Salcâmul este un arbore cu tulpină înaltă, cu coroană rară, constând din ramuri spinoase, cu Frunze compuse și flori albe sau galbene plăcut mirositoare, grupate în ciorchine. Denumirea de salcâm provine din limba turkă și înseamnă strugure. La noi în țară a primit diverse nume specific regiunilor istorice: acățar, liliac, păsuiele, rug, vacație, lemn-alb¸ acaț, băgrin, măgrin.
Salcâmu este originar din America de Nord, de unde, la 1630, Francezu Robin ĭ-a adus semințele în Franța, și de aci s-a răspîndit în Toată Europa. În România a fost adus în 1750 ca plantă ornamentală. Se prinde și crește foarte ușor, și de aceia e întrebuințat acolo unde e nevoie de plantații grabnice. E foarte propriu gardurilor vii. Împreună cu cătina, poate forma o barieră foarte grea de străbătut. Poate ajunge pînă la o înălțime de 25 de metri, iar lemnu lui e bun și de foc, și de construcție, mai ales că rezistă bine la umezeală. Sînt și varietăți cu flori galbene,
violete sau roșii. Înfrunzește după ceilalți copaci, dar în schimb își ține frunzele pînă la sfîrșitu lui octobrie. Crește de la câmpie până în regiunea dealurilor fiind rezistent la secetă. Lemnul este folosit pentru obiecte de uz gospodăresc și pentru foc. Salcâmul este cultivat în plantații forestiere pentru producția de lemn, pentru fixarea coastelor, taluzelor, dunelor nisipoase și ca perdele parazăpezi de-a lungul drumurilor. Din flori se prepară băuturi răcoritoare și produse de cofetărie. Din lemn se fac obiecte de artă și mobile fine
Există leacuri ale naturii, “tratamente” care sunt la îndemâna tuturor și pe lângă care trecem adesea fără să știm ce minuni vindecătoare se ascund în jurul nostru.
E vremea salcâmilor în floare și e bine de știut că florile de salcâm sunt folosite în zeci de tratamente de către terapeuți.
Florile de salcâm pot fi consumate ca atare, proaspete, dar și în preparate, salate, prăjituri. De asemenea florile de salcâm pot fi uscate și mărunțite apoi, folosind pulberea vegetală. Puteți consuma cu miere pulberea de flori de salcâm sau puteți face ceai din flori de salcâm (fie proaspete, fie uscate).
Beneficiile florilor de salcâm
Florile de salcâm sunt indicate în bolile tubului digestiv: Esofagita de reflux; Gastrita; Ulcer gastric sau duodenal; Colon iritabil; Constipatie.
În tratarea durerilor și arsurilor gastrice, precum și a hiperacidității sucului gastric, florile de salcâm pot fi consumate atât proaspete, cât și sub formă de pulbere sau ceai. Este indicat să le consumați dimineața, pe stomacul gol.
Pentru a profita de efectele florilor de salcâm pentru o perioadă mai lungă și nu doar în sezonul lor, va recomandăm să le uscați în săculeți din pânză, apoi le frecați în palme și să le folosiți ca pulbere. O linguriță de pulbere de flori de salcâm cu puțină apă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, vindecă bolile tubului digestiv.
Florile de salcâm sunt de asemenea utilizate și în răceli, pentru tratarea tusei sau ameliorarea simptomelor din astm. În tratarea amigdalelor sensibile se folosește ceai cald de flori de salcâm îndulcit cu miere, pe o perioadă de cel puțin 3 săptămâni (2-3 căni pe zi).
Ceaiul de flori de salcâm este folosit și în tratarea candidozei, în special în ameliorarea simptomelor de arsură, uscăciune și mâncărime în zona genitală. Ceaiul de flori de salcâm, folosit în băile de șezut, calmează simptomele vaginitelor și este totodată un bun cicatrizand, accelerând vindecarea.
Migrenele cauzate de stres își găsesc de asemenea leacul cu florile de salcâm. Mai mult decât atât, delicatele flori conțin substanțe active care liniștesc, alungă stresul și depresia, dar sunt folosite și în tratarea acceselor de manie sau atacurilor de panică.
De asemenea tulburările de somn dispar dacă veți consuma flori de salcâm. Se pare că aceste flori au atât efect de liniștire, cât și de reglare a funcțiilor organismului, printre care o enumerăm și pe cea de… odihnă.
Dacă vă aflați în perioade de suprasolicitare intelectuală, puteți lua înainte de fiecare masă o linguriță de pudră de flori de salcâm. Aceste flori sunt indicate în perioadele de astenia și oboseală, alungând stresul și anxietatea.
Florile de salcâm mai prezintă și acțiune antispastică la nivelul musculaturii netede din diverse organe. Așadar este recomandată pudra de flori de salcâm naturală ca adjuvant în criza biliară, în dieta celor cu litiază renala, în tratarea crampelor abdominale, a celor din sindromul colonului iritabil sau în ameliorarea crampelor diareice.
De asemenea, dacă aveți cârcei, puteți bea în fiecare zi un ceai obținut prin infuzia unei lingurițe rase de pudră de flori de salcâm și o linguriță de propolis.
Sursa: healthy.kudika.ro, dexonline.ro