Un monstru asemănător cu cel din Loch-Ness a fost văzut în Lacul Surduc

Spread the love

Loading

Barajul_de_la_Surduc_2Pentru cine nu ştie, Lacul Surduc este un lac de acumulare situat în vestul ţării, în judeţul Timiş, (în partea de sud-est a munţilor Poiana Ruscă), la o distanţă de aproximativ 100 de km de Timişoara şi la 30 km de Lugoj.
Construcţia barajului a început în 1972, iar acumularea în 1976, atingând în 1977 aproape 25 milioane mc. Etapa a doua a început în 1981, fiind proiectată pentru acumularea unui volum de apă de 51 milioane mc. Lacul de acumulare are ca scop principal asigurarea cu apă potabilă a zonei Timişoara, apărarea împotriva inundaţiilor şi

bineînţeles, un scop turistic, unde iubitorii de pescuit şi de agrement se pot bucura în voie. Având o suprafaţă de 460 ha, el este cel mai mare lac din judeţul Timiş. Barajul mai pune în mişcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.

Potenţialul turistic al zonei este suficient de mare pentru a atrage drumeţi locali şi din afara ţării, iar administratorii judeţeni au inclus obiectivul pe lista de priorităţi care trebuie promovate.
„Lacul Surduc trebuie să fie una dintre piesele noastre de bază pentru a atrage turiştii. A fost dat uitării în ultimii ani. Este singura zonă de care ne putem agăţa din punct de vedere turistic, un turism care să fie cât se poate de aproape de necesităţile unei lumi moderne”, a declarat pentru AGERPRES Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
{gallery}surduc{/gallery}
Principala sarcină îi revine Agenţiei de Dezvoltare Timiş (ADETIM), care în acest an va trebui să finalizeze proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă, canal, energie electrică. Cazarea este uşoară, la cabane sau cu cortul.

Iar pentru pasionaţii de senzaţii tari s-a ţesut o legendă legată de un monstru care-şi scoate capul din apă în nopţile cu lună plină. Dar „Loch Ness-ul” local este mai ceva decât fârtatul său din Scoţia, pentru că presupusul monstru ar avea patru ochi. Pescarii localnici care susţin că au văzut arătarea jură că nu a fost peşte, ci monstru în toată firea.

Lacul Surduc pare să intre sub auspiciile unei zodii favorabile, întrucât a atras atenţia preşedintei Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, care vrea organizarea de competiţii internaţionale de canotaj şi kaiac-canoe, din 2015, la care să participe sportivi din peste 20 de ţări. Baza există deja, mai este nevoie de o pistă cu 8 culoare, cu balize din 10 în 10 metri pe lungimea de 2.000 de metri, de un turn de sosire-plecare şi de pontoane. Costurile estimative se ridică la circa 30-40 de mii de lei, dar fosta campioană olimpică susţine că efortul merită, pentru că aduce un plus de imagine atât României, cât şi Timişoarei.

Dincolo de dezvoltarea acestei ramuri sportive, Timişul va beneficia şi economic prin promovarea turistică a Lacului Surduc.

Până atunci, sâmbătă, 20 iulie 2013, de Sfântul Ilie, Lacul Surduc devine, din nou, gazda unei competiţii de traversare înot, manifestare care li se adresează adulţilor. Participanţii se pot înscrie la proba scurtă, în cadrul căreia înotătorii vor avea de parcurs o distanţă de 500 de metri în 30 de minute, precum şi la proba de rezistenţă, pe o distanţă de aproximativ 3.000 de metri, iar timpul maxim de încheiere a acestei probe este de două ore. Înotătorii care nu se încadrează în timpul stabilit vor fi descalificaţi.

Sursa: agerpres.ro, laculsurduc.ro, wikipedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *