Veste bună pentru părinții cu copii mici: ce le acordă statul

Spread the love

Loading

Părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani primesc o veste bună. După Senat și Camera Deptaților a adoptat o prevedere care vine în ajutorul lor.

În acest an, potrivit proiectului adoptat, unul din părinții copiilor de până la 12 ani va beneficia de zile libere plătite în toate vacanțele școlare.

Plata de la stat a salariilor va fi în cuantul de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.

OUG 30/2020 care a intrat de o lună în vigoare și care acorda zile libere părinților pe perioada pandemiei a fost extinsă de Camera Deputaților și după încetarea stării de urgență și până la terminarea anului școlar.

Așadar, în mod excepțional, în anul acesta, 2020, prevederile privind zilele libere ”se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, stabilește forma adoptată de Parlament.

Restul prevederilor nu au fost modificate, astfel că pentru a beneficia de ajutorul de la stat, părintele trebuie să declare că locul său de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca, informează dcbusiness.ro.

Facem precizarea că zilele libere nu se acordă haotic, ci numai la solicitarea scrisă a unuia dintre părinți, cerere depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Dacă, însă, urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de astfel de zile libere.

Acest proiect a fost trimis spre promulgare lui Klaus Iohannis.

Tagged: