Autor: Mioara BACIU, Galați
În perioada 2-5 iunie a.c., în ținutul binecuvântat și păstrător de tradiții, Târgu Lăpuș, Maramureș s-a desfășurat a doua ediție a Festivalului ZILELE IEI, ZILELE POEZIEI, inițiat, organizat și coordonat de profesor dr. Valeria Bilț. Mult așteptatul eveniment s-a desfășurat sub egida UZPR (reprezentată de îndrăgitul scriitor, ziarist Nicolae Băciuț), în parteneriat cu Primăria (prin participarea efectivă a primarului Mitru Leșe, iubitor și recunoscut promotor al culturii), Consiliul Local Târgu Lăpuș, Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, partener media Orizont TV (reprezentat de către Bogdan Eduard) și Compania Națională de Știri, condusă cu competență de către Cristian Pohrib.
Activitatea culturală a debutat, joi, 2 iunie, orele 12:00, printr-un omagiu adus eroilor neamului românesc (fiind ziua națională a eroilor, consfințită prin prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920), chiar de ziua „Înălțării”, moment comemorativ cu dublă conotație, la care s-a oficiat un ceremonial sobru, prin depunere de coroane din partea Primăriei și a Consiliului Local ( așa cum prevede protocolul pentru această zi), urmat de un emoționant moment poetic susținut de către o pleiadă de poeți.
În aceeași zi, începând cu orele 17:00 s-a purces spre Mănăstirea Rohia, unde, întâmpinați cu dragoste de către Părintele Varlaam, am retrăit emoția de a păși, la propriu, pe urmele monahului și poetului Nicolae Steinhardt.
La fel de încărcată de spiritualitate a fost și vizita la Mănăstirea Rohița, unde ne-a întâmpinat cu căldură și ne-a binecuvântat inimile Părintele Teofan.
Mănăstirile Rohia și Rohița sunt embleme vii ale neamului românesc, care culeg pacea din geana cerului și o instaurează în suflete.
Deschiderea oficială a Festivalului de Literatură, Artă și Tradiții „Zilele iei, zilele poeziei” s-a realizat într-un cadru festiv, în incinta Liceului Teoretic „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, prin rostirea „TEDEUM” (imn latin vechi sub formă de psalm ce preamăreste pe Dumnezeu) de către Arhimandritul Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Sfânta Ana Rohia (doctor în istorie), Protopop de Târgu Lăpuș, precum și de către protopopul de Târgu Lăpuș, preot doctor Florin Stan. A fost de asemenea o binecuvântare prezența preotului Mihai Ghedutiu.
La masa prezidiului, superba amfitrioană a evenimentului, profesor dr. Valeria Bilt s-a bucurat de prezența arhicunoscuților și mult îndrăgiților scriitori Nicolae Baciut, Răzvan Ducan și a „valoroasei exegete a operei lui Eminescu și Nichita Stănescu” (aprecierea aparține Valeriei Bilt), profesor dr. Terezia Filip, care a susținut o conferință extrem de interesantă, fascinantă chiar, cu tema „Funcția magică și inițiatică într-un poem de Nichita Stănescu”.
Am aflat astfel, faptul că poezia lui Nichita Stanescu este o „comunicare de factură magică si mistică, care obligă la sinceritate” și deține un cod deconspirativ, faptul că lirica lui Nichita Stănescu conține „poeme grave, profunde”, el aflându-se în postura de părinte, maestru, inițiator, în „postură sacerdotală” (gravă, sacră, solemnă), „sapiențială”, de „înțelept sadea” (postură necesară, obligatorie, din care poți scrie), în postură de „musafir al zeilor”.
Ooohh, și câte astfel de lucruri prețioase am învățat de la criticul, profesor dr. Terezia Filip despre lirica lui Nichita Stănescu!…Ce binecuvântare este o conferință susținută de domnia sa și ce inspirată a fost doamna Valeria Bilt să o aducă în mijlocul nostru!…
După o așa fascinantă prelegere, doamna Valeria Bilt, ale cărei intervenții ne-au îmbogățit spiritual pe parcursul tuturor zilelelor petrecute la Târgu Lăpuș, a conchis că „poezia este zona de dor a cuvântului”! Sublimă remarcă!
Au încântat auditoriul (aproximativ 50 de „oameni de litere”, veniți din toate colțurile țării) recitând din creațiile proprii, Nicolae Băciuț și Răzvan Ducan, alternând cu muzica diafană a pianului, chitarei și cu momente inedite de recitare ale elevilor de la Liceul Teoretic Petru Rareș din Târgu Lăpuș. O prezență aparte a reprezentat-o și directoarea liceului menționat anterior, doamna Pop Mariana, în privirea și atitudinea căreia se citea bucuria, împlinirea că un astfel de evniment se derulează în liceul pe care-l conduce.
A sosit apoi momentul prezentării revistei omagiale „Astra Lăpușeană” a primei ediții a „Festivalului ZILELE IEI, ZILELE POEZIEI”, care a marcat solemn momentul frumuseții, continuității, durabilității festivalului.
Au avut prilejul să-și prezinte revistele și ceilalți participanți la festival, printre aceștia numărându-se și Liga Scriitorilor Dobrogeni cu revista „Dobrogea Culturală”, ai cărei director (Vasilica MITREA) și redactor-șef (subsemnata, Mioara BACIU) au răspuns prezent lăudabilei inițiative. În atare împrejurări, se realizează o cunoaștere reciprocă a activităților desfășurate de fiecare dintre participanți, se realizează schimburi interculturale, cunoașterea, promovarea, susținerea iubitorilor de literatură, artă, muzică, valori supreme ale omului.
Vizita la celebrii Codri seculari din Strâmbu Băiuț (însoțiți de inginerul Florin Mârzac, de la Ocolului Silvic Băiuț, care ne-a vorbit cu drag despre tot ceea ce înseamnă flora și fauna în acea zonă) a reprezentat, de asemenea un moment de relaxare, de încărcare a bateriilor, dar și de dobândire de noi cunoștințe.
Casa-Muzeu (prin ospitaliera sa gazdă, Calina Mârzac, administrator) și Biserica de lemn (monument UNESCO) Rogoz ne-a primit iarăși cu căldură, cu poezie și muzică din vatra satului, cu delicioasele gogoși la care am stat cu gândul un an întreg și voi sta, din nou, până la anul…
Ne-am desfătat privirea în atelierul meșteșugăresc, unde femeile satului, îmbrăcate în cămeșile tradiționale confecționate chiar de ele, ne-au transpus cu gândul și cu fapta în vremuri ce nu le vrem uitate, ținând de torsul lânii, cusutul cămeșii, țesutul la război. Iar profesor universitar dr. Delia Suiogan, în cadrul conferinței „Cămașa tradițională între artă și rost” ne-a îmbogățit cunoștințele în domeniu și ne-a insuflat dragostea și respectul pentru cămașa românească.
Au urmat prezentări de carte ale tuturor autorilor prezenți la eveniment, vernisajul expoziției de pictură „Impare treceri”, semnată Nuțu BOTA, precum și două seri de poezie în lectura autorilor.
În tot acest timp, muzica de foarte bună calitate ne-a încântat auzul, prin prețioșii cantautori: Ovidiu Purdea Someș (Cluj-Napoca), Traian Chiricuță (București), Doina Lazăr (Constanța), Bogdan Mihai Drăguș (Borșa), Adela Șanta, Marcel Both, Alin Podină (vioară), localnici și Ioana Roman (Bistrița-Năsăud).
Pentru toate acestea și pentru multe altele, cu prețuire, vă mulțumim distinsă doamnă Valeria BILȚ, truditoare pentru frumos și tradiție!
În imaginile grăitoare de mai jos, încap noiane de cuvinte!