Un hacker român a inventat sistemul de securitate care face imposibilă fraudarea bancomatelor

Spread the love

Loading

reuters-povestea-hackerului-roman-care-din-puscarie-a-inventat-sistemul-de-securitate-care-face-imposibila_size9._claryDin celula închisorii din Vaslui, Valentin Boantă povesteste pentru Reuters cu mândrie, despre sisemul pe care l-a inventat şi despre care spune că va face bancomatele din întreaga lume imposibil de fraudat de către hackeri.
Boantă (33 de ani) a ispăşit şase luni din pedeapsa de 5 ani, pe care a primit-o pentru că a furnizat hackerilor sisteme prin care copiau datele celor care foloseau bancomatele, clonându-le astfel cardurile, scrie Reuters.

Romanul spune ca a început să creeze aceste gadgeturi din pasiune pentru tehnologie şi că nu intenâiona să le folosească personal, ci doar să le vândă altora.
Boantă spune că arestarea sa în 2009 şi întregul proces l-au făcut să înţeleagă impactul acţiunilor sale şi să vrea să treacă de partea cealaltă a baricadei. „M-am bucurat când am fost prins, pentru că acest lucru mi-a deschis calea către a face lucruri bune”, povesteşte romanul.
„Infracţiunile erau ca un drog pentru mine. După ce am fost prins, am fost fericit că am scăpat de dependenţa de adrenalină. Aşa că am trecut de partea cealaltă şi am început să lucrez la dispozitive de securitate pentru ATM-uri”, explică Valentin Boantă.
În timpul procesului a început să lucreze la invenţia sa. „Bancomatele de astăzi sunt depăşite şi foarte vulnerabile, ele sunt veriga slabă a sistemului bancar actual. Orice ATM poate fi spart, dar soluţia mea de securitate – SRS (Secure Revolving System), le face imposibil de fraudat”, spune tânărul.
Boantă spune ca soluţia sa poate fi instalată pe orice ATM şi permite utilizatorului să introducă cardul într-un dispozitiv, care ulterior se roteşte, astfel încât să nu permită hackerilor să înregistreze datele de pe banda magnetică. Cardul este expulzat apoi prin rotirea în sens invers.
Dispozitivul este o cutie metalică trapezoidală cu o lungime de aproximativ 15 cm, prevazută cu un orificiu pentru introducerea cardului.
SRS, dezvoltat de o firma de tehnologie de lângă Bucureşti, numită MB Telecom, a fost patentat şi a câştigat în acest an un premiu la Expoziţia Internaţională a Invenţiilor de la Geneva. Atât inventatotul, cât şi compania, nu au spus până în prezent cât costă un astfel de dispozitiv, dar susţin că va fi disponibil în pe piaţă în curând.
„Valentin merită această recunoaştere, pentru că este unul dintre cei care pune umărul la îmbunătaţirea imaginii României peste hotare şi mai mult ca sigur va face parte din echipa noastră atunci când va fi eliberat”, spune Mircea Tudor, co-inventator al sistemului de securitare şi preşedinte al MB Telecom.
România este una dintre ţările cu o expertiză tehnologică impresionantă, comentează Reuters, care adaugă că cercetarea în acest domeniu a fost încurajată încă din timpul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. Reversul medaliei a fost, însă, că România a devenit şi ţara cu cei mai iscusiţi hackeri, care dau spargeri în toată lumea.
Numai anul trecut, hackerii români au furat în jur de un miliard de dolari din conturi bancare din SUA, ceea ce a facut ca FBI să deschidă o reprezentanţă în România şi să ajute la pregătirea de specialişti, care să lupte cu pirateria online şi cu hackerii.
Sursa: incont.ro