Un vehicul bizar, un motoscuter de tip Vespa, cu roți paralele

Spread the love

Loading

Clipboard06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un vehicul numit Segway se impune tot mai mult pe piața europeană

O casă de design catalană a îmbrăcat un Segway în piese de epocă a unui motoscuter Vespa. Acest nou scuter are un mecanism de auto – echilibrare și se poate deplasa și pe dealuri.

Vehiculul poate fi produs în culori și finisaje diferite și o versiune de bază costă 2.899 euro și poate circula cu o viteză de până la 20 de mile (o milă terestră = 1600 metri) pe oră. Greutatea ineditului vehicul pe două roți este de 51 kg și poate transporta 180 kg. Motorul electric este de 2000 W, fiind alimentat cu baterii Lithium. O noutate absolută este sistemul de control Giroscop și CPU încorporat în caroserie.

Pentru că scuterul este electric, acesta este și ecologic și practic, în ciuda aseamănări cu un scuter pe benzină classic, proiectat în 1946 . În plus, mânerele de direcție pot fi ajustate pentru a se potrivi cu oameni de diferite înălțimi și designerii cred că mașina poate fi stăpânită în doar 10 minute.

 

Vehicul se fabrică numai la comandă și timpul pentru producție este de circa 15 zile, dar compania și-a impus un termen maxim de aproximativ șase săptămâni, pentru a finaliza un vehicul.

Sursa: DailyMail

 

Segway, un nou vehicul în ascensiune

Segway de vânzare găsim acum și în România, iar tot mai mulți agenți economici din zonele de agrement oferă acest segway de închiriat pentru turiști.
Această apariție oarecum ciudată, care aduce mai mult cu o trotinetă,se numeșteSegway(un nume deasemenea ciudat). Este constituit dintr-o mică platformă joasă de aproximativ 20 cm înălțime pe care stai în picioare, avand în părți câte o roată de mărime mijlocie, iar în mijloc un ghidon subțire și înalt ca de trotinetă.
Scuterul electric Segway este construit astfel încât, își menține echilibrul într-un loc, sau în timpul mersului.Conducerea acestuia se face din ghidon, acesta acționând exact ca un joystick, în ce direcție este înclinat în acea direcție merge, pentru viraje trebuie doar rotit din ghidon.
Prin pozitionarea platformei ceva mai jos decât axele roților, îi conferă un plus de stabilitate.Dacă extrapolăm forma lui in istorie, vedem că seamănă cu un car de luptă din Egipt, sau din Imperiul Roman…
Inginerul American Dean Kamen a pus la punct acest produs de concepție pentru compania Segway Inc. din New Hampshire, SUA.
Segway este un sistem inovator cu peste 500 de invenții brevetate.Stabilitatea dinamică si propulsivă permite adaptarea si menținerea în poziție orizontală a platformei pe care stai în picioare.La un Segway, schimbarile poziționari platformei sunt primele detectate de către senzorii giroscopici și transmise calculatorului,acest proces apare de aproximativ 100 de ori pe secundă,așa că ajustarile fine pentru mentinerea echilibrului apar aproape instant după ce echilibrul este deranjat de utilizarea lui.Mersul pe un Segway este diferit de mersul pe bicicleta, un Segway își menține echilibrul singur, cel care il conduce trebuie sa fie atent doar la propiul echilibru si la inclinatia pe care o dă ghidonului.
Viteza de rulare este de aproximativ 20 km/ora.
Segway prezintă un mecanism de limitare a vitezei. Când vehiculul se apropie de viteza maximă admisă de software, începe să se încline si fortează utilizatorul să revină la o poziție mai verticală si să încetinească.Dacă nu ar exista limitatorul de viteză, persoanele ar putea să se aplece mai mult decât ar putea el să compenseze si ar exista riscul să cadă.De asemenea, un Segway încetinește sau se oprește imediat daca ghidonul este lovit.
Cu toate ca pare dificil de condus un Segway, nu este deloc așa, și acesta are avantajele lui:
Ocupa puțin loc și te poți strecura ușor în aglomerarile urbane și consumă doar cațiva kilowați.
Are o autonomie de 20, 30 de km, în funcție de greutatea utilizatorului.
În momentul în care cobori o pantă sau Segway-ul merge din inerție, bateria se încarcă automat.
Usor de condus, fară efort sau abilități deosebite.
Nepoluant, datorită tracțiunii electrice.
Modelul Segway X2 se poate deplasa și pe teren accidentat, dar și pe iarbă sau nisip fără probleme.
Prețul unui Segway este în jur de 7000 de dolari,vânzările anuale se prevedea că vor fi de 40.000 unitați pe an, și compania se aștepta sa vândă peste 75.000 de unitați în primele 13 luni.Optimismul investitorilor Segway Inc. sa topit,din cauză că doar aproximativ 30.000 de vehicule electrice segway au fost vândute din 2001 pana in 2007.
Sursa: segwaysafety.com

{gallery}vespascuter{/gallery}