Ziua Armistițiului: Comemorarea centenarului primului război mondial

Spread the love

Loading

ziua-armistitiului-comemorarea-centenarului-primului-razboi-mondialEnglezii comemorează la 11 noiembrie 2014 centenarul primului război mondial. Manifestația de anul acesta are o conotație aparte, pentru fiecare soldat englez căzut în prima mare conflagrație a secolului XX se plantează o floare de mac din ceramică. Bani strânși vor fi folosiți în scopuri caritabile și suma adunată până acum a uimit pe toată lumea: 11.200.000. de lire sterline, care în banii noștri se ridică la suma de 61 de milioane de lei. Macii au fost plantați lângă Turnul Londrei și spațiul respective a primit titlu de “Terenuri de sânge”.  Vor fi plantați 888.246 de maci din ceramică, o floare pentru fiecare soldat din Marea Britanie, Australia și țările care erau sub coroana britanică, uciși în timpul Marelui Război.

Prima floare a fost plantată la 17 iulie 2014, iar ultima va fi pusă în la 11 noiembrie, pentru a coincide cu Ziua Armistițiului.

 

În Marea Britanie floarea de mac este considerată un simbol al amintiri militare de la Primul Război Mondial, când un poem a devenit celebru, prin versuri frumoase despre floarea de mac, roșu aprins, care crește pe terenurile din Flandra, unde au fost îngropați soldați uciși în primul război mondial. Soldați care nu au avut la căpătâi nici rude și nici preoți, au avut flori de mac care le-a vegheat trecerea în lumea de dincolo.

O floare de mac din ceramică costă 25 de lire și florile sunt livrate numai prin precomandă. Până în prezent, 450.000 de persoane  au comandat în avans.

Banii strânși vor merge la organizațiile caritabile Asociația  “Legiunea Regală Britanică” și Asociația “Ajutor pentru Eroi”. Aceste două asociații caritabile se ocupă în special pentru ajutorarea veteranilor britanici.

Până în present au lucrat 8.000 de voluntari, pentru a planta florile de ceramică și ei au fost conduși de artistul Paul Cummings, care intenționează ca la final să reprezinte o operă de artă. Florile au fost aranjate astfel încât se pară că curg de la o fereastră de la Turnul Londrei și se răspândesc  în zona înconjurătoare.

Nu numai oamenii de rând plantează maci pentru eroii primului război mondial, participă la acțiune și reprezentanții casei regale. Ducele și Ducesa de Cambridge și Prințul Harry au vizitat Turnul Londrei și au plantat flori artificiale.

Acțiunea se va încheia de Ziua Armistițiului, la 11 noiembrie 2014

Sursa: dailymail.co.uk

{gallery}ziuarmistitiului{/gallery} 

Concluzii

Ferice de poporul care își adduce aminte eroii săi și după 100 de ani. La noi se duce o luptă împotriva eroilor care au schimbat un sistem și la 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, iar  foști securiști dezinformează și reamintesc că revoluționarii nu și-a terminat Revoluția.