Urmașul „Faimosului măr al lui Newton”, din grădina botanică a Universității Cambridge, a fost doborât de furtuna Eunice, dar, din fericire, oamenii de știință au reușit să obțină doi puieți.
Arborele din Cambridge a fost victima furtunii Eunice de vinerea trecută. Se spune că Sir Isaac Newton a fost inspirat de un măr care i-a lovit capul. Mai târziu va folosi exemplul pentru a veni cu teoria gravitației .
Copacul original de la casa copilăriei lui Newton a fost, de asemenea, doborât într-o furtună din anii 1800.
Mărul „Floarea Kent” a fost plantat în Grădina Botanică a Universității Cambridge în 1954. Dr. Samuel Brockington, curatorul Grădinii Botanice de la Universitatea Cambridge, l-a numit un „copac emblematic”, care a stat la intrarea în Brookside timp de 63 de ani și pentru universitate e o „pierdere tristă”. El a adăugat „primul arbore Newton, din Lincolnshire se pare că a fost doborât într-o furtună, la fel că al nostru, la începutul jumătății secolului al XIX-lea”.
Dar a „supraviețuit” și a fost altoit de atunci de mai multe ori. Altoirea presupune legarea lăstarilor de un alt puieț. Astfel aborele lui Newton a apărut pe fiecare continent de pe glob, cu excepția Antarticii. Există unul în Los Angeles, altul la Observatorul Parkes din Australia și semințele sale au vizitat Stația Spațială Internațională o dată în 2016.
„Dar dragostea mondială pentru mărul lui Newton este aproape romantică”.
Recent, genomul copacului a fost secvențiat de proiectul Darwin Tree of Life, astfel încât datele sale ADN sunt acum păstrate pentru totdeauna.
Dr. Brockington a spus că analiza a arătat că există trei clone ale arborelui Newton original în Cambridge, inclusiv cea distrusă la Grădina Botanică.
„Prin știința remarcabilă a altoirii, descendentul nostru „Mărul lui Newton” va continuă să continue colecțiile noastre”, a scris Dr. Brockington pe Twitter.
Mai multe furtuni, inclusiv Eustice, au provocat pagube de milioane de lire sterline țării.
Sursa: dailymail.co.uk