ZIUA LIMBII ROMÂNE la Timișoara în Sala Festivă a Consiliului Județean Timiș

Spread the love

Loading

Autor: Mia ROGOBETE, Membru UZPR

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI din ROMÂNIA

FILIALA UZPR „VALERIU BRANIȘTE” TIMIȘ

ASOCIAȚIA CULTURAL- UMANITARĂ

„LUCEAFĂRUL DE VEST” TIMIȘOARA

Sâmbătă 26 august 2023, ora 11,00 în Sala Festivă a Consiliului Județean Timiș a avut loc un eveniment deosebit și anume sărbătorirea mai devreme a ZILEI LIMBII ROMÂNE, eveniment la care au participat oameni de cultură atât din țară cât și din străinătate, aceștia au vorbit despre iubirea pentru limba română și au recitat poezii.

Rugăciunea „Tatăl Nostru” a răsunat în imensa Sală a Consiliului Județean, iar acest fapt a adus liniște și pace interioară în sufletele tuturor celor de față.

Cu Dumnezeu înainte, întotdeauna!

Știm că în fiecare an, la 31 august este marcată ZIUA LIMBII ROMÂNE, instituită prin Legea nr.53/2013.

Invitații acestui simpozion cultural au fost: Constantin Mărăscu, poet, senior jurnalist TV. Petru Novac Dolângă, poet, publicist, Viorel Coifan, consilier județean și Ioan Dan Ardelean, secretar C.J.Timiș.

Evenimentul a cuprins lansări de carte: „Sfinți fără aureolă, vol.V, Constantin Mărăscu; „Spitalul de Îngeri”, Dumitru Buțoi; ” Sofisme surdo-mute” și „Lumini și Ove” de Mirela Cocheci; „Prin veșnicia unei clipe” de Silvia C. Hârceagă; „Pelerinaj în Țara Sfântă-Grupir” de Maria Rogobete; „Ergogetica” de Ioan Nicolae Mușat.

Au prezentat: Dumitru Buțoi, poet, ziarist, președinte Asociația „Luceafărul de Vest”.

La final s-a petrecut un moment surpriză, inedit, un vernisaj de expoziție cu talentata Mirela Cocheci, culorile toamnei ne-au pătruns în suflet spărgând zidurile tristeții, alungând impuritățile lumești și transformând lumina din interiorul nostru într-o strălucire veșnică, toți participanții au pornit spre case cu zâmbetul pe față, dansând în noi toate clipele îmbrăcate în culori și speranțe. Peste tot erau aruncate raze fecioare, tablourile Mirelei parcă ne adulmecau înfometate de fericire.

În toate momentele s-a simțit iubirea pentru țară, respectul pentru oamenii care au apărat limba română, dar și dragostea imensă pentru vorba dulce românească.

Parteneri: Asociația pentru Civilizație și Ortodoxie, ASCIOR, Buzău; Cenaclul :Seniorii” Timișoara; Asociația Culturală „Constantin Brâncuși” și Revista „Coloana Infinitului”; Uniunea Bulgară din Banat-România; Asociația Culturală a Romilor din Banat-România; Asociația Culturală „Cârlibaba” Dudeștii Noi, Timiș; Uniunea Ucrainenilor din Banat România; Societatea Literar Artistică „Tibiscus”, Uzdin-Serbia; Mișcarea Națională pentru Apărarea Drepturilor Omului Timișoara-România.

„Limba noastră-i graiul pâinii,

Când de vânt se mișcă vara;

În rostirea ei bătrânii

Cu sudori sfințit-au țara.”

(Alexei Mateevici)

26.08.2023 Lugoj

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *