Universul copilăriei la Bucești de Tecuci

Spread the love

Loading

Autor: Pr. Ionel Rusu, membru UZPR

În ziua de 8 iunie a.c., în localitatea Bucești, comuna Ivești, în prezența a peste 100 de persoane s-a desfășurat un eveniment cultural misionar dedicat Zilei Internaționale a Copilului care a cuprins două părți: cea dintâi, a constat în acordarea de premii la Concursul de Creație Literară, intitulat „Olimpia Sava – îngerul poeziei pentru copii”.

În a doua parte, a avut loc un concurs de recitare din partea copiilor de la Palatul Județean Galați (aprox. 40), cât și din partea elevilor de la Școala Gimnazială nr. 17 din Galați.

Ineditul evenimentului a fost prezentat de elevul Cristian Moise, care a recitat o poezie a scriitoarei Olimpia Sava, locuitor al străzii Ștefan Petică. Premierea a fost asigurată de vicepreședintele  asociației culturale „Ștefan Petică – fiul satului Bucești”, Nina Mihaela Stirian, care le-a acordat copiilor premii în cărți și diplome.

În memoria poetei trecute la cele veșnice, a recitat poeta Georgeta Muscă-Oană și a fost lecturată o cronică a doamnei scriitoare Dora Romanescu, de către doamna Eustratiadis Marinela.

Partea artistică a fost asigurată de doamna Corina Nica, managerul Casei de Cultură Bușteni (județul Prahova), acompaniată de soțul ei, George. Din partea mass-media, au fost prezenți redactorul Camelia Florescu și compozitorul Bela Andrasi de la București,  reprezentând radioul Pro Diaspora.

Din comisie au făcut parte Camelia Florescu (scriitor, poet, solist și compozitor de muzică folk), Lucia Elena Locușteanu (scriitor și critic literar), Daniela Forcoș (scriitor, membră a USR Italia, Napoli), Petre Rău (redactor revista Boema), Mariana Vârtosu (președinte LSR Vrancea), Gurzu Mihaela (învățător Școala nr. 17 Galați), Ioniță Lăcrămioara (profesor de religie Școala nr. 17 Galați) și Manolescu Cecilia (reprezentant Biblioteca V.A. Urechea Galați).

Adunarea culturală a fost reîntregită de scriitorii Gheorghe Antohi, Năstase Marin, Sebastian Golomoz, Neta Muscă Ionica și Georgeta Muscă-Oană, iar secretarul asociației, Walter Manofu, a pus suflet în organizarea evenimentului cultural,  alături de doamna Tudosia Lazăr,  președinta asociației.

La secția poezie pentru adulți, au fost două premii I,  patru premii II și un premiu III, iar la secția proză pentru adulți s-au acordat un singur premiu I, trei premii II și două premii III.

La secția proză elevi au fost patru premii I, patru premii II și două premii III, iar la secția poezie elevi s-au oferit două premii I, trei premii II și șapte premii III.

În final, vă prezentăm unele impresii din partea unor participanți.

Năstase Marin, scriitor: „Uluit, nu uimit, de ceea ce s-a întâmplat! Știam că demersul doamnei Tudosia Lazăr va fi extrem de interesant și că va găsi persoane mult interesate de literatură. A depășit toate așteptările noastre, ceea ce îmi permite să apreciez o durată lungă de timp de acum înainte. Activitatea educativă și artistică a vizat în mod special copiii…”

Georgeta Muscă-Oană, poetă: „A fost un eveniment bine gândit și realizat în exclusivitate pentru copii. Interesant a fost faptul că la sfârșitul activității un număr semnificativ de elevi și-au exprimat liber opinia. Au fost încântați de tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestui concurs. S-a recitat, s-a cântat și s-au jucat cu baloane pe pajiștea din curtea unde este sediul asociației.  În concluzie,  a fost un eveniment cultural rural reușit și cele două lumi, ale copilăriei și ale adulției, au interacționat în mod constructiv pe aleea semaforului vieții.”

Sebastian Golomoz, poet: „Am participat cu mare bucurie la acest eveniment condus de credința potrivit căreia cultura reprezintă drumul spre libertate, evoluție și dezvoltare spirituală. Publicul și participanții s-au ridicat la înălțimea așteptărilor mele.”

Gheorghe Antohi, poet pentru copii: „La această manifestare culturală am participat cu multă plăcere. Am trăit cu bucurie clipe de înălțare sufletească și am constatat că participarea la eveniment a fost de o mare însemnătate pentru copii și vârstnici. Toți am avut de învățat unii de la alții.”

Camelia Florescu, redactor și director de evenimente: „Am făcut parte din juriu, sunt scriitor,  poet, textier și interpret de muzică ușoară și romanțe.  Împreună cu Bela Andrasi, manageriez un club de copii lângă București care se numește Kids Castle (Castelul Copiilor). Am fost bucuroși să fim astăzi aici, ca să aducem un omagiu scriitoarei Olimpia Sava, prietena noastră, și să cinstim talentul micuților participanți la acest eveniment literar care îi poartă numele. Am fost încântați să descoperim în această primă ediție, un public numeros și să remarcăm talentul scriitoricesc al elevilor și al adulților participanți. Salutăm organizarea impecabilă a asociației „Ștefan Petică” în persoanele doamnelor Tudosia Lazăr și Nina Mihaela Stirian, care au făcut un efort demn de toată lauda ca să adune în secțiunile concursului atât talentul poetic, cât și recitativ al participanților.

Copiii, prin versurile lor, au dovedit sensibilitate și imaginație, amintindu-ne că poezia este în continuare o voce puternică în peisajul cultural românesc. Suntem onorați că postul nostru de radio a fost astăzi partener media principal, sprijinind desfășurarea și promovarea acestui concurs”.

 

 

Tagged: