Un strop de lumină – Sub auspiciile cenaclului literar Mihail Grămescu din București a avut loc o sărbătoare de suflet, presărată cu stropi de frumos, de lumină și stih

Spread the love

Loading

Autor: Violeta Bobocea

Într-o atmosferă de toamnă, Poezia este cea care ne unește și ne încântă sufletele. Sub auspiciile cenaclului literar Mihail Grămescu, a avut loc această sărbătoare de suflet, presărată cu stropi de frumos, de lumină și stih. În scurt timp, sala a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de frumos și de condei. Timpul s-a oprit în loc pentru o clipă. Versul devine răsuflet și cânt, mit și lumină, un mesager al sentimentelor pe care le trăim.

Cu fruntea pe cuvinte se rostogolesc versurile, dincolo de spațiu și timp.

Oameni minunați, prieteni dragi ni s-au alăturat!

Mii de mulțumiri doamnei scriitor Elena Volcinschi , domnului Emil Sburlea, președinte partid Reduta, organizatorilor Jeni Miu, Ecaterina Soare, Virgil Dumitrescu, artistului plastic Mihai Cătrună, actriței Doina Ghițescu, dar și poeților invitați care mi-au apreciat operele prezentate: Victor Gh. Stan, Florin Grigoriu , Ioan Forcoș, Constantin Nicolae Gavrilescu, Mirela Necula, Apostol Adriana, Florentina Danu, Florin Aurel Țenescu, George Terziu, Ștefan Dima, Nicolae Doftoreanu și alții, dar și tuturor celor implicați în organizarea acestui minunat eveniment cultural! Vom păstra în suflet un strop de lumină, de frumos din această zi superbă de toamnă ! Să păstrăm frumusețea, magia fiecărei clipe! Clipă , rămâi, ești atât de frumoasă! Povestea abia acum începe…

Doamna Elena Volcinschi, sufletul acestui eveniment, o doamnă dragă inimii  mele, cea care mi-a fost mereu alături și m-a sprijinit, cu un suflet cât galaxia, cu o sensibilitate aparte, ne vorbește despre expoziția de grafică și pictură a artistului plastic Mihai Cătrună( artist cu care colaborez de ani buni), despre cenaclul literar Mihail Grămescu, dar și despre tripla lansare de carte “De vorbă cu amintirile”, “Sunt doar un trecător grăbit”, “Primăveri fără popas”, realizând un portret de autor.

Domnul Victor Gh. Stan, scriitor, critic și istoric literar, editor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, director și patron al Societății Culturale “Destine”,  remarcă poezia “Visul nostru”, dar și eseul “ Un colț de rai” din volumul “Sunt doar un trecător grăbit”:”E-o liniște de început de veac , o tăcere din adâncuri guvernează acele locuri uitate de lume, binecuvântate doar de Dumnezeu. În amurg coboară doar tăcerea, în modesta cămăruță a bătrânei care comunică doar cu divinitatea în orice clipă”, subliniind rolul și importanța unității de neam și de țară, rolul familiei și al lui Dumnezeu.

Domnul George Terziu, managerul editurii Cervantes, editură cu care colaborez, este plăcut impresionat de poeziile “Sunt o pasăre”și “Dorința”:”Sunt o pasăre/ cu aripile frânte/ de așteptări zadarnice./Privesc speriată/ spre amurg,/ risipind tăceri/ în cele patru zări”…

Doamna Gina Constantinescu recită din poeziile mele spre încântarea tuturor, realizând un impresionant portret de autor și o prezentare bibliografică. Trebuie să adaug că emoția m-a copleșit , iar lacrimile n-au întârziat să apară, când a recitat poezia “Mi-e dor”, în care dorul de părinți este incomensurabil : “Mi-e dor de vise/ Și amintiri promise/  De tresărirea firului de iarbă,/ Dar și de noaptea înstelată,/ De bunii mei părinți,/ Acum icoane printre sfinți”.

Din Buzău, domnul Ștefan Dima , căruia îi mulțumesc că mi-a fost alături la fiecare lansare, apreciază poeziile , oprindu-se la poezia “ Nostalgii de toamnă”: “Iar ai venit la noi, frumoasă toamnă,/ Cu pasu-ți feciorelnic, ca o distinsă doamnă/ Ne-nvălui în tăcere, ne privești din mers,/ De-aceea , azi, ți-am împletit un vers”.

Actrița Doina Ghițescu ne fascinează, ca de fiecare dată, cu un umor inconfundabil, rămânând impresionată de “Viața noastră- floarea de lotus a paradisului”: “uneori e un miracol, o minune atunci când toate lucrurile au o rezolvare, o ieșire la mare…alteori ne scapă printre degete, când e tristă, când bucuroasă”…

Florentina Danu din Brașov cu o voce superbă ne încântă sufletele de ani și ani, dar poposește și pe tărâmul poeziei, măsurând “Pasul toamnei”: “Pasul toamnei șovăielnic/ îmi cuprinde brațele/ într-un șirag de cuvinte”.

Mirela Necula, prietena mea de condei , un om drag sufletului meu, apreciază evenimentul literar: “Un eveniment  excepțional, cu scriitori și artiști  unici…Iar ție, Violeta,ți-au fost dăruiți numai boboci de trandafiri veșnici, cu cea mai profundă apreciere, pentru fiecare carte scrisă..Să îți dea Dumnezeu har binecuvântat și mai departe!

Mulțumiri pentru invitație și felicitări tuturor!”

Doamna Adriana Apostol ne lasă spre amintire câteva gânduri de suflet, adevărați stropi de lumină: “Eveniment cultural !

Violeta Bobocea, o poetă pe care am îndrăgit-o de prima dată de când am întâlnit-o la lansarea unuia dintre volumele sale de poezii. Astăzi am avut onoarea să particip la o triplă lansare de carte a autoarei, în cadrul ședinței de Cenaclu Mihail Grămescu, președinte, doamna Elena Volcinski.

Prieteni, colegi poeți, au citit din operele autoarei, au vorbit despre poeziile acesteia, iar muzicienii ne-au încântat cu melodii dragi care mi-au trezit nostalgii.

M-am bucurat de revederea cu atât de mulți oameni dragi, iubitori de frumos, scriitori cu renume și talent remarcabil, cântăreți consacrați, plini de pasiune, de momentele exuberante create de inconfundabila și mereu efervescenta actriță Doina Ghițescu  și de momente de socializare plăcute, în jurul unei mese pline cu bunătăți din cămara toamnei.

Felicitări Violeta Bobocea și mult succes în viitoarele proiecte!

Felicitări organizatorilor, gazdei- domnului Emil Sburlea și tuturor celor care au avut o contribuție la reușita acestui eveniment! “

Domnul Constantin Nicolae Gavrilescu, director editorial al revistei “ Amprentele sufletului”, revista mea de suflet de ani buni, unde sunt senior editor, este fascinat de poezia “ Simfonia dorului”: “În adâncuri dulci, suave,/ Peste arbori, peste pleoape,/ Din surâsul tău stingher / Îmi făcui un drum spre cer”.

Domnul Florin Grigoriu, cu un stil inconfundabil, surprinde esența, încercând să caracterizeze pe fiecare într-un mod unic:

VIOLETA BOBOCEA: Grăbita trecătoare printre-amintiri ne-ncântă.

LUCHY MARINESCU: În cântec ea rămâne, un glas melodios.

ELENA VOLCINSCHI: Printre flori și printre cărți, fapte, poezie.

MIHAI CĂTRUNA: În matriarhat zboară penița-n nori de zâne dragi.

VIOLETA BOBOCEA: Grăbita trecătoare printre-amintiri ne-ncântă.

GINA CONSTANTINESCU: Floral prinde esența unui parfum de slovă.

FLORENTINA DANU: Când cântă ca acasă, mi-s lacrimă în suflet.

NICU DOFTOREANU: Cu tâlc dansează-n scris, tangoul vorbei sale.

IOAN FORCOȘ: Cu-acceleratul vorbei străbatepoeme lungi,:

ADRIANA APOSTOL: Ea nu pirde clipa, mi-o fotografiază.

VICTOR GH. STAN: Întru DESTINE zidind, iubind lumina, zborul,

CONSTANTIN NICOLAE GAVRILESCU: Pe unde  merge lasă amprente sufletești.

GEORGE TERZIU: Din vremi cavalerești truver  luptând cu zmeii.

Florin Grigoriu: Ne-a spus o rugăciune să fim tot împreună.

MARIA NECULA: Tăcută, gânditoare, dar fremătând petale.

DOINA GHIȚESCUU: Au spus și alții că-i un gheizer de talente.

AFTINIA LATEȘ: În muzică lumina se toarce cum frunzele-n vânt.

MARIA MUȘAT poezie cântec și toate-n fir de floare

SMIONESCU CRISTIAN: Ne înfioară naiul și totu-i bucurie.

Costel RADU: Când cânți BALADA, te bucuri, plângi și lacrimi ștergi:

Iasmina RADU: A fi-n piscuri de cântec e-a fi privighetoare.

EMIL SBURLEA: Concis ne-a spus să-nvingeți cu doruri și iubire!

FLORIN AUREL ȚENESCU: Prin poezie cântă lumea, pământul, vremea.

PARTICIPANȚILOR::Cu drag suntem cuvinte și cântece, desene.

Domnul Ion Forcoș , căruia-i mulțumesc din suflet că mi-a fost alături la acest minunat eveniment , a prezentat o asociere a celor trei titluri de carte într-o scurtă recenzie lirică:

“Cu mare bucurie, și aleasă prețuire țin să aduc cuvânt de mulțumire și recunoștință d-nei Violeta Bobocea pentru invitația de a lua parte la acest eveniment deosebit în care avem plăcerea și bucuria să-i cunoaștem și să-i apreciem munca , talentul și mai ales harul cu care reușește să aducă în lumina tiparului tot mai multe și însemnate  bijuterii literare.

O felicit din toată inima pe d-na Violeta Bobocea pentru toate aceste frumoase reușite, care nu sunt deloc puține și nici ușor de realizat, o felicit pentru modul cum reușește să coaguleze  și să interfereze cu atât și-atâtea medii sociale, din care iată  avem aici personalități deosebite, din țară venite de la  distanțe apreciabile , pe care-i felicit deasemeni pt. efortul, dragostea și bucuria cu care au dorit să se alăture acestui important eveniment!           Dar pt . că e vorba despre poezie, ca una dintre cele mai importante și frumoase laturi ale artei, și mai ales este vorba de poezia  d-nei Bobocea ,vă rog să-mi permiteți să vă prezint o asociere a celor trei titluri de carte într-o scurtă recenzie lirică să spunem așa…

 

Printre perlele-ți create

Universul tău înșiră

Versuri foarte fin brodate 

Strânse filă lângâ filă.

 

Și-apoi carte lângă carte… 

În care sufletu-ți respiră 

Bucurii nenumărate..

 În a lumii dulce idilă.

Sufletu-ți, o simfonie-i

Coborât din lumi astrale

Ce cu mare grijă știe

Da contur operei tale

 

Din care am remarcat

Doar din titluri de volume 

Scriitorul înzestrat

Cu har și înțelepciune

 

Distinsa doamnă Violeta

Ce își prezintă cărțile

Ni se destăinuie poeta:

”De vorbă cu amintirile”

 

”Sunt doar un trecător grăbit”

”Prin primăveri fără popas”

Din care a agonisit

A vieții zestre ceas de ceas!

 

Din verile ce o să vină

Grăbita noastră trecătoare

Sigur va scoate la lumină

Noi giuvaiere de valore.

 

Inima-ți liră măiastră

În zbor semeț de ciocârlie

Te înalță-n zări albastre

Cu a sa dulce simfonie

 

Te poartă prin lumi cerești 

Bucurându-ți clipele

Cufundându-te-n povești

”De vorbă cu amintirile”

 

Și de-atâta bucurie

Nici nu știi cine mai ești, 

Cufundată-n amnezie

Și emoții delirezi 

 

Că valsezi în Carul Mare

Cel mai fain și frumos vals

Pe notele vocii tale

”Prin primăveri fără popas”

 

Prin constelația Vega

Ca un ”trecător grăbit”

Între Alfa Și Omega

Zbori semeț spre infinit

 

Zboară, zboară Om ales

Pe aripa viselor!

Cu mult drag, și mult succes

Un alt, grabnic trecător

Pe fața pământului

 Io, Neforcoș Călmățui

 

Violeta Bobocea și tuturor celor care au concurat pentru reușita acestui minunat eveniment, pentru modul de a ține, prin cultură, trează memoria colectivă de unitate și înfrățire a poporului, de a-l face să iubească și să îndrăgească tot mai mult frumosul din artă, cultură, muzică …etc.valori care ne dau satisfacții înălțătoare și  mândrie de patriotism local și național, valori pe care le împărtășim astăzi din plin și le omagiem în cadrul acestei triple lansări de carte către inima și sufletul publicului cititor!

Încă o dată  mulțumiri pentru invitație, felicitări  pentru frumoasa operă creată și mult, mult succes pe mai departe! Vă mulțumesc!”

Povestea noastră nu s-a încheiat! În amurg se aud și acum versuri de suflet revărsate dintr-un colț al inimii…

 

 

 

 

Tagged: