Autor: Maria ROGOBETE, Membru UZPR
Moto: ”Popor românesc, mari învățături îți dă ție această întâmplare! Dacă fiii tăi ar fi fost uniți totdeauna, atunci și pământul tău strămoșesc rămânea unul și nedespărțit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ți vezi rușinea cu ochii!” (Mihai Eminescu).
Un eveniment excepțional, aș putea spune de suflet, s-a desfășurat în orașul martir Timișoara, în ”Sala Revoluției”, clădirea Consiliului Județean Timiș, la data de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Naționale, sub semnul geniului eminescian, eveniment la care au participat poeți, jurnaliști și scriitori din mai multe zone ale țării. S-a recitat atât din lirica eminesciană cât și din creația proprie despre Eminescu. Se împlinesc 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889), iată că UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, Filiala: ”Valeriu Braniște” Timiș, au marcat ziua nașterii unuia dintre cei mai mari poeți ai literaturii române, cu o operă vastă și profundă, acesta a lăsat poporului român un diamant ce strălucește veșnic în suflete, în inimi, a scris cartea de identitate a fiecărui român, Eminescu fiind și un mare jurnalist, remarcabil academician. Din nefericire viața acestuia a fost scurtă, la doar 39 de ani s-a stins, opera sa având un impact asupra culturii românești, capodopera poetului trăind veșnic in inimile iubitorilor de poezie. Foarte important este faptul că școlile si universitățile țin aprinsă făclia nemuririi eminesciene, această flacără arde în sufletele tinerilor, o flacără care transcende timpul si spațiul. Moderatorii acestui important eveniment pentru cultura română au fost: Dumitru Buțoi și Nicolae Toma-UZPR Timiș.
Evenimentul s-a desfășurat în trei părți. În prima parte au fost oferite Premiile Proiectului Cultural Internațional „EMINESCU, UN VIS ÎN AȘTEPTARE”, Ediția a II-a , sub egida UZPR, concursul a fost inițiat și organizat de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara, președinte Dumitru Buțoi. Marele Premiu ediției a doua a fost decernat poetei Mirela Cocheci în prezența câștigătoarei Marelui Premiu al primei ediții 2023, poeta lugojeană Maria Rogobete. A doua parte a oferit publicului lansare de cărți: „Dincolo de cuvinte” prof. univ. dr. Pavel Abraham, 2023, „Libertatea de a fi…”de Petru Frăsilă, publicist și manager Tele Moldova Plus, Iași. Editura Detectiv Literar, manager, Firiță Carp, București. (Prof. univ. dr. Pavel Abraham a avut două surprize, o caricatură din partea caricaturistului lugojean Cristinel Vecerdea cât și o diplomădin partea MNADOR Timișoara – Remus Știr ).
Ultima parte a fost o încântare pentru toți participanții, astfel că talentatul și renumitul caricaturist, lugojeanul Cristinel Vecerdea – CRIV, a expus mai multe portrete ale unor personalități naționale și internaționale, fiind prima expoziție a sa în incinta Consiliului Județean Timiș.
Parteneri: Consiliul Județean Timiș (Alin Nica), UZPR (Ovidiu Zanfir) Tele Moldova Plus (Petru Frăsilă), ANCMRR Timiș ( Valentin Dragoș Dumitrașcu), MNADOR Timișoara ( Remus Știr), Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara.
În această zi luminată, ziua aniversării nașterii lui Eminescu, toți participanții au reflectat intens asupra valorii sale, dar și influenței pe care a avut-o și o are marele poet asupra literaturii mondiale, am simțit bucuria imensă ce i-a cuprins pe toți iubitorii de poezie eminesciană, fiecare gând își cânta parcă întreaga viață, iar ochii acestora trimiteau anotimpurilor strălucirea de care au atâta nevoie, tot omul se simțea bine, liniștit și fericit în dansul rimelor lui Eminescu. Intrasem într-o horă a prieteniei și speranței, Eminescu nu a murit, el trăiește în toți ghioceii de pe câmpiile țării mele, în trandafirii din grădina casei, în floarea de măr, în frunza de gutui, în mirosul lăcrămioarelor de pe mormântul strămoșilor mei, în puful zăpezii, în frunza căzută pe pământ, în apusul soarelui, în apele învolburate ale Dunării, Eminescu nu a murit…el trăiește în ființa noastră care se hrănește cu forța, curajul și cuvântul marelui poet, Eminescu nu moare niciodată, spui România și asculți muzica pe versuri eminesciene, spui Eminescu și asculți poveștile adevărate ale trecutului, acolo unde se odihnesc eroii neamului românesc, spunem Eminescu și simțim cum ne ghidează sufletele spre frumusețe, bucurie și armonie în gânduri, dar mai ales în iubire.
Iubirea a dat naștere operei eminesciene, să o păstrăm veșnic în memorie și timp.