„Zilele lui Putin sunt numărate” Singura pârghie a lui Vladimir Putin, împotriva Occidentului este războiul nuclear. Există dovezi că atacurile rusești încalcă legile războiului. Putin este un om puternic care demonstrează că nu este foarte puternic Forțele ruse au folosit și uniformele ucrainene pentru a câștiga surpriză atunci când atacau forțele ucrainene. Asta este interzis.

Spread the love

Loading

Singura pârghie a lui Vladimir Putin, a spus col. Yevgeny Vindman, împotriva Occidentului este războiul nuclear. Cu toate acestea, el nu poate apăsa singur butonul roșu.
USA TODAY, cotidianul din SUA a cerut colonelului armatei americane Yevgeny (Eugene) Vindman să-și dea evaluarea asupra evoluțiilor din războiul dintre Ucraina și Rusia. Vindman, împreună cu fratele său geamăn, Alexander Vindman, a făcut parte din Consiliul Național de Securitate în timpul administrației Trump. Ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apelul telefonic al președintelui Donald Trump către președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy în 2019; fraţii au fost ulterior concediaţi de la NSC.

„Îmi este greu să urmăresc ce face Vladimir Putin acelor oameni și propriei sale țări”, a spus Vindman. „Mă gândesc și la mormântul mamei mele din Kiev și la celelalte rude ale mele îngropate acolo. Voi putea vreodată să le vizitez mormintele și să depun flori peste ele? Va mai rămâne ceva? Nu sunt sigur.”
Vindman a vorbit în calitate personală. Părerile exprimate sunt propriile sale și nu neapărat punctul de vedere al Armatei SUA, Departamentului Apărării sau guvernului SUA. Conversația sa cu membrii comitetului editorial al USA TODAY, Tim Swarens și Austin Bogues, a fost editată pentru lungime și claritate:

Î . Care este evaluarea dumneavoastră generală cu privire la locul în care se află acum lucrurile în război? Scenariul cel mai probabil este încă o victorie militară rusă sau s-au schimbat faptele de pe teren până la punctul în care ucrainenii au șanse realiste de a respinge invazia?

R. Războiul din Ucraina intră într-o fază nouă, mai mortală. Forțele ruse par să revină la vechea lor metodologie de nivelare a orașelor și bombardarea aparent fără discriminare (vezi Alep , Siria și Grozny , Cecenia). Ei distrug multe zone și structuri civile și atacă instalații civile, inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa. Numărul morților civili este probabil să crească vertiginos. În același timp, forțele ucrainene provoacă pierderi grele forțelor aeriene și terestre rusești. Rusia nu va putea suporta astfel de victime pentru foarte mult timp. O victorie rusă nu este o concluzie dinainte. Forțele ruse au performanțe slabe, iar forțele ucrainene au performanțe excesive. Voința ucrainenilor de a lupta este impresionantă și s-au dovedit a fi unele dintre cele mai motivate și eficiente forțe din lume, în ciuda faptului că sunt sub-armați. Acest lucru se datorează în mare parte conducerii lui Zelenskyy. Ucrainenii au o șansă legitimă de a respinge invazia, dar costul victimelor civile va fi mare.

Î. Rapoartele indică faptul că forțele ruse folosesc putere mare de foc, inclusiv rachete și rachete, pentru a ataca orașele ucrainene. Ați văzut dovezi care sugerează că Putin și comandanții ruși ar putea fi vinovați de crime de război? Sau vedem consecințele oribile, dar așteptate, ale războiului modern atunci când sunt implicate zonele urbane?

R. Există dovezi că atacurile rusești încalcă legile războiului. Cele patru principii ale dreptului războiului sunt:
►Atacați ținte numai din necesitate militară sau pentru un obiectiv militar.
►Discriminarea între țintele civile și cele militare.
►Proporționalitate – asigurați-vă că, dacă atacați atunci când sunt posibile victime civile, folosiți doar atâta forță cât este necesar pentru atingerea obiectivului militar.
►Umanitatea – a nu folosi arme pentru a provoca răni inutile sau a nu folosi arme legale într-o manieră ilegală.
Legea războiului, inclusiv Convențiile de la Geneva privind protecția civililor și a bunurilor civile, are interdicții specifice pe care forțele ruse par să le încalce, inclusiv atacuri care nu fac distincția între țintele militare și cele civile. Forțele ruse au folosit și uniformele ucrainene pentru a câștiga surpriză atunci când atacau forțele ucrainene. Asta este interzis.
Toate acestea sunt potențiale crime de război. Ele trebuie să fie toate documentate în cea mai mare măsură posibilă pentru responsabilitatea viitoare. În cele din urmă, Rusia s-a retras din unele dintre protocoalele suplimentare ale Convențiilor de la Geneva în urmă cu câțiva ani. Această retragere constrânge mai puțin operațiunile rusești în anumite privințe. De asemenea, poate indica faptul că Rusia a planificat acest război de ceva timp.

Î . Vedeți un scenariu probabil în care Putin se poate retrage acum și își poate păstra puterea? Sau a intrat într-o capcană în care trebuie să continue să lupte în acest război în încercarea de a-și salva dictatura și pe sine?

A. Părerea mea personală este că zilele lui Putin sunt numărate. Putin a încercat obiective maximaliste – cucerirea întregii Ucraine și pacificarea populației. El nu va atinge aceste obiective. Putin este un om puternic care demonstrează că nu este foarte puternic. Singura lui pârghie împotriva Occidentului este războiul nuclear. Cu toate acestea, el nu poate apăsa singur butonul roșu. El are nevoie de mulți subalterni pentru a-și executa ordinele. Probabil că nu sunt interesați de un război de anihilare nucleară pe care Putin l-a început fără niciun motiv. De asemenea, îi este frică și izolat, așa cum o demonstrează distanța pe care o pune între el și ceilalți la masă. Îmi este greu să cred că cineva atât de speriat este dispus să moară într-un holocaust nuclear. Acestea fiind spuse, riscurile sunt mari și de aceea SUA și Occidentul adoptă o abordare măsurată și restrânsă.

Î . Familia dumneavoastră are rădăcini adânci în Ucraina. Cum a fost pentru tine să urmărești acest război?

A. Acest război a fost groaznic de urmărit. Am fost lipit de un ecran sau altul. Twitter are niște oameni cu adevărat inteligenți care caută informații cu sursă deschisă, o compilează și oferă analize excelente. Există o imagine destul de precisă a victimelor rusești și a pierderilor materiale; acele cifre sunt uluitoare. Există, de asemenea, o înregistrare destul de bună a atrocităților rusești în război, care va fi necesară pentru responsabilitate odată ce acest lucru se va termina. Personal, încerc să mă gândesc la ce pot face pentru a ajuta. Ucrainenii luptă pentru valorile occidentale, libertate și democrație. Inima mea este cu ei și cred că poporul american este unit în spatele lor. Într-o democrație, oamenii vorbesc și politicienii urmează. Dacă sprijinim poporul ucrainean, atunci vor fi și guvernele noastre. M-am născut în Uniunea Sovietică. Vorbesc rusă, nu ucraineană. Îmi este greu să urmăresc ce le face Putin acelor oameni și propriei sale țări. Mă gândesc și la mormântul mamei mele din Kiev și la celelalte rude ale mele îngropate acolo. Voi putea vreodată să le vizitez mormintele și să depun flori peste ele? Va mai ramane ceva? Nu sunt sigur.
Editorul adjunct de opinie Tim Swarens și editorul de comentarii Austin Bogues sunt membri ai Comitetului editorial al USA TODAY.

 

Sursa se poate accesa AICI

 

Tagged: