Victimele nevinovate ale lui Putin: ucrainenii însângerați se clătină printre dărâmături în imagini șocante din orașul Harkov bombardat peste noapte …

Spread the love

Loading


Rusia a lansat astăzi un război total împotriva Ucrainei, cu atacuri simultane venind din sud, est și nord, pe uscat și pe calea aerului.

Rachete și bombe au plouat din cer, tancuri s-au rostogolit peste graniță, trupe au coborât cu parașuta în regiunile de est și au fost văzute explozii în toată țara după ce Vladimir Putin a dat ordinul de a ataca.

Ministerul rus al Apărării a spus că nu vizează orașe, ci folosește arme de precizie și a susținut că „nu există nicio amenințare pentru populația civilă”. Cu toate acestea, Lugansk, Sumy, Harkov și Cernihiv din estul Ucrainei au raportat că au fost atacate, exploziile fiind raportate și în vest.

La o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Ucraina din cauza amenințării iminente cu o invazie rusă, membrii încă neștiind de anunțul lui Putin l-au apelat să oprească un atac. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a deschis întâlnirea, chiar înainte de anunț, spunându-i lui Putin: „Opriți-vă trupele să atace Ucraina. Dă o șansă păcii. Au murit deja prea mulți oameni.

Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a emis o declarație în care condamnă „atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor neobosite de a se angaja în diplomație, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente”.

Rachetele de croazieră, bombele ghidate și rachetele GRAD au eliminat ținte de la est la vest – care vizează aerodromuri, baze militare, depozite de muniție și posturi de comandă inclusiv în capitală.

Polițiștii de frontieră ucraineni au declarat că au fost atacați de artilerie grea, tancuri și trupe din Rusia și Belarus, în timp ce dictatorul belarus Alexandru Lukașenko și-a aruncat forțele în luptă – deși el a negat că au participat.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au promis că vor trage la răspundere Kremlinul.

„În aceste ore negre, gândurile noastre sunt la Ucraina și la femeile, bărbații și copiii nevinovați care se confruntă cu acest atac neprovocat și se tem pentru viața lor”, au spus aceștia pe Twitter.

Chiar înainte de anunțul lui Putin, zeci de națiuni au impus sancțiuni Rusiei, strângând și mai mult oligarhii și băncile ruși de pe piețele internaționale.

Ministerul rus de Externe a respins sancțiunile, spunând că „Rusia a dovedit că, cu toate costurile sancțiunilor, este capabilă să minimizeze daunele”.

Amenințarea războiului a distrus deja economia Ucrainei și a ridicat spectrul victimelor masive, al penuriei de energie în Europa și al haosului economic global.

Mariupol, la Marea Neagră, la 50 de mile de granița cu Rusia, părea să fie sub atac aprig. Luarea acestei locații strategice ar oferi republicilor Donbas acces la mare.

Cetăţenii îngroziţi s-au repezit la adăposturile anti-bombe, deşi în capitală nu s-au auzit avertismente de raid aerian – doar frecvenţa înăbuşită a rachetelor sau lovituri aeriene care străpunge liniştea dinainte de zori.

La Kiev, oamenii se adăposteau în subsoluri, în timp ce sunetele exploziilor îndepărtate au devenit un fundal constant.

Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: