Un mercenar rus Wagner, cunoscut sub numele de „Călăul” pentru măcelărirea prizonierilor de război, este ucis de un lunetist ucrainean

Spread the love

Loading

Vă prezint o știre care poate fi altă variantă față de dezinformările și manipulările Rusie

privind adevărul despre Grupul Wagner.
Nu pot decât să condamn în scris pe toți aceia care aduc elogii lui Putin și infectează opinia publică cu patriotismul acestui scelerat, ultimul Stalin rus.
Orice om sănătos la cap nu poate aproba un război în care mor oameni mevinovați, femei și copii. Cum ar fi reacționat să ajungă în aceiași situație. Pentru noi ca români rușii au fost un bleestem mai periculos de cât Imperiul Austro-Ungar și decât Imperiul Otoman. A ține cu rușii înseamnă să fii bolnav cu capu sau să fii plătit de serviciile de informații rusești.

Mercenarul Vladimir Andonov, în vârstă de 44 de ani, a ucis în luptele din Ucraina, spune presa rusă.
Soldatul Grupului Wagner a fost împușcat de un lunetist în apropierea orașului Harkov pe 5 iunie.
Andonov a luptat în prima invazie a Rusiei în Ucraina în 2014, apoi în Libia și Siria.
El era cunoscut drept „călăul” de ucrainenii care îl acuză că a participat la masacrul prizonierilor de război de la Logvinovo, în Donbas, în 2015.
Un mercenar rus, care a câștigat notorietate pentru măcelărirea prizonierilor de război și a civililor în Donbas, a fost ucis în lupta în Ucraina.
Vladimir Andonov, în vârstă de 44 de ani, specialist în sabotaj și recunoaștere în rândurile grupului întunecat Wagner, a fost împușcat de un lunetist lângă Harkov în timpul unei misiuni nocturne pe 5 iunie, a spus presa rusă.
Andonov era cunoscut de ruși drept „Vakha” sau „voluntarul din Buriația” după regiunea din care era, dar pentru ucraineni era „călăul” datorită masacrelor pe care le-a ajutat la efectuarea primei invazii a țării de către Rusia în 2014.
El a făcut parte dintr-o unitate care a „eliberat”, orașul Donbas Logvinovo la începutul anului 2015, unde trei prizonieri ucraineni au fost găsiți ulterior executați într-un mormânt de mică adâncime, inclusiv unul care fusese împușcat în ochi.
Andonov se lăudase cu misiunea în presă rusă, inclusiv despre modul în care unitatea sa fusese instruită să „distrugă toate forțele inamicului” și că „nu au existat supraviețuitori” ai atacului. Andonov a mai spus că unitatea sa a primit un ordin de a „distruge toată forța de muncă a inamicului” și că „nu există supraviețuitori”
Celebrul Wagner Group, o companie militară privată cunoscută sub numele de „armata privată a lui Putin”, a fost legată de o serie de violuri, jafuri, crime și crime de război de pe tot globul.
Considerat pe scară largă ca fiind la îndrumarea liderului rus, grupul întunecat susține că nu are nicio loialitate oficială – permițându-i să opereze în regiuni pe care armata obișnuită a Rusiei nu le poate, folosind metode de care chiar și soldații Moscovei sunt interzise.
Se spune că Wagner ar fi fost însărcinat cu asasinarea lui Volodymyr Zelensky și a altor personalități ucrainene de rang înalt, inclusiv frații Klitschko, la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, se crede că va fi desfășurat în America de Sud, Africa și Orientul Mijlociu.
În decembrie, UE l-a acuzat pe Wagner de „abuzuri grave ale drepturilor omului în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic”.
Forța a fost deja puternic implicată în furnizarea de arme, personal pentru operațiuni speciale și pregătire militară milițiilor pro-ruse din estul Ucrainei.
Armata este condusă de oligarhul Yevgeny Prigozhin – un aliat apropiat al Kremlinului, care este adesea supranumit „bucătarul lui Putin”.
Originile exacte ale lui Wagner sunt un mister, deși a atras pentru prima dată atenția internațională în luptele din Donbas în timpul primei invazii a Ucrainei de către Rusia în 2014.
Inițial, a fost format din doar câteva sute de veterani ai armatei ruse. Ei au fost însărcinați cu asasinarea liderilor din Donbas care susțineau în general Rusia, dar refuzaseră să urmeze instrucțiunile de la Kremlin.
Aceste asasinate au fost apoi puse pe seama forțelor ucrainene, potrivit experților în securitate, pentru a stârni ura față de Kiev.
Fondatorul și liderul lui Wagner este Dmitry Utkin, un fost locotenent colonel cu capul ras din Spetsnaz, care a numit unitatea după numele său de cod al forțelor speciale.
Utkin este văzut ca un neo-nazist și a fost descris de un ziar rus ca având „o apreciere a esteticii celui de-al Treilea Reich”.
Mercenarii sunt ilegali în Rusia, dar Putin l-a folosit pe Wagner pentru a-i zdrobi pe rebelii sirieni și i-a acordat chiar o medalie lui Utkin.

În cele din urmă, însă, Grupul Wagner a devenit atât de periculos încât până și guvernul rus a refuzat să le plătească.
Acest lucru a făcut ca Putin să-l numească pe oligarhul Evgheni Prigojin să controleze grupul.
Pentru observatorii occidentali, legăturile Grupului Wagner cu Kremlinul sunt puțin îndoielnice. Putin însuși a fost fotografiat la o funcție de la Kremlin cu trupele lui Wagner, inclusiv locotenent-colonelul Utkin.
În 2020, site-ul de știri de investigații Bellingcat a descoperit înregistrări care dezvăluie că reputatul șef al lui Wagner, Prigozhin, a efectuat 99 de apeluri la șeful de cabinet al lui Vladimir Putin în opt luni și a vorbit frecvent cu oficiali de rang înalt de la Kremlin.
Kremlinul a negat încă o dată că are vreo influență asupra lui Wagner și a sugerat că Prigozhin oferă doar servicii de catering guvernului rus.
Grupul Wagner a fost implicat în luptele din întreaga Africa, inclusiv în Siria, Libia, Mozambic și Republica Centrafricană – observatorii remarcând strânsa corelație dintre acțiunile lor și obiectivele de politică ale Kremlinului.
În 2017, angajații Wagner au torturat un dezertor din armata siriană. Filmări groaznice au arătat cum i-au rupt picioarele cu un baros și apoi i-au zdrobit pieptul, apoi i-au tăiat mâinile, capul și, în cele din urmă, i-au dat foc cadavrului.
În 2019, un bărbat care a filmat tortura și decapitarea a fost identificat drept Stanislav D, un soldat despre care se știa că a fost angajat de Wagner în țară pentru a ajuta la susținerea dictatorului său susținut de Kremlin, Bashar Assad.
În Libia, BBC a obținut o tabletă Samsung deținută de un luptător Wagner, care a dezvăluit că grupul a lăsat mine nemarcate în zone civile – o crimă de război.
Ancheta a descoperit, de asemenea, o „listă de cumpărături” de arme și echipamente militare, inclusiv patru tancuri, sute de puști Kalașnikov și un sistem radar de ultimă generație.
Un analist militar a spus că unele dintre echipamente ar fi putut proveni doar de la Kremlin.
Dezvăluiri șocante au apărut și despre comportamentul luptătorilor Wagner, un fost membru recunoscând deschis că a ucis prizonieri pentru că „nimeni nu vrea o gură suplimentară pentru a se hrăni”.
Apariția lui Wagner în Mali a fost unul dintre motivele invocate de președintele francez Emmanuel Macron pentru decizia sa de a retrage 2.400 de militari din țară, unde aceștia luptaseră cu jihadiștii.
Macron a bănuit că mercenarii au încheiat un acord cu junta de guvernământ din Mali.
El a spus că Wagner „a sosit în Mali cu intenții de pradă, dar de ce?”
— Pentru că junta care este la putere după două lovituri de stat îi consideră a fi cei mai buni parteneri pe care îi pot găsi pentru a-și proteja puterea, nu pentru a lupta împotriva terorismului.
Luptătorii Wagner au fost primiți în Republica Centrafricană (RCA) de către președintele Faustin-Archange Touadéra pentru a-i ajuta în lupta împotriva rebelilor.
Pe parcursul campaniei, atât ONU, cât și Franța au declarat că au fost responsabile pentru violarea și jefuirea civililor neînarmați din zonele rurale ale țării.
În total, ONU a documentat peste 500 de incidente în țară în cursul anului din iulie 2020, inclusiv violență sexuală, crime extrajudiciare și tortură.
Deși inspectorii au acceptat că unele violențe au fost comise de rebeli, ministrul justiției din RCA, Arnaud Abazene, a recunoscut pentru prima dată că unele abuzuri au fost comise de „instructori ruși”.
O sursă militară a declarat pentru AFP că peste 50 de persoane au murit, unele în „execuții sumare”.
În 2018, trei jurnalişti ruşi care relatau despre activităţile lui Wagner în RCA au fost împuşcaţi şi împuşcaţi. Un alt jurnalist rus care investiga grupul a „căzut” până la moarte din apartamentul său de la etajul cinci.

Sursa: dailymail.co.uk