180 de persoane.
27 februarie 2010 – CHILE – Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade și un tsunami ulterior în Chile au ucis peste 500 de oameni, distrugând sute de mii de case și distrugând autostrăzi și poduri.
13 ianuarie 2010 – HAITI – Un cutremur cu magnitudinea de 7,0 a devastat capitala Haitisului Port-au-Prince și a ucis aproximativ 316.000 de oameni. Organizația Națiunilor Unite a estimat că 80.000 de clădiri din Port-au-Prince și zonele învecinate au fost distruse.
12 mai 2008 – CHINA – Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit provincia Sichuan, ucigând aproximativ 87.600 de oameni.
26 decembrie 2004 – ASIA – Un cutremur cu magnitudinea de 9,15 în largul Sumatra a declanșat un tsunami care a lovit Indonezia, Thailanda, India, Sri Lanka și multe alte țări din regiune, devastând sate și insule turistice și lăsând aproape 230.000 de morți sau dispăruți.
8 octombrie 2005 – PAKISTAN – Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 la nord-est de Islamabad a ucis cel puțin 73.000 de oameni. Cutremurul a zguduit și Kashmirul indian, ucigând acolo 1.244 de persoane.
26 decembrie 2003 – IRAN – un cutremur cu magnitudinea de 6,6 a lovit provincia Kerman din sud-estul și a aplatizat orașul Bam, ucigând 31.000 de oameni.
Clădiri s-au prăbușit și în orașele Adiyaman, Malatya și Diyarbakir, unde reporterii agenției de presă AFP au văzut oameni panicați ieșind în stradă pentru a scăpa.
În altă parte, o faimoasă moschee datând din secolul al XIII-lea s-a prăbușit parțial în provincia Maltaya, unde a căzut și o clădire de 14 etaje cu 28 de apartamente.
Alte moschei din regiune au fost deschise ca adăpost pentru persoanele care nu se pot întoarce la casele distruse pe fondul temperaturilor care erau aproape de îngheț.
Cutremurul a afectat puternic cel mai faimos punct de reper din Gaziantep, castelul său istoric cocoțat pe un deal din centrul orașului. Părți din zidurile cetăților și turnurile de veghe au fost nivelate, iar alte părți au fost grav avariate, au arătat imaginile.
În alte orașe, salvatorii îndurerați s-au străduit să ajungă la supraviețuitorii prinși sub dărâmături. „Auzim voci aici – și acolo, de asemenea”, a fost auzit un salvator spunând la televizorul NTV în fața unei clădiri aplatizate din orașul Diyarbakir.
„S-ar putea să fie 200 de oameni sub dărâmături”.
Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe clipuri de la scenele operațiunilor de salvare. Într-un clip, cel puțin cinci persoane – inclusiv doi copii – au fost filmate în timp ce au fost ajutați prin golul îngust dintre epava unei clădiri și printr-un „tunel” care a rămas suficient de clar pentru ca oamenii să scape în exterior.
Cutremurul a adunat mai multă mizerie într-o regiune care a cunoscut suferințe uriașe în ultimul deceniu.
Pe partea siriană, zona afectată este împărțită între teritoriu deținut de guvern și ultima enclavă deținută de opoziție a țării, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia.
Între timp, Turcia găzduiește milioane de refugiați din războiul civil.
În Siria, numai în Alep, 24 de oameni au murit și 100 au fost răniți când 20 de clădiri s-au prăbușit în provincie, a declarat agenția oficială de știri SANA, citând un oficial din provincie.
Cutremurul puternic a adus noi daune și suferințe ultimei enclave ținute de rebeli din Siria, deja distrusă de ani de lupte și bombardamente și găzduind milioane de sirieni strămuți care au fugit din casele lor în timpul războiului civil al țării.
Spitale și clinici au fost inundate de răniți. În enclavă, centrată în provincia Idlib, mulți dintre strămutați trăiesc în condiții neplăcute în tabere improvizate.
Multe altele acolo și în zonele învecinate deținute de guvern sunt găzduite în clădiri slăbite de bombardamentele din trecut și lăsate și mai vulnerabile la șocuri de la cutremure.
Cutremurul a provocat daune totale și parțiale clădirilor din cel puțin 58 de sate, orașe și orașe din nord-vestul Siriei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un monitor de război din Marea Britanie.
Alte țări s-au grăbit să-și ofere asistența Turciei și Siriei, președintele Erdogan afirmând că 45 de guverne au spus că vor ajuta.
Ministerul de Externe britanic a anunțat că trimite ajutoare Turciei, 76 de specialiști în căutare și salvare urmând să sosească în țară în această seară.
Președintele american Joe Biden și-a exprimat „profundă tristețe” pentru dezastru.
Liderul Indiei, Narendra Modi, a oferit și el sprijin.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit și el sprijinul țării sale distruse de război.
Ulterior a fost anunțat că UE a mobilizat 10 echipe de căutare și salvare.
Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisarul UE pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarcic au declarat că au fost mobilizate echipe din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Polonia, România pentru a sprijini primii răspunsuri la sol.
Italia, Spania și Slovacia și-au oferit echipele de salvare și Turciei.
Olanda, Israel, Bulgaria, Grecia, Spania, Polonia, Taiwan, Rusia, China și chiar Iran s-au numărat printre zecile de alte județe care le oferă asistența.
Președintele rus Vladimir Putin și-a oferit condoleanțe Siriei și Turciei, în timp ce ministerul rus pentru situații de urgență a declarat că două avioane IL-76 cu 100 de salvatori sunt gata să zboare în Turcia dacă este necesar.
Rusia, care este strâns aliată cu președintele sirian Bashar al-Assad, menține o prezență militară semnificativă în această țară. Putin are, de asemenea, o relație strânsă cu președintele Tayyip Erdogan al Turciei, un membru NATO care a căutat totuși să medieze în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Între timp, China și-a exprimat condoleanțe și îngrijorare pentru pierderea de vieți și proprietăți și are comunicații atât cu Turcia, cât și cu Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din China.
Vorbind de la Vatican, Papa a spus că este „profund întristat” de cutremur.
În micul oraș Azmarin, ținut de rebeli sirieni, de lângă granița cu Turcia, cadavrele mai multor copii morți, înfășurate în pături, au fost duse la spital.
În Liban, cutremurul i-a zguduit pe locuitori din paturile lor, scuturând clădirile timp de aproximativ 40 de secunde. Mulți locuitori din Beirut și-au părăsit casele și au ieșit în stradă sau au condus cu mașinile lor departe de clădiri.
Cutremurul a avut loc în timp ce Orientul Mijlociu se confruntă cu o furtună de zăpadă care se așteaptă să continue până joi.
Șeful Crucii Roșii Turce a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informații despre daune grave și clădiri prăbușite și a îndemnat oamenii să evacueze casele avariate.
Turcia se află într-una dintre cele mai active zone cu cutremure din lume, așezată într-o linie de falie.
Regiunea turcă Duzce a suferit un cutremur cu magnitudinea de 7,4 în 1999 – cel mai grav care a lovit Turcia în ultimele decenii.
Acel cutremur a ucis peste 17.000 de oameni, inclusiv aproximativ 1.000 la Istanbul.
Experții au avertizat de mult că un cutremur mare ar putea devasta Istanbulul, ceea ce a permis construirea pe scară largă fără măsuri de siguranță.
Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit Elazig în ianuarie 2020, ucigând peste 40 de persoane.
Și în octombrie a aceluiași an, un cutremur cu magnitudinea 7,0 a lovit coasta Turciei din Marea Egee, ucigând 114 persoane și rănind peste 1.000.
Ultimul cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia în 1939, când 33.000 de persoane au murit în provincia de est Erzincan.
SURSA se poate citi AICI