Un templul budist a rămas gol după ce toți călugării au fost arestați pentru că făceau metanfetamină Nici măcar călugării budiști senini nu sunt imuni la ispite

Spread the love

Loading

Există o anumită seninătate umilă în viața unui călugăr budist. Îți petreci zilele făcând o muncă simplă, contemplând conștiința, meditând în liniște…
Ah, și consumând cantități mari de metanfetamina.

Aparent, chiar și evlavioșii călugări nu sunt mai presus de a avea vicii pământești. Cel puțin, asta arată un incident ciudat, recent, din Thailanda.
Un mic templu local din provincia Phetchabun, din nord-centrul Thailandei, este acum pustiu. Toți călugării săi au fost dați afară pentru că au fost arestați pentru că făceau metanfetamina.
Boonlert Thintapthai, un oficial districtual local, a declarat pentru agenția de presă AFP că polițiștii l-au forțat pe starețul templului și pe patru călugări să facă teste antidrog pe 28 noiembrie. Erau suspiciuni serioase dacă polițiștii le-au considerat potrivite.
După cum se dovedește, suspiciunile s-au dovedit corecte. Monstre de urină de la fiecare dintre călugări – și stareț – au arătat că și-au extins mintea cu metanfetamina pe lângă meditație.
Numiți-o metanfemie.
În urma testelor antidrog, toți călugării au fost dezamăgiți. Adică, au fost nevoiți să renunțe la hainele portocalii distincte, pentru care sunt faimoși călugării budiști.
În consecință, ei și-au pierdut statutul de oameni sfinți. Acești bărbați acum nesfinți au fost transportați imediat la o unitate de dezintoxicare pentru a renunța la consumul de droguri.
Nimeni cu care să merite
Nu numai că consumul de droguri de la templu este o jenă pentru instituția budistă din Thailanda. De asemenea, îi pune pe credincioșii locali într-o poziție dificilă.
„Templul este acum gol de călugări, iar sătenii din apropiere sunt îngrijorați că nu pot face niciun merit”, a explicat Boonlert.
Acordarea meritelor este o practică budistă importantă în Thailanda rurală. Acesta implică locuitorii care donează cadouri, cel mai adesea alimente, templelor și călugărilor locali.
Făcând acest lucru, ei generează karma bună pentru ei înșiși, ceea ce are ca rezultat merit – o forță benefică care aduce avere și pozitivitate. Localnicii nu fac asta doar pentru ei înșiși, deși, conform practicilor budiste, meritul tău este împărtășit cu cei dragi decedați.
Ca atare, cei vii sunt capabili să-și ajute rudele moarte să se elibereze de ciclul budist al renașterii eterne și să ajungă la iluminare. Inutil să spun că este un fel de mare lucru.
Dar, cu templul acum gol, localnicii nu au pe nimeni care să-i ajute să-și construiască meritul. Boonlert a spus că autoritățile sunt conștiente de situație și vor transfera noi călugări la templu.
Metamfetamina
Metamfetamina (denumire prescurtată de la N-metilamfetamină) este un drog psiho-stimulent care cauzează stări de euforie și excitație. Metamfetamina afectează neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea bătăilor inimii, temperatura corpului, presiunea sângelui, pofta de mâncare, simțurile. Altfel spus, metamfetamina se strecoară la nivelul neuronilor și sporește cantitatea de dopamină eliberată în mod natural de creier. De aici starea de euforie și excitație, dar și dependenta acută, care poate apărea după primul consum. Acest drog mai este cunoscut sub diverse denumiri argotice, precum: Meth, Crank, Speed, Ice, Crystal, Glass, Tweak, Poor Man’s Cocaine, Yaba sau Snot. Efectul metamfetaminei este de 3,5 ori mai puternic decât cel al cocainei și de 6 ori mai intens decât sistemul natural de funcționare a organismului. Poate acționa pana la 12 ore sau mai mult, în funcție de cantitate și modul de administrare. Se poate injecta, inghiți, fuma sau inhala. Metoda de administrare intravenoasă este folosită cu precădere de cei care consumă frecvent și au nevoie de doze mari.
Senzația de euforie se manifestă în primele secunde de la consum, iar în cazul în care drogul este fumat, efectul persistă până la 24 de ore. Fiind un puternic stimulent al SNC, chiar și în doze mici, poate spori concentrarea și energia fizică, dar scade pofta de mâncare și în timp provoacă leziuni cerebrale.
A fost prima dată sintetizată din efedrină în 1893 de către chimistul japonez Nagai Nagayoshi. În 1919, chimistul japonez Akira Ogata a fost primul care a sintetizat metamfetamina cristalină.
Sursa: ro.wikipedia.org

Călugări care se poartă prost
Nu putem decât să sperăm că noii călugări se vor comporta mai bine decât cei anteriori. Aparent, călugării care se comportă prost sunt o problemă comună în Thailanda.
„Călugări care comit crime sunt adesea raportați în instituțiile de presă thailandeze, dar nu este o tendință socială recentă”, a declarat Katewadee Kulabkaew, un savant în politica budismului thailandez și fost coleg vizitator la Institutul de Studii din Asia de Sud-Est din Singapore, a declarat pentru Vice World News .
Rapoartele despre călugări care au fost arestați pentru spălare de bani, abuz de droguri și alcool, agresiune sexuală, trafic de droguri și chiar crimă au devenit o tradiție săptămânală în țară.
De exemplu, în martie 2022, Luang Pu Tuanchai – un călugăr renumit pentru pretențiile sale de omnisciență – a fost oprit în timp ce conducea beat. A trecut un semafor roșu cu camioneta lui în timp ce transporta zeci de pastile cu metamfetamina.
În mod nesurprinzător a fost data afară din budism.
În ianuarie, un alt călugăr a fost nevoit să se dezbrace după ce a fost prins consumând metanfetamină. Nu numai atât, el a vândut drogul și tinerilor locali.
Călugări cu „fonduri dubioase”
Dar ce îi conduce pe toți acești călugări la o viață criminală? Problema este complexă și nu există un răspuns simplu.
Potrivit lui Kulabkaew, regulile care guvernează viața călugărilor din Thailanda este un aspect al problemei. El spune că, practic, oricine poate deveni călugăr cu foarte puțină educație religioasă, iar autorităților budiste le lipsesc mijloacele pentru a-i elimina pe cei care fac probleme.
„Viața monahală în Thailanda a fost de mult timp temporară. Deci, există șanse ca tinerii cu medii dubioase sau chiar criminali să fie hirotonați și ei”, a explicat el.
Există chiar și cazuri de criminali violenți care decid să devină călugări pentru a evita consecințele legale. În 2019, un stareț al templului a fost arestat pentru tentativă de omor, după ce a tras mai multe focuri de armă într-o mulțime cu 15 ani mai devreme înainte de a deveni călugăr.
O altă problemă este cantitățile crescânde de metanfetamina care se deplasează prin Thailanda. După ce o juntă militară a răsturnat guvernul vecinului Myanmar, tot mai multe droguri s-au revărsat pe străzile thailandeze.
Cu metanfetamina ieftină și abundentă, călugării mai puțin scrupuloși din punct de vedere moral văd o oportunitate de a-și suplimenta mijloacele de existență prin vânzarea acesteia. Sau ei decid că metanfetamina este mai eficient în modificarea conștiinței lor decât meditația.

Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: