Ziua Banatului sărbătorită la „Libertatea”, ziarul de suflet românesc pentru bănățenii din Voivodina

Spread the love

Loading

Sâmbătă, 15 iulie, a.c. la sediul Casei de Presă și Editură „Libertatea” din Panciova a avut loc o manifestare culturală deosebită sub genericul „Prieteni din Banatul Montan în vizită la prietenii din Banatul Sârbesc”.

Au participat invitați oficiali: Dan Bala, ministru consilier la Consulatul General a României de la Vârșeț, Traian Căcima, vicepreședinte la Consiliul Național Român.

Oaspeții care au onorat această întâlnire de suflet între români au fost: Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș Severin; dr. Ing. Cristian Paul Ghioncel, prodecan, Centrul Universitar Reșița al Universității „Babeș  Bolyai” din Cluj Napoca; Clara Maria Constantin, manager la Biblioteca Județeană Caraș Severin „Paul Iorgovici” și prof. Maria Radu Novac, cunoscută animatoare culturală din Reșița.

Au mai participat din România: Ion Teca, din Lugoj, un cunoscut om de cultură și organizatorul acțiunii culturale de mare impact „Noapte de veghe eminesciană” și jurnalistul, scriitorul Nicolae Toma, din Timișoara.

Din partea gazdelor au participat: Mariana Stratulat, director la Casa de Presă și Editură „Libertatea; Valentin Mic, director adjunct si redactor al săptamânalului „Libertatea”; Marin Gaşpăr, redactor al Editurii „Libertatea”; lect. univ. Dr. Ivana Ivanić; dr. Tatiana Petrică, prof. univ. dr. Marina Puia – Bădescu;  Aurora Rotariu Planjanin și Simeon Lăzăreanu, care a  coordonat 14 ani revista „Lumina”.

Mass media a fost reprezentată de: RTV Voivodina, TV Panciova și TV Covăcița.

Cu acest prilej a fost prezentată cartea „ Semmeringul Bănățean: calea ferată Oravița – Anina; Der Banater Semmering: die Eisenbahnlinie Orawitza – Anina; The Banat Semmering: The Railway Oravița – Anina” care a apărut în 2022 la editura  „Banatul Montan” din  Reșița. La apariția acestei cărți au sprijinit „Forumul Democratic al Germanilor” din Județul Caraș-Severin;  „Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților” Reșița. De menționat: cartea a fost scrisă în trei limbi – română, germană și engleză și a fost coodonată de Erwin Josef Țigla.

Un alt punct deosebit de important: Prezentarea revistei de literatură, artă și – cultură „Lumina“ a Casei de Presă și Editură „Libertatea”, serie nouă, ultimele două numere apărute până în prezent, redactate de Marina Kalkan.

Acțiunea culturală a continuat cu Sărbătorirea a 30 ani de activitate a pictorului Viorel Nicolaievici din Straja.

Moderatorul, o doamnă de excepție, dr. Eufrozina Piconje Greoneanț, a fost angajată la „Casa de Presă şi Editură Libertatea” pe post de jurnalist şi redactor al revistei „Tinereţea”, acum este pensionară.

Pentru a rămâne vie în amintirile noastre pictorul Viorel Nicolaievici a oferit invitaților câte un tablou.

Masa oferită de același pictor a strâns și mai mult legăturile de suflet românesc.

Și închei cu câteva cuvinte: „Aici în satele bănățene din Banatul sârbesc am învățat să iubesc România!”

  

Tagged: