Un obicei străvechi din India pentru a adduce ploaia: Un ritual de căsătorie între două broaște Fii atent când apelezi la zei. S-ar putea să obții prea multe lucruri bune.

Spread the love

Loading

 

Secetele prelungite sunt doar un efect secundar al schimbărilor climatice și devin din ce în ce mai frecvente. Un caz concret, sud-vestul Europei este în prezent cam în flăcări.

Dar Europa nu este singurul loc care se luptă cu lipsa ploii. În India, cu temperaturi mult peste 90 de grade Fahrenheit, fermierii comerciali și de subzistență sunt disperați după precipitații.

Dar ce este de făcut? Avem tot felul de tehnologii pentru combaterea schimbărilor climatice – de la panouri solare la captarea carbonului – dar niciuna dintre ele nu poate aduce ploi la cerere.

Se pare, totuși, că oamenii din Gorakhpur, India, au găsit o soluție. Un grup de locuitori din orașul din nordul Indiei s-a adunat pentru a efectua o ceremonie deosebită. Au făcut o ceremonie de căsătorie pentru două broaște.

S-ar putea să vă sune ca un mod ineficient de a aduce ploaia. Dar dacă ți-am spune că acest ritual străvechi a funcționat? Chiar a doua zi după nuntă, zona a primit o alertă de ploi severe.

 

„O credință testată în timp”

Ziua fericită pentru cele două broaște a răsărit pe 19 iulie a.c.. În acea zi, un grup de oameni din Gorakhpur s-au adunat și au plecat să caute broaște. Și le-au găsit. Oamenii au luat o broască mascul și o femeie și i-au dus la un preot.

Sute de oameni s-au adunat la locația evenimentului, unde nunta s-a desfășurat cu tot fastul și împrejurările unei nunți indiene. S-a cântat, preoții au scandat rugăciuni și toți s-au adunat pentru o nuntă după aceea. Părea totuși că fericitul cuplu nu a fost atât de fericit. Se pare că preotul s-a chinuit să-i țină pe tinerii căsătoriți împreună pe tot parcursul ceremoniei. În sfârșit, nunta s-a încheiat. Nu mai rămânea decât să aștepte ploaia promisă.

Aveau mare nevoie de ploaie. Organizatorul nunții broaștelor, Radhakant Verma, a spus că localnicii sunt la capătul disperării.

„Avem o perioadă lungă de secetă, iar fermierii, în special, sunt supărați de întârzierea în semănat de orez. Este o credință testată în timp că nunțile cu broaște sunt organizate pentru a aduce ploi”, a declarat Verma pentru Daily Star .

Contrar a ceea ce v-ați putea aștepta, ritualul de nuntă a funcționat. Chiar a doua zi, pe 20 iulie, meteorologii indieni au emis un anunț privind ploile severe așteptate în jurul Gorakhpur.

„Este foarte probabilă ploi abundente până la foarte abundente în câteva locuri, cu căderi extrem de puternice în locuri izolate”, a spus Departamentul Meteorologic al Indiei.

 

Tradiții antice

După cum a spus domnul Verma, căsătoriile cu broaște nu sunt un fenomen nou în India. Au fost efectuate de secole și există chiar și două ceremonii diferite. Variația pe care oamenii din Gorakhpur au făcut-o se numește Mandooka Parinaya. Deși este mai frecventă în sudul Indiei, nu este în niciun caz un ritual exclusiv.

Scopul lui Mandooka Parinaya (literal „nunta cu broasca”) este de a-l potoli pe Lord Indra, o zeitate hindusa a razboiului, vremea, furtunile si ploaia. În acest scop, oamenii prind un mascul și o femelă de broască care sunt numite, respectiv, Varuna (un zeu al apei) și Varsha (însemnând „apă”). Broaștele primesc o baie tradițională și o ținută de nuntă adecvată. Femela de broască primește chiar și un inel, care, conform tradiției hinduse, indică că o mireasă este căsătorită.

În timpul nunții, oamenii cântă rugăciuni melodice, iar ceremonia se desfășoară la fel ca o nuntă umană. Odată ce petrecerea se termină, broaștele sunt trimise într-un iaz din apropiere pentru o lună de miere.

A doua ceremonie, mai frecventă în nordul Indiei, se numește Bhekuli Biya sau Banger Biya. Ambii termeni se traduc și prin „nunta broaștei”.

Raționamentul din spatele acestor ceremonii este puțin diferit. Potrivit unei povești, oamenii l-au întrebat odată pe nor de ce nu ar ploua. Norii au răspuns că nu aud broaștele crocnind, așa că nu are rost să plouă. Broaștele în general croșcănesc atunci când încearcă să atragă un partener. Așadar, oamenii au decis să se căsătorească cu două broaște pentru a le pune într-o stare de împerechere.

Acest ritual se desfășoară, de asemenea, conform tradițiilor locale de nuntă. Femela broască așteaptă când mirele sosește cu anturajul său și execută un dans tradițional de sărbătoare. După puțină muzică, mai multe dansuri și un festin, proaspății căsătoriți intră în iazul lor. Apoi, oamenii stau, așteaptă și se roagă să audă un orăcăit de broască.

O scurtă căsătorie

După cum am văzut în Gorakhpur, ceremonia pare să funcționeze. Dar uneori funcționează puțin prea bine.

În 2019, oamenii din satul Bhopal din centrul Indiei au organizat o nuntă cu broaște. Lordul Indra și/sau norii trebuie să fi fost mulțumiți pentru că, în câteva zile, a început să plouă. Și apoi a tot plouat, și a plouat, și a plouat. Ploaia pur și simplu nu s-a oprit timp de două luni.

Așadar, locuitorii din Bhopal au adoptat o soluție logică. Dacă căsătoria broaștelor ar fi adus ploaia, divorțul lor ar trebui să pună capăt. Dar este destul de dificil să aduci două broaște în același loc o dată, darămite de două ori. Așadar, au folosit două figurine de broaște din lut pentru a reprezenta cuplul căsătorit.

După toate obiceiurile și tradițiile, un preot a declarat nulă căsătoria broaștelor. Asistenții au dus în cele din urmă figurinele în direcții opuse pentru a simboliza separarea lor. Dar Lordul Indra în mod clar nu a recunoscut divorțul ca fiind valabil. Potrivit rapoartelor meteo de la acea vreme, ploaia a continuat să bată câteva săptămâni după ceremonie.

Apoi, în cele din urmă s-a oprit. A ajuns una dintre broaște să îndeplinească clauza „până când moartea ne va despărți”?

Nu vom ști niciodată.

Sursa: oddee.com, telanganatoday.com, india.com, timesnownews.com, gulfnews.com

Tagged:

Comments are closed.