Un Oraș Curat și Dunărea Fără Plastic

Spread the love

Loading

Autor: Antoaneta CRUDU- Președinte Asociația DANUBIANA GALAȚI

Curățenia orașelor și protejarea apelor sunt aspecte principale pentru sănătatea mediului înconjurător și a populației. Dunărea este unul dintre cele mai importante fluvii din Europa care se confruntă cu problema poluării cu plastic, ceea ce reprezintă o amenințare majoră pentru ecosistemele acvatice și pentru comunitățile umane riverane acesteia si care depind de această apă.

Orașul Galați este un oraș riveran la Dunăre, motiv pentru care, preocuparea comunității locale și a autorității locale este o prioritate pe agenda de lucru.
De aceea, cu ocazia “Zilelor Dunării”, la Galați, Fundația Comunitară Galați în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, cu Palatul Navigației si Portul Galați, a organizat “un marș anti plastic”, care este “un manifest de protejare a Dunării și de cunoaștere a zonei Portuare din Galați cu punctele de reper din zonă – publice și private”.(sursa :pagina Fundația Comunitară Galați)
Evenimentul care a durat 2 ore, a fost organizat cu participarea partenerilor Grow Up Galați, Fundația Comunitară Galați şi Openhub și s-a desfășurat în zona Portului Galați.(sursa, pagina Fundației Comunitare Galați)
Proiectul „Portul Galați – zonă liberă de plastic” face parte din programul „Cu Apele Curate”, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și Asociația pentru Relații Comunitare.(sursa:pagina Fundația Comunitară Galați)
Activitatea a constat în “ecologizare în cartierele de blocuri din Port, până în spatele Liceului de Marină și zona Palatului Navigației din Galați.”(sursa Fundația Comunitară Galați)
și a debutat prin prezentarea importanței Dunării la Galați cu discuții libere despre activitatea portuară și alte puncte de interes comun, informații susținute de reprezentanții Portului Galați, ai Palatului Navigației și voluntarii prezenți la activitate.
Organizatorii au adus la cunoștința celor prezenți, faptul că, un oraș curat contribuie la sănătatea locuitorilor lui. Eliminarea deșeurilor, gestionarea eficientă a gunoiului și curățarea spațiilor publice previn răspândirea bolilor.
Spațiile publice curate și bine întreținute îmbunătățesc calitatea vieții locuitorilor orașului Galați, oferindu-le un mediu plăcut și sănătos pentru a trăi, a lucra, a învăța și a se relaxa.
Un oraș curat atrage turiști și investitori. Orașele care pun accent pe curățenie și estetică urbană beneficiază de o reputație pozitivă, care poate stimula economia locală. Plasticul aruncat în Dunăre afectează flora și fauna acesteia.
Poluarea cu plastic poate afecta activitățile economice desfășurate în bazinul Dunării, precum pescuitul și turismul, conducând la pierderi economice semnificative, lucru ce are implicație asupra vieților noastre , a tuturor.
S-au stabilit o serie de soluții pentru “Un Oraș Curat și Dunărea Fără Plastic”, după cum urmează:
– multiplicarea campaniilor de informare și educare a populației privind importanța reciclării și a gestionării corecte a deșeurilor;
– implicarea școlilor, ONG-urilor și autorităților locale în organizarea de activități de conștientizare, luându-se, în acest sens, hotărârea ca, din toamnă, să se facă activități pilot în școlile generale 24, 26, 28 din Galați, unde vor fi antrenați elevii la realizarea acestor acțiuni ce presupun protecția mediului înconjurător;
– implicarea comunității locale în aceste activități, cu scopul de a crea un sentiment de responsabilitate și apartenență, care este de fapt beneficiara acestor servicii de reciclare, ecologizare si menținerea unei zone curate nu numai în preajma Dunării, ci în tot orașul.
“Un oraș curat și apele Dunării fără plastic”, sunt obiective realizabile prin eforturi comune ale autorităților, organizațiilor și cetățenilor. Educația și implicarea comunității locale sunt foarte importante în realizarea acestor strategii de protejare a mediului.
Prin adoptarea unor măsuri concrete și sustenabile, se poate asigura un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.
S-a adus în discuție faptul că tânăra generație, (începând de la cei mai mici elevi) trebuie să fie antrenată și implicată, în activitatea comunității locale, astfel încât aceste acțiuni să fie transformate în adevărate ore de educație civică.
Activitatea derulată în sensul celor de mai sus, s-a încheiat cu o plimbare pe Faleza Dunării din Galați, lansându-se pancarte pe care erau inscripționate mesaje ecologice despre mediul înconjurător și Dunăre, fiind invitați la discuții, cei prezenți pe faleză, în dimineața zilei de 29 iunie 2024.