UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA – SARBĂTORITĂ CU INIMA LA CAHUL

Spread the love

Loading

Autor: Mioara Baciu, membru UZPR

Centrul Raional de Creație al Copiilor “Universul’’ (CRCC ,,Universul’’), în parteneriat cu Direcția Generală Învățământ Cahul din Republica Moldova, a organizat sâmbătă, 27 martie a.c., la Palatul de Cultură “Nicolae Botgros” din Cahul, Festivalul Internațional “Rugă pentru Unire”, dedicat aniversării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Invitații din Republica Moldova și din România au fost așteptați pe platoul Palatului de catre o mare de copii (aproximativ 350 elevi ai Scolilor gimnaziale din raionul Cahul, unde CRCC “Universul’’ are filiale).

Festivitatea a demarat cu cântecul “Hora mare a lui Ştefan” de Nicolae Paliţ, maestrul care a dăruit românilor, un cântec extraordinar, care cheamă tot neamul să se prindă în hora strămoşească.

Îmbrăcați în costume naționale, elevii au încins “horițele”, cea mare a lui Ștefan (despre care nu știam până acum) și cea a Marii Uniri, desfășurând un drapel uriaș de 18 m (cusut în doar trei ore de către administrația CRCC “Universul’’) și interpretând un dans cu tema unirii.

În hol a fost pregătită o expoziție tematică dedicată, de asemenea, unirii, iar pe ecranul din sala de festivități a Palatului s-au derulat imagini video de la evaluarea sumativă a activităților desfăsurate de către CRCC ,,Universul’’ în semestrul I, 2024-2025.

Invitații au fost prezentați de catre Claudia Galaju, directoarea CRCC “Universul” și Maria Bichir, șef DGÎ Cahul.

Virginia Ceban, după ce a urat bun-venit invitaților, a prezentat rând pe rând protagoniștii festivalului: Cercul dramatic Luceferii”, filiala Pașcani, coordonator Savca Polina, care au marcat prin dans tematic, forța răului asupra binelui pentru unire, iar prin fragmentul din spectacolul Ședința Sfatului Țării au introdus spectatorii în atmosfera de început de epocă, punând în scenă ședința care a decis soarta unirii; grupurile etnofolclorice: “Ion Furnică” (filiala Manta, cond. Angela Sheremet), “Mugurașii” (f. Văleni, coordonator  Elena Boieru), „Bogheana” (filiala Cîșlița, coord. Zinaida Trifan), “Sânzienele” (filiala Burlacu, cond. Gheorghe Nichiforeac), “Ioan Vodă” (filiala Bucuria, cond.  Gheorghe Raicu); cercurile coregrafice: “Andrieș” (filiala Andrieș, cond. Liudmila Pralea), “Busuioc” (filiala Cucoara, coord. Natalia Bălănel); grupul de fluieriști “Dar strămoșesc” (condus de maestrul Ilie Pralea), Ilincuţa (coord. Ion Teletin), grupul etnofolcloric ”Muguraşii” (coord. Nina Cneazev) cunoscuți și îndrăgiți interpreți de muzică populară.

Melodiile interpretate au făcut dovada patriotismul, a dragostei și a dorului pentru Țara-mamă: “Mă mândresc cu țara mea”, “Imn pentru Basarabia”, “Țara mea-i un colț de rai”, “Suntem români mereu”, “Treceți batalioane române. Carpații”, “Românie, mândru plai”, “Doamne, ține-mi neamu-n pace”, “Pentru România marea”, “Peste Prut, la răsărit”,“Cântec de neam”, “Doamne, ocrotește-I pe români”,“Rugăciune”, “Și am venit să te salut”, “Noi suntem români”. Nu a lipsit rostirea celebrei poezii “Scrisoare din Basarabia” a poetului nepereche al Basarabiei, Grigore Vieru.

O prezență cu totul specială a fost grupul folcloric “Glasul odăieșilor”, condusi de Ecaterina Hulea, veniți tocmai de la Odaia Manolache, Vânători, România.

Realizarea festivalulului presupune dăruirea, efortul, munca, convingerea, priceperea  cadrelor didactice și a elevilor, implicarea nemijlocită a directoarei Claudia Galaju în activitățile desfășurate la CRCC ,,Universul’’ Cahul.

Festivalul se vrea și reușeste să fie un semnal, o dovadă, un imbold pentru toți cei care gândesc și simt românește, de o parte sau alta, a Prutului! O mărturie vie a uniunii culturale, de limbă și de neam, care nu trebuie să piară!

Câtă vreme elevii și dascălii lor vor continua să păstreze portul, tradițiile, obiceiurile, spiritul patriotic, limba română, dragostea de țară și de neam, vom continua să existăm ca nație și vom fi stânci de neclintit în fața oricărei vicisitudini sau nedreptăți!

Tagged: