În romanul său „The Eyes of Darkness” din 1996 (nu ediția din 1981, vezi in nota* de mai jos) scriitorul american Dean Koontz prevestea că în China, exact în orașul Wuhan, va izbucni o epidemie cauzată de un virus numit „Wuhan-400″.În carte virusul e o armă biologică produsă de un laborator din Wuhan în cadrul unui program militar. Virusul cu ADN recombinat e produs în China, unde scapă accidental, dar „rețeta” lui e dusă în SUA de un savant chinez și în final americanii produc antidotul pe care chinezii nu-l pot crea.
Până aici e ficțiunea. Urmează realitatea, care are asemănări stranii cu cartea: un articol din „South China Morning Post” afirmă că Institutul de Virusologie din Wuhan are singurul laborator din China de maximă clasificare („grad 4 de biosafety”) dotat pentru studiul virușilor letali. Laboratorul se află la 32 km de epicentrul epidemiei de azi.
Acest laborator a fost unul dintre primele care „au secvenționat coronavirusul” (the lab was one of the first to sequence the coronavirus).
Wuhan e în centrul Chinei, la răscrucea principalelor artere de transport – linia ferată de mare viteză nord-sud (Beijing-Canton-Hong Kong) și fluviul Yangtze care curge est-vest până la Pacific. „Unde mai bine decât la Wuhan poți plasa o epidemie (ficțională sau chiar reală)?” scrie articolul.
Pe vremuri și japonezii au depozitat arme chimice în Wuhan.
Văd 3 scenarii posibile:
1) totul e o coincidență, actualul virus a apărut pe căi naturale (improbabil, nu cred);
2) e un virus scăpat accidental din laboratorul din Wuhan, ca în cartea din 1996 (e foarte posibil);
3) romanul a fost folosit ca „action plan” pentru o epidemie plantată intenționat de inamic (scenariul cel mai „dark”, deloc imposibil).
Articolul evocă și alte cazuri de profeții literare, de pildă nuvela din 1898 „Futility” de Morgan Robertson, unde un enorm vapor de croazieră se scufundă în Atlanticul de nord după ce lovește un iceberg. La 14 ani după publicarea nuvelei naufragiază „Titanicul” tot după coliziunea cu un ghețar. Printre multele asemănări stranii e și faptul că vasul din nuvelă se numea „Titan”.
Notă*: în ediția din 1981 a romanului „The Eyes of Darkness” un savant rus dezertează în SUA cu virusul Gorki-400. În 1996 situația geopolitică e alta, Koontz mută virusul în China. Face o cercetare și decide că cea mai bună locație e Wuhan, schimbând numele virusului în Wuhan-400. Atunci e și mai interesant, lucrurile devin tot mai stranii, „coincidența” tot mai bizară. De ce n-am presupune că 23 ani mai târziu cineva a aplicat în realitate scenariul din ediția 1996?
Aici e articolul din South China Morning Post:
A virus called Wuhan-400 causes outbreak … in a Dean Koontz thriller from 1981. How is it that some books appear to prophesy events?
sursa: Andrei DÎrlău/facebook
Sursa – bucovinaprofunda.com