Zelensky și-a avertizat oamenii că forțele ruse în retragere creează „un dezastru complet” în afara capitalei, deoarece „întregul teritoriu” este minat, inclusiv în jurul caselor și cadavrelor

Spread the love

Loading

Președintele Ucrainei a emis avertismentul pe măsură ce criza umanitară din orașul înconjurat Mariupol s-a adâncit, forțele ruse blocând operațiunile de evacuare pentru a doua zi consecutiv. Între timp, Kremlinul i-a acuzat pe ucraineni că au lansat un atac cu elicopterul asupra unui depozit de combustibil de pe teritoriul Rusiei.
Ucraina a negat responsabilitatea pentru explozia de foc, dar dacă afirmația Moscovei va fi confirmată, acesta ar fi primul atac cunoscut al războiului în care aeronave ucrainene au pătruns în spațiul aerian rusesc.
Rusia a continuat să-și retragă o parte din forțele sale terestre din zonele din jurul Kievului, după ce a declarat la începutul acestei săptămâni că va reduce activitatea militară în apropierea capitalei ucrainene și a orașului Cernihiv, din nord.
Armata ucraineană a declarat că a ocupat 29 de așezări în regiunile Kiev și Cernihiv.
Totuși, Ucraina și aliații săi au avertizat că Kremlinul nu se reduce pentru a promova încrederea la masa de negocieri, așa cum a susținut, ci, în schimb, își aprovizionează și își mută trupele la estul țării. Acele mișcări par să fie pregătite pentru un atac intens asupra regiunii Donbas, preponderent vorbitoare de rusă, din estul țării, care include Mariupol.
Invazia a provocat mii de morți și a alungat peste 4 milioane de refugiați din Ucraina.
Mariupol, orașul-port din sudul distrus și asediat, a cunoscut unele dintre cele mai mari suferințe ale războiului. Capturarea acestuia ar fi un premiu major pentru președintele rus Vladimir Putin, oferind țării sale un pod terestru neîntrerupt către Crimeea, confiscat din Ucraina în 2014.
Vineri, Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie a declarat că nu a putut desfășura o operațiune de scoatere a civililor din Mariupol cu autobuzul. Autoritățile orașului au spus că rușii blocau accesul în oraș.

„Nu vedem o dorință reală din partea rușilor și a sateliților lor de a oferi locuitorilor din Mariupol o oportunitate de a evacua pe teritoriul controlat de Ucraina”, a scris Petro Andryushchenko, un consilier al primarului Mariupolului, pe aplicația de mesagerie Telegram. El a spus că forțele ruse „nu permit în mod categoric nicio marfă umanitară, chiar și în cantități mici, să intre în oraș”.
Se crede că aproximativ 100.000 de oameni au rămas în oraș, în scădere față de 430.000 de dinainte de război. Săptămânile de bombardament rusesc și lupte de stradă au cauzat lipsuri severe de apă, alimente, combustibil și medicamente.
„Suntem fără adjective pentru a descrie ororile pe care le-au suferit locuitorii din Mariupol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii, Ewan Watson.
Forțele ruse au blocat joi un convoi de 45 de autobuze care încerca să evacueze oamenii din Mariupol și au confiscat 14 tone de alimente și materiale medicale cu destinația orașului, au declarat autoritățile ucrainene.
Zelensky a spus că peste 3.000 de oameni au reușit să părăsească Mariupol vineri.
El a spus că a discutat despre dezastrul umanitar cu președintele francez Emmanuel Macron prin telefon și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul vizitei sale la Kiev.

„Europa nu are dreptul să tacă în legătură cu ceea ce se întâmplă în Mariupolul nostru”, a spus Zelensky. „Întreaga lume ar trebui să răspundă acestei catastrofe umanitare”.
În altă parte, cel puțin trei rachete balistice rusești au fost lansate vineri seara în regiunea Odesa de la Marea Neagră, a declarat liderul regional Maksim Marchenko. Armata ucraineană a spus că rachetele Iskander nu au lovit infrastructura critică pe care o vizau.
Odesa este cel mai mare port al Ucrainei și sediul marinei sale.
În ceea ce privește explozia depozitului de combustibil, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că două elicoptere ucrainene au zburat extrem de jos și au atacat depozitul civil de petrol de la periferia orașului Belgorod, la aproximativ 25 de kilometri (16 mile) de granița cu Ucraina.
Guvernatorul regional a spus că doi lucrători de la depozit au fost răniți, dar compania petrolieră de stat Rosneft a negat că cineva a fost rănit.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei, a declarat la televiziunea ucraineană: „Din anumite motive ei spun că am făcut-o, dar de fapt acest lucru nu corespunde realității”.

Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: