VOI SUNTEȚI LUMINA LUMII ! Participantă la acest eveniment susținut de Liga Scriitorilor din Buzău

Spread the love

Loading

Autor: Antoaneta Crudu- președintele Asociației Danubiana Galați

Într-o zi de toamnă frumoasă și bogată de octombrie 2024, am fost onorată să particip la o activitate culturală, organizată de Asociația Liga Scriitorilor, Filiala Buzău, sub coordonarea  doamnei Elena Căpățână, președintele Ligii Scriitorilor și domnul Tudor Cicu, scriitor.

Această activitate a avut loc în sala de spectacole a Consiliului Județean Buzău, o sală neîncăpătoare pentru o asemenea activitate în condițiile în care, într-o vreme  a modernismului și tehnologiei, lansările de carte continuă să atragă în continuare prin autenticitatea lor, prin conexiunea umană pe care o oferă și prin puterea literaturii de a ilumina și inspira. Acest eveniment mi-a oferit o evadare din viața de zi cu zi și mi-a permis să mă reconectez  cu valorile umane, profunde și spirituale de care mă simt legată în ultimul timp.

Activitatea a cuprins lansare de carte și premierea celor care s-au înscris la concurs cu poezie și proză. Acest eveniment a fost de prestigiu din punctul meu de vedere și a atras personalități din domeniul cultural si academic, oameni influenți și inspirați din același domeniu, cu participanți din toată țara și nu numai.

Pentru mulți dintre noi, cărțile nu sunt numai un mijloc de informare, ci și legături emoționale cu povești și idei de viață, această întrunire fiind de fapt un bun prilej de cunoaștere a unor experiențe  personale legate de modul cum simțim fiecare și transmitem emoțiile si trăirile noastre în cadrul unei comunități.

În cadrul acestei activității s-a lansat volumul de poezie „Șoapte de lumină”, scrisă de eleva Alexandra Anamaria Gheorghe, de la Colegiul Național “Spiru Haret” Buzău. Această tânără, este un model de bunătate prin  inspirația pe care o aduce generației sale și a fost susținută de colegii ei de clasă si de școală, de colectivul profesoral în frunte cu directorii unității școlare. Lansarea  de carte  a fost un moment apreciat de fanii tinerei poetei, de profesorii ei și a constituit un bun prilej de a asculta poveștile gândurilor ei, din spatele cărții. A fost un moment emoționant să auzi că această elevă de clasa a IX-a, profil „pedagogic” a scris patru volume de poezie.

Ca o paranteză la ceea ce am spus mai sus, adaug că mobilizarea întregii școli pentru un asemenea eveniment este un semn de mare respect pentru cei ce muncesc în slujba culturii și a civilizației românești… Pentru mine personal, să văd o asemenea mobilizare m-a lăsat fără cuvinte!…Nu că nu ar trebui așa?!…Dar mi s-a întâmplat să fac asemenea acțiuni în școala unde am lucrat, însă, nu s-a anunțat ( a se înțelege, nu li s-a permis!) pe grupul profesorilor că este activitate în scoală, deși era afiș, iar elevii și profesorii nu au participat…sala a rămas goală…deci m-am lovit de o mare indiferența pentru proiectul meu “Cultură și Civilizație Românească”, care la timpul respectiv a adus plus valoare școlii, deoarece au participat personalități culturale din orașul Galați, din țară și de peste hotare. Am avut noroc de grupul țintă format din 40 de cadre didactice din Regiunea Odesa și  formatorii prezenți, că altfel vorbeam cu becul…să-mi scuzați vehemența, altfel nu mă pot exprima, că așa a fost  și nimeni nu știe ce am avut eu în suflet atunci!…

Încetul cu încetul nici oamenii, nici școala nu mai sunt ceea ce au fost cândva!… de la vârf se dau directivele! Nu mai este nevoie de cultură și civilizație, deși acestea trebuie să fie  prioritare în viața noastră de zi cu zi iar școala are o mare responsabilitate cu privire la aceste două noțiuni.

De aceea țin să felicit spectatorii, care în cea mai mare parte au fost tineri elevi și profesorii lor din Pedagogicul buzoian, care au dat dovadă de un mare respect față de cultură și organizatori. Știu cât efort se consumă pentru o asemenea activitate care implică foarte mulți factori…În cadrul acestor activități, autorii și cititorii se întâlnesc în mod direct și se implică în  interacțiuni autentice de creativitate, ambele fiind tangibile cu lumea din jur.

Activitatea  poetică a fost împletită cu programe artistice susținute de elevii școlilor buzoiene, copii talentați care au cântat, au recitat poezii, au dansat pe ritmuri populare, au făcut balet, în concluzie a fost un program bine conturat care a adus bucurie celor din sală, părinților, bunicilor, elevilor.

Ultima parte a activității a avut ca obiectiv decernarea premiilor pentru poezie și proză, articole și poezii care sunt cuprinse în cartea „Voi sunteți lumina lumii”, un titlu ce sugerează  o temă profundă, de inspirație, ce poate explora multiple aspecte ale existenței umane. Acest titlu poartă în sine idei despre lumină, speranță, responsabilitate și transformare interioară, astfel încât prin gesturile și existența noastră, avem acel potențial  de a aduce lumină în jurul nostru, prin acțiuni, cuvinte și gânduri, toate acestea fiind o reflecție  a luminii noastre din interior.

Voi sunteți lumina lumii” este o antologie de scrieri a multor autori, a căror idei fac aluzie la responsabilitate, oamenii având un rol esențial de a influența pozitiv lumea.

Acest titlu de carte ne invită la pace, solidaritate, grijă față de cei din jurul nostru  pentru a contribui la o bunăstare generală…este un titlu care ne invită la autocunoaștere și trezire spirituală.

“Lumina” din titlu, dar și cea din scrierile cuprinse în această antologie de poezie și proză, poate fi asociată cu speranța de a aduce lumină în cele mai negre și întunecate momente…titlul este o provocare  în căutarea permanentă a luminii.

Am fost și eu protagonista a doua pagini de proză care s-au intitulat Lumină să fim!-pentru care am primit Mențiunea II.

În aceste pagini am făcut  o analiză profundă a cuvântului lumină și am arătat că: Iisus este lumina care ne luminează pe noi, oamenii pentru a deveni la rândul nostru lumină, pentru a nu orbecăi prin întuneric, pentru a nu rămâne în întuneric. Isus ne arată și Calea pentru acest deziderat. Prin faptele noastre, prin existența noastră, avem obligația de a ne fi lumină și de a-i lumina și pe alții. Să devenim cu toții o mare de lumină! Pe finalul articolului meu am făcut o invitație la privit stelele cerului, cât viața ne mai servește cu soare!

Voi sunteți lumina lumii”, este o antologie de poezie și proză ce oferă posibilitatea explorării unor teme profunde legate de lumină, speranțe, iubire și transformare umană la care trebuie să contribuie și să acceadă fiecare om.

La acest vernisaj cultural am fost alături de oameni de cultură din Galați si Buzău. Din Galați, doamna Mioara Baciu, omul din umbra mea  care-mi veghează pașii, a primit Premiul II, iar doamna Daniela Bobu a primit ca și mine Menținea II, în schimb doamna a avut cea mai mare satisfacție, deoarece dintre elevii clasei la care este învățătoare, primele trei premii au fost luate de trei elevi pe care Doamna i-a învățat și educat timp de cinci  ani!

Într-adevăr, aici s-a văzut lumina din sufletul Doamnei Daniela Bobu pe care a oferit-o cu drag și profesionalism copiilor din clasă.

O frumoasă revedere am avut-o cu dna Roxelana Radu, jurnalist, scriitor  și om de televiziune din Buzău, căreia îi mulțumesc pentru timpul acordat !

Toate scrierile din această carte, precum și întreaga activitate desfășurată,  a avut  potențialul de a captiva si emoționa pe oricare dintre cei prezenți: spectatori și cititori.

Voi sunteți lumina lumii” este un îndemn puternic și plin de speranță. Într-o lume plină de confruntări, provocări și incertitudini, fiecare gest de compasiune, fiecare acțiune inspirată de adevăr este o rază de lumină pentru cei din jur și societate. Suntem, fiecare în felul nostru, surse de lumină care se pot aprinde și lumina calea  spre vindecare.

Tagged: